Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων


Γίνε δότης οργάνων και σώσε ζωές!

Στις 28 Οκτωβρίου, εκτός από την μεγάλη εθνική μας γιορτή, είναι η παγκόσμια ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων που καθιερώθηκε το 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σκοπός της...η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος. Χιλιάδες άνθρωποι είναι σε λίστες αναμονής για να λάβουν κάποιο όργανο που θα τους σώσει τη ζωή και εκατομμύρια έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση.

Με σημερινό παράδειγμα, μόλις μέσα σε 48 ώρες, τρεις δότες οργάνων έδωσαν ζωή σε 15 ασθενείς, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου ο Ε.Ο.Μ. ενημερώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, για τη πιστοποίηση του θανάτου και τη συναίνεση των συγγενών μίας 26χρονης κοπέλας από τη Μ.Ε.Θ. του Βενιζελείου Νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης και μίας 53χρονης επίσης γυναίκας από τη Μ.Ε.Θ. του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και από τον Συντονιστή της ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, για μια 29χρονη γυναίκα, που κατέληξε και οι συγγενείς της συναίνεσαν στη Δωρεά των οργάνων της προς μεταμόσχευση.

Σκεφθείτε, τρεις συνάνθρωποι μας έφυγαν από τη ζωή και χάρισαν ζωή σε δεκαπέντε!

Στη χώρα μας, η έλλειψη ενημέρωσης και η απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν, κάνουν την κατάσταση απελπιστική. Επίσης προκαταλήψεις, έλλειψη εμπιστοσύνης στο ιατρικό προσωπικό και παραπληροφόρηση στερούν από πολλούς λήπτες μια ευκαιρία στη ζωή. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (2001),που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 2,9 , τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 32,5 , στην Πορτογαλία 20,2 , στην Αυστρία 23,7 και το Βέλγιο 21,6.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ευελπιστεί ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Έλληνας πολίτης θα στηρίξει ελευθέρα και υπεύθυνα την Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων μετά θάνατον, για να γίνεται «η επαύριον της ζωής και πάλι ζωή», προς όφελος ασθενών συνανθρώπων μας, που έχουν ή θα έχουν ανάγκη τη μεταμόσχευση για να συνεχίσουν να ζουν.

athenspress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.