Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Χρωστάμε της Μιχαλούς": Η ιστορία μιας έκφρασης


Ο μύθος έρχεται από το Ναύπλιο σχεδόν δύο αιώνες πριν. Λέγεται ότι η Μιχαλού είχε ταβέρνα με πελάτες οι οποίοι έτρωγαν επί πιστώσει. Όταν τους ζητούσε τα χρωστούμενα κάποιοι δήλωναν αδυναμία πληρωμών . Τότε η Μιχαλού τους... ξεφτίλιζε μπροστά σε όλους.

Μια μέρα κάποιος πελάτης της που είχε υποστεί τη διαδικασία του εξευτελισμού, περπάταγε στα σοκάκια του Ναυπλίου και παραμιλούσε, λέγοντας ότι αδυνατούσε να την εξοφλήσει και ντρεπόταν για τις συνέπειες.

Αρκετοί ρωτούσαν να μάθουν τι του συνέβη και όσοι γνώριζαν την προσωπική του περιπέτεια, απαντούσαν ότι «χρωστούσε της Μιχαλούς». Δηλαδή ότι τρελάθηκε! Ο μύθος αυτός ταξίδεψε με γοργούς ρυθμούς ανά την Ελλάδα. Ο συγγραφέας Μ. Χουρμούζης αναφέρεται στην έκφραση σ' ένα από τα έργα του, τον «Τυχοδιώκτη» που εκδόθηκε το 1835, διαιωνίζοντας το μύθο.

Ωστόσο την ίδια έκφραση τη συναντάμε αρκετά χρόνια πριν στην κωμωδία «Κορακιστικά» του Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού «Φρόνιμα το λέσι στον τόπον μου στη Χιο, το πως οι Γραμματισμένοι χρωστούσι της Μιχαλούς».

Άρα η έκφραση προϋπήρχε της ταβέρνας . Βάσει αυτής της εκδοχής ο μύθος καταρρέει. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο μύθος υπερισχύει της πραγματικότητας. Όπως και να 'χει η ταβέρνα πλέον δεν υπάρχει. Ούτε η Μιχαλού φυσικά. kι ευτυχώς γιατί μάλλον θα μας ξεφτίλιζε όλους με τόσα που χρωστάμε.

mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.