Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: “Αντισυνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος”

Πρωτοβουλίες για την νομική προστασία του πολίτη, απέναντι στην φοροκαταιγίδα μέτρων, που εξαγγέλει καθημερινά η κυβέρνηση, αναλαμβάνει πλέον ο Δικηγορικος Σύλλογος Καστοριάς, σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.


Αυτό ανακοίνωσε με δηλώσεις του, προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Τσακλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν, μέχρι την τελική δικαίωση:
“Έχουμε πάρει απόφαση, να προσβάλλουμε την σχετική διάταξη που αναφέρεται στο τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κατά την άποψή μας είναι αντισυναγματικό και μη νόμιμο, διότι αφορά μια καθαρά φορολογική επιβάρυνση, που νομικά δεν έχει την ένοια του τέλους αλλά αντιστοιχεί σε μια παροχή υπηρεσιών, σε κάποια αντιπαροχή.
Το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται, επειδή κάποιος είναι επιτηδευματίας. Αυτό είναι εντελώς αντισυνταγματικό, δεν είναι νόμιμο και θα πρέπει να καταρριφθεί με δικαστικές αποφάσεις. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου, θα τελεσφορήσει και θα απαλλαγούν οι πολίτες από το βάρος ενός μη νόμιμου φοροεισπρακτικού μέτρου!
Εξ άλλου το σύνταγμα, με βάσει κάποια ειδικά και αντικειμενικά κριτήρια, προβλέπει πότε πρέπει να επιβαρύνεται κάποιος πολίτης, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνάμεις και άλλα κριτήρια, τα οποία αποπνέουν μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Σ΄ αυτή την περίπτωση, δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα, για να επιβληθεί νόμιμα αυτό το τέλος επιτηδεύματος. Απλώς επιβάλλεται αδιακρίτως, σ΄ αυτούς που έχουν αποκτήσει μια άδεια επιτηδεύματος, που δεν έχει καμιά σχέση με την νομιμότητα”.

Ο κ. Τσακλίδης υπογράμμισε ότι “ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς, θα δώσει τον αγώνα του, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από το σύνταγμα, προκειμένου να απαλλαγεί ο πολίτης από αυτό το βάρος, που στην παρούσα οικονομική συγκυρία, έχει δυσκολέψει την ζωή του αφόρητα”.
Ερωτηθείς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε: ”Για το θέμα αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια αλλά το Πρωτοδικείο Καστοριάς δεν έχει βγάλει κάποια απόφαση ακόμα. Δηλαδή δεν συζητήθηκε καμία προσφυγή.
Εμείς συγκεντρώνουμε συνεχώς αιτήσεις και κάποιοι συνάδελφοι επεξεργάζονται τα στοιχεία σε στάδιο προδικαστικό, που επιτρέπει τον συμβιβασμό με τις τράπεζες.
Εφ΄ όσον οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια, τότε καλείται πλέον ο δικαστής να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί το χρέος του κάθε ενδιαφερομένου, περικόπτοντας το συνολικό ποσό, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του”

Πάντως ο κ. Τσακλίδης δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του προδικαστικού συμβιβασμού και πιστεύει ότι όλες αυτές οι υποθέσεις θα καταλήξουν στα δικαστήρια.

Πηγή:kastoriani-estia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.