Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Λίγα λόγια για το ΔΝΤ


Το διεθνές νομισματικό ταμείο σύμφωνα με το καταστατικό του, δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα να αποτρέψει μια παγκόσμια οικονομική κρίση και-εδω ειναι το καλύτερο- για να περιορίσει το ποσοστό...φτώχειας(!!!).Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1945 στην Ουάσινγκτον μετά από υπογραφή 29 χωρών, οι οποίες και συνέβαλαν στο 80% του κεφαλαίου.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που στράφηκε σε δανεισμό από το ΔΝΤ και σύντομα πολλές ακόμη χώρες έσπευσαν να ενταχθούν στην ομάδα του ιδιότυπου αυτού οργανισμού. Σχεδόν αμέσως πολλοί υποστήριξαν,με στοιχεία, ότι το ΔΝΤ υπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ στόχος του είναι στην πραγματικότητα η ενοποίηση της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς κάτω από την ηγεμονία των ΗΠΑ. Επιπλέον έχει δεχτεί επιθέσεις και για τη γενική πολιτική του να τάσσεται υπέρ της υποτίμησης νομισμάτων και να προτείνει διάφορα «προγράμματα λιτότητας», τα οποία συνεπάγονται αύξηση των φόρων αβάσταχτων για τους πολίτες της εκάστοτε χώρας.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει πλέον τη θεωρία της άκρως φιλελευθεροποιημένης αγοράς, την οποία δημιούργησε και προώθησε η σχολή του Σικάγο. Βάση αυτής της θεωρίας είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του εμπορίου, καθώς και η επιβολή μιας μεθόδου «σοκ» που προβλέπει την εφαρμογή όλων των σκληρών μέτρων που έχει προτείνει το ΔΝΤ σε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να ληφθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Η Λατινική Αμερική υπήρξε το βασικότερο θύμα αυτής της πολιτικής καταλήγοντας να αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον κόσμο, ενώ η ανεργία συνέχιζε να ανεβαίνει κατακόρυφα καθιστώντας τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ δυσβάσταχτα. Σειρά είχε η Ευρώπη. Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Ισλανδία δέχτηκαν τα πυρά του ΔΝΤ, με την τελευταία να παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από τον οργανισμό. Γιατί όπως είπαν οι πολίτες της "είναι χώρα κι όχι καφενείο".

mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.