Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Νέα θετικά μηνύματα για το χρόνο επιβίωσης των καρκινοπαθών


Πολύ κοντά στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο βρίσκονται οι ογκολόγοι, όπως διαπιστώνεται από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ογκολογίας στη Στοκχόλμη.

Οι επιστήμονες δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι...η επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου σημειώνει αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου προς τη μετατροπή αρκετών μορφών καρκίνου σε χρόνιες μορφές. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι προληπτικές εξετάσεις αποτελούν την καλύτερη μέθοδος θεραπείας σήμερα καθώς βοηθούν στον εντοπισμό των καρκινικών όγκων στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος τους παχέος εντέρου είναι η 2η ή 3η σε συχνότητα μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Το αυξημένο βάρος, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι λιπαρές τροφές και η απουσία φυτικών ινών από τη διατροφή του ανθρώπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε ότι αφορά τη δευτερογενή πρόληψη, οι επιστήμονες συστήνουν έναν νέο μαζικό τρόπο έλεγχου, το τεστ κοπράνων, που μπορεί να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο από τον ίδιο τον εξεταζόμενο στο σπίτι του. Αν το αποτέλεσμα του τεστ βγει θετικό τότε ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει κολονοσκόπηση. Από τον γενικό αυτό κανόνα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις ισχυρής κληρονομικής προδιάθεσης για τις οποίες η πρώτη κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο σε σύγκριση με γυναίκες ασθενείς νεαρότερης ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στη Στοκχόλμη, η οποία φέρει ελληνική σφραγίδα και πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Χρήστου Μαρκόπουλου. "Tα ευρήματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από αιτία διαφορετική του καρκίνου του μαστού, όπως για παράδειγμα καρδιακή προσβολή. Παρόλα αυτά, στις ασθενείς που δεν πάσχουν από άλλες καταστάσεις ή σε αυτές που έχουν επιβιώσει από άλλες καταστάσεις, οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με νεαρότερες ασθενείς με τα ίδια χαρακτηριστικά όγκου" αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σε ότι αφορά την πρόοδο που σημειώνεται στις προσπάθειες μετατροπής του καρκίνου του προστάτη σε χρόνια μορφή καρκίνου, στις οποίες συμβάλλουν θετικά 4 νέα όπλα (ένα νέο χημειοθεραπευτικό φάρμακο, μια ορμονοθεραπεία που στοχεύει στη μείωση έκκρισης τεστοστερόνης, το θεραπευτικό εμβόλιο και η εξέλιξη των ραδιοϊσοτόπων) που έχουν στη διάθεσή τους οι ογκολόγοι σήμερα.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η κατά 64% μείωση εμφάνισης της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, η οποία αποδίδεται σε μία νέα ηπαρίνη που ονομάζεται σεμουλοπαρίνη.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.