Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Τουλάχιστον κάποτε μας τα τρώγαν οι γυναίκες!


«Τρέξατε, τρέξατε...Απόψε στο θέατρο, τη γυναίκα θα παίξει αληθινή γυναίκα».Eτσι διαφήμισαν οι ντελάληδες την πρεμιέρα, του, ιταλικού μελοδράματος «Λουκία ντε Λαμερμούρ», του Ντονιτζέτι και η αληθινη γυναίκα, ήταν η...εκρηκτική Ιταλίδα πριμαντόνα Ρίτα Μπάσο. Ήταν Νοέμβριος του 1840, επί βασιλείας του Όθωνα, όταν το αθηναϊκό κοινό θα αντίκριζε για πρώτη φορά στο σανίδι γυναίκα. Μέχρι τότε τους γυναικείους ρόλους, στα μπουλούκια,τους υποδύονταν άντρες. Τέτοιος ήταν ο σάλος που ξέσπασε στην πρωτεύουσα,που ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του θα γράψει ανάμεσα στα άλλα, πως «νέοι και γέροι είχαν χάσει τα χρηστά ήθη και η Ελλάς όδευε προς την καταστροφή».

Ίσως ο θυμόσοφος Μακρυγιάννης να είχε κάποιο δίκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αρχηγός του Αγγλικού κόμματος Αντρέας Λόντος, που αν και «γέροφαφούτης», «παλάβωσε» και άρχισε να σκορπά την περιουσία του σε κάθε νάζι της Ιταλίδας. Χωρίς περιστροφές ο στρατηγός Μακρυγιάννης έγραψε: «Το γέρο Λόντο, που δεν εχει ούτε ένα δόντι, τον παλάβωσε η Ρίτα Μπάσσω του θεάτρου και τον αφάνισε τόσα τάλλαρα δίνοντας κι άλλα πισκέσια». Πράγματι, η επιτυχία που σημείωνε η Μπάσο, στο νεοσύστατο θέατρο ήταν τόσο μεγάλη, που κάθε βράδυ ο ανδρικός πληθυσμός, εξέφραζε το θαυμασμό του προσφέροντας ανθοδέσμες και χρυσαφικά.

Τότε ήταν που σε μια από τις παραστάσεις, ακούστηκε από ένα θεατή η φράση «Για σένα, κυρά μου... ας πάει και το παλιάμπελο».Η αναφώνηση του απλοϊκού χωρικού που ήθελε να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό του, και ήταν διατεθειμένος για τα μάτια της αρτίστας να πουλήσει ακόμη και το αμπέλι του, έκανε το γύρο της Αθήνας και έμεινε παροιμιώδης ως τις μέρες μας.

Ανέστης Συμεωνίδης
mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.