Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Πολλά προβλήματα στα σχολεία‏

Χαώδης είναι η κατάσταση στα σχολεία της Καστοριάς, λίγες μέρες μετά το «πρώτο κουδούνι». Κατά μέσο όρο, οι ελλείψεις σε βιβλία ξεπερνούν...
το 50%, με τους εκπαιδευτικούς να «παλεύουν» με φωτοτυπικά μηχανήματα και τους μαθητές να προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Τραγελαφικές καταστάσεις που πρώτη φορά συμβαίνουν στη χώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, βάζοντας το χέρι στην τσέπη οι μεν και ανακαλύπτοντας νέους τρόπους διδασκαλίας οι δε.

Φωτοτυπίες αντί βιβλία

Είναι αδύνατο ένα σχολείο να βγάζει φωτοτυπίες για όλους τους μαθητές του. Όσο για τα περίφημα dvd, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε μαθητή να τα χρησιμοποιήσει, μια και με ένα laptop σε κάθε σχολείο της Καστοριάς, η χρήση τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι από αδύνατη έως... αστεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Καστοριάς κ Γιάννη Παντάζοπουλο η κατάσταση είναι απαράδεκτη, καθώς η «λύση» των φωτοτυπιών είναι ένα κακό ημίμετρο, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν τα μηχανήματα των σχολείων να ανταποκριθούν στον πραγματικό αριθμό των φωτοτυπιών που απαιτούνται. Ωστόσο, όπως είπε, τόσο η διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο οι διευθυντές των σχολείων και οι δήμοι, καταβάλουν προσπάθειες, προκείμενου να μη φάνει το μέγεθος του προβλήματος αυτού.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει ήδη γίνει αισθητό και κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα ομαλοποιηθεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έρθουν και τα εγχειρίδια και έως τότε τα παιδιά θα είναι αναγκασμένα να αναζητούν τα μαθηματα σε dvd και φωτοτυπίες « δηλώνει, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς έχουν φροντίσει να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με βιβλία, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για την υποτιθέμενη «δωρεάν παιδεία».

«Δεν γίνεται έτσι να κάνουμε μάθημα. Η κατάσταση είναι τραγική, όχι μόνο με τα βιβλία, αλλά και με τις μετακινήσεις –κάποιων εκπαιδευτικών μας. Δυστυχώς, βιώνουμε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, με μοναδικά θύματα τα παιδιά μας που απλώς, θέλουν να κάνουν το αυτονόητο: να μάθουν», σημειώνει ο εκπαιδευτικός. Προβλήματα και κινητοποιήσεις

«Σχεδόν σε όλες τις βοηθητικές δομές της εκπαίδευσης μπαίνει λουκέτο», συνεχίζει ο κ. Παντάζοπουλος ,για να σημειώσει προβάλλοντας παράλληλα και το μέγεθος του προβλήματος,: «Σχολικές βιβλιοθήκες, γραφεία φυσικής αγωγής, κέντρα συμβουλευτικής και προσανατολισμού, ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία, αποτελούν παρελθόν κι αυτό είναι τραγικό, γιατί την ίδια στιγμή το Υπουργείο περηφανεύεται ότι δεν έχουμε κενά σε καθηγητές. Πώς να έχουμε, αναρωτιέται, αφού καταργήθηκαν όλες οι δομές που μέχρι σήμερα υπηρετούσαν.

«Εύχομαι να λυθούν τα προβλήματα για τι όλα αποβαίνουν εις βάρος του μαθητή. Εμείς σε συντονισμό με τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα κάνουμε ότι μπορούμε για τη διασφάλιση του δημόσιου σχολείου», κατέληξε.

Οι εκπαιδευτικοί τέλος του νομού μας απεργούν μαζί με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα στις 4-5 Οκτώβρη. Την ίδια στιγμή, συζητείται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο νομό και με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και φοιτητών.

Πηγή neakastoria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.