Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προς κατάργηση η 15η Ταξιαρχία Καστοριάς‏

Μικρότερες και καλύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις είναι το ζητούμενο για τα Γενικά Επιτελεία

Κατάργηση και μετάπτωση μείζονων σχηματισμών, κλείσιμο στρατοπέδων, περικοπές σε αριθμό μονάδων και περιορισμό των ανώτατων αξιωματικών προβλέπει το προωθούμενο σχέδιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται... στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας του από τα Γενικά Επιτελεία. Διατυπώνονται ωστόσο... και ενστάσεις-αντιδράσεις, που αφορούν κυρίως στο τι εξυπηρετεί το νέο εγχείρημα.

Μικρότερες και καλύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις, που είναι και το ζητούμενο, ή αναδιάρθρωση που υπαγορεύεται μόνο από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, κάτι το οποίο μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατεύματος;

Αποφάσεις από ΚΥΣΕΑ

Αυτή την εβδομάδα επρόκειτο να συνεδριάσουν τα Συμβούλια των τριών Επιτελείων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) με σκοπό να επεξεργαστούν τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) την περασμένη εβδομάδα, μετά από συζήτηση των προτάσεων για τη νέα δομή δυνάμεων. Στις 7 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί και δεύτερο ΣΑΓΕ για να καταλήξει, με τις όποιες αποφάσεις να τίθενται στη συνέχεια προς επικύρωση στο Συμβούλιο Άμυνας, όπου συμμετέχουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν στο Στρατό Ξηράς. Φέρονται να καταργούνται η 1η Στρατιά, το Α' και Β' Σώμα Στρατού, η IV Μεραρχία στην Τρίπολη, η V Μεραρχία στην Κρήτη, η VIII Μεραρχία Πεζικού στα Ιωάννινα, η XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία (καταργείται για δεύτερη φορά), η Μεραρχία Υποστηρίξεως στη Λαμία και οι τέσσερις υπαγόμενες σε αυτή Ταξιαρχίες και η 15η Ταξιαρχία στην Καστοριά.

Στο Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να γίνεται ένας περιορισμός του ρόλου της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης και να προωθείται η μετάπτωση των Ναυτικών Διοικήσεων Βορείου Ελλάδος και Ιονίου σε ναυτικούς σταθμούς. Περιορίζονται επίσης και οι υπάρχοντες ναυτικοί σταθμοί. Υπάρχει ωστόσο και περιορισμός των μονάδων του Ναυτικού. Οι φρεγάτες μετά τον παροπλισμό της «Μπουμπουλίνας» μειώθηκαν σε 14 και ίσως ο αριθμός τους στη νέα δομή να «κατέβει» στις 11 ή 12. Οι πυραυλάκατοι μειώνονται στις 15, ενώ μετά τον παροπλισμό των τριών ναρκοθηρευτικών, αποφασίστηκε να παραμείνουν στο Στόλο τα πέντε ναρκαλιευτικά.

Στην Πολεμική Αεροπορία «ψαλιδίζεται» η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης και καταργούνται η 113η Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη και οι Σμηναρχίες Μάχης 132 στο Αγρίνιο, 134 στη Σαντορίνη και 138 στο Τυμπάκι. Φαίνεται επίσης πως πάει για κατάργηση και η 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα που ήταν βασικός πυλώνας της Πολεμικής Αεροπορίας στην υποστήριξη των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Μείωση του αριθμού

Η κατάργηση όλων αυτών των σχηματισμών και των τριών κλάδων συνεπάγεται και περιορισμό των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών. Εκτιμάται πως στο Στρατό Ξηράς (αν υλοποιηθεί το προωθούμενο σχέδιο της νέας δομής) θα μείνουν 10 αντιστράτηγοι, από 13 σήμερα, ενώ Ναυτικό και Αεροπορία θα απολέσουν πιθανόν από μία θέση αντιναυάρχου και αντιπτεράρχου. Κλιμακωτές απώλειες θα υπάρξουν και στους βαθμούς που ακολουθούν στην ιεραρχία. Άγνωστο είναι ακόμη αν θα υπάρξει και νέα μείωση των «οροφών» του προσωπικού. Είναι πάντως βέβαιο πως θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές από το επόμενο έτος.

Οι τομές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίες τόσο για να καταστούν άμεσης αποτροπής και μηχανισμός ταχέως αναπτυσσόμενος (τα πολλά κλιμάκια καθιστούν στράτευμα ιδιαίτερα δυσκίνητο) όσο και να απαλλαγούν από πλείστα άχρηστα στρατόπεδα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των Επιτελείων χωρίς κανένα επιχειρησιακό αποτέλεσμα.

Το ερώτημα ωστόσο στο οποίο επικεντρώνονται όσοι ασκούν κριτική ή ενίστανται είναι: αυξάνεται το επιχειρησιακό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων με το προωθούμενο σχέδιο της αναδιοργάνωσης ή απλώς αυτό εδράζεται στην περιστολή των αμυντικών και εξοπλιστικών δαπανών; Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρούν τις όποιες αλλαγές εθνικά επιζήμιες, που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις αλόγιστες περικοπές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εφαρμογή του Μνημονίου.

(E.T. 31/10/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.