Ο κ. Πετσάνλικος επισκέφθηκε σημεία της περιοχής στα οποία εκτελεστήκαν το 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα 451 άτομα και καταστράφηκαν ολοσχερώς δέκα χωριά με 980 σπίτια. Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι η Βουλή, με χορηγία της, θα εξοπλίσει με υπολογιστές τα σχολεία της Βιάννου, τονίζοντας: "Είναι χρέος όλων μας να στηρίζουμε την περιοχή και λόγω της ιστορίας και λόγω των τραυμάτων και της θυσίας του παρελθόντος. Δεσμεύθηκα να χρηματοδοτήσουμε τα σχολεία της Βιάννου, τα εργαστήρια πληροφορικής νέων τεχνολογιών για το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Δημοτικό, έτσι ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στο να μπορεί η νεολαία να έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών".
Ο πρόεδρος της Βουλής, σε δηλώσεις του με αφορμή τη δίκη που διεξάγεται στη Χάγη, ανέφερε ότι ''Η Γερμάνια υποστηρίζει ότι πρέπει να έχει ετεροδικία, αντίθετα εμείς, όπως και οι Ιταλοί, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ετεροδικία στις περιπτώσεις αυτές. Περιμένουμε με πάρα πολύ ενδιαφέρον την έκβαση αυτής της τόσο σημαντικής δίκης".
Ο κ. Πετσάνλικος, αναφερόμενος στο ολοκαύτωμα της Βιάννου, τόνισε ότι η τραγωδία που συνέβη το 1943, την οποία προκάλεσαν τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής, είναι από τις μεγαλύτερες στον ελληνικό χώρο και δεν θα πρέπει να λησμονείται. Να τιμούμε, συμπλήρωσε, τη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους και ταυτόχρονα να υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει η ανάγκη της αποκατάστασης, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, των καταστροφών που είχαν προκαλέσει οι δυνάμεις κατοχής.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα "Τα Πολεμικά Ολοκαυτώματα και ειδικά εκείνα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", ο κ. Πετσάνλικος τόνισε ότι η εξηκοστή όγδοη επέτειος μνήμης αποτελεί την ευκαιρία να θυμηθούμε και να διδαχθούμε, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα. Παράλληλα επισήμανε ότι χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την ιστορία και να εκφράσουμε σεβασμό στη μνήμη των νεκρών.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η φρίκη των ολοκαυτωμάτων στη χώρα μας αναδεικνύει τη γενναιότητα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, το θάρρος και την περιφρόνηση των αμάχων κατοίκων -μαρτύρων απέναντι στο θάνατο. Πρόκειται, σημείωσε, για μία στάση που προκαλεί συναισθήματα δέους και συγκίνησης για το ψυχικό σθένος και το πατριωτικό φρόνημα των ανθρώπων αυτών.
Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους αγωνιστές, όλα τα αθώα θύματα, γυναίκες και παιδιά, της γερμανικής αυτής θηριωδίας, τονίζοντας ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή πολεμικής σύρραξης, κατοχής, λεηλασίας στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας επικράτησης ενός λαού εις βάρος άλλων λαών, εθνικών ομάδων και μειονοτήτων στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας, θρησκείας, εθνικής διεκδίκησης και εθνικιστικού φανατισμού.
Ακόμη ο κ. Πετσάνλικος έκανε αναφορά στο ολοκαύτωμα της Κλεισούρας, στην Καστοριά που είναι ιδιαίτερη πατρίδα του, επισημαίνοντας ότι αποτελεί έναν ακόμα μαρτυρικό τόπο από τους πολλούς της Ελλάδας.
Ακολούθως ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για την καλλιέργεια της συνεργασίας και την επίτευξη συναίνεσης, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και για τη δημιουργία μίας πολιτικά ολοκληρωμένης Ενωμένης Ευρώπης.
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αδυναμίες του παρελθόντος επιβάλλουν την αναγνώρισή τους, αλλά και την υπέρβασή τους για να προχωρήσουμε με σταθερότητα σε ένα καλύτερο και, βεβαίως, κοινό μέλλον.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρουντζος, ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, βουλευτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και της Νεολαίας του, μέλη και εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών Δήμων κ.α.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.