Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ελληνικός Ποιμενικός Ο γιος του Ήφαιστου

Η Ήρα, η Ψαμάθη, η Σίλια, ο Μακεδόνας, ο Φίλιππος και ο Τσόκος, είναι μερικά από τα πανέμορφα τσοπανόσκυλα που ζουν στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Έντεκα συνολικά σκυλιά -εφτά θηλυκά και τέσσερα αρσενικά- είναι οι γονείς των τριακοσίων είκοσι καθαρόαιμων κουταβιών που γεννήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο κέντρο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας για την προστασία της άγριας φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που λειτουργεί στην...Αγραπιδιά στον Νομό Φλώρινας.

Στο Κέντρο Αναπαραγωγής του Αρκτούρου, από το 1998 υλοποιείται το πρόγραμμα διάσωσης του ελληνικού ποιμενικού. Η οικολογική οργάνωση εκτρέφει γνήσιους ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους και τους διανέμει δωρεάν σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, για την προστασία των κοπαδιών τους από αρκούδα και λύκο. Ενώ παράλληλα προσπαθεί για τη διάσωση και την αναγνώριση της φυλής από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

Η επικεφαλής της ομάδας και υπεύθυνη του προγράμματος Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, η βιολόγος Μαρία Τριβουρέα, μας εξηγεί για την συγκεκριμένη δράση που ξεκίνησε όταν διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ράτσα του Ελληνικού ποιμενικού όπως ονομάζεται, κινδύνευε να εκλείψει λόγω των διασταυρώσεων με άλλα σκυλιά. Θα είχαν φτάσει σχεδόν σε εξαφάνιση, αν δεν επενέβαινε η οικολογική οργάνωση, μας επισημαίνει. «Διαπιστώσαμε ότι το ελληνικό τσοπανόσκυλο κινδύνευε να εκλείψει, κυρίως λόγω των διασταυρώσεων με άλλα σκυλιά. Έτσι, σιγά σιγά η ράτσα τους έχανε τα βασικά χαρακτηριστικά της. Αυτό που κάνουμε εδώ στο Κέντρο Αναπαραγωγής του Αρκτούρου είναι προσπάθεια διάσωσης του ελληνικού ποιμενικού. Σκοπός του προγράμματος είναι κάθε κτηνοτρόφος ή άνθρωπος της υπαίθρου που θα το ζητήσει να πάρει ένα ζευγάρι σκύλων και με τον τρόπο αυτό να γεννηθούν ακόμη περισσότερα τσοπανόσκυλα.» μας λέει η Μαρία..

Στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου, οι οποίες βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, φιλοξενούνται σήμερα 11 σκυλιά, που είναι και οι γεννήτορες. Η οικολογική οργάνωση δημιούργησε ειδικές κατασκευές για τα αγαπητά τετράποδα όπου διασφαλίζεται η ελευθερία σε επαρκή χώρο κίνησης, η σωστή διατροφή, η καλή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα και η καλή υγιεινή και προληπτική κτηνιατρική. Ο κάθε σκύλος ζει σε δικό του χώρο διαμορφωμένο για να προστατεύεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και να έχει ελευθερία κινήσεων. Εκτός των δώδεκα χώρων διαμονής των γεννητόρων, υπάρχει κοινός χώρος εξάσκησης των ζώων και χώρος εγκλιματισμού με παραγωγικά ζώα, καθώς επίσης και η δυνατότητα φιλοξενίας Ελληνικών Ποιμενικών σκύλων ιδιωτών, όπου γίνεται η επιλεκτική σύζευξη μεταξύ των σκύλων που διατηρούνται στο κέντρο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα τα πανέμορφα τετράποδα περνούν από ιατρικό έλεγχο, από τον κτηνίατρο του κέντρου.

Την καθημερινή φροντίδα των σκυλιών έχουν αναλάβει τρεις εθελοντές μια Αγγλίδα και ένα ζευγάρι Γάλλων, οι οποίοι εργάζονται στο πρόγραμμα εκτροφής των τσοπανόσκυλων. Οι εθελοντές θα βρίσκονται στην χώρα μας για ένα χρόνο και φιλοξενούνται στο κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Καθημερινά οι τρεις νέοι με την καθοδήγηση της κ. Τριβουρέα φροντίζουν για το φαγητό το νερό και την καθαριότητα των χώρων, η αγαπημένη στιγμή για ανθρώπους και ζώα είναι ο καθημερινός περίπατος στην αγκαλιά της φύσης. Είναι η ώρα για ξεμούδιασμα και παιχνίδια. Είναι εντυπωσιακή η σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους σε αυτήν την «κοινή» διαδρομή της καθημερινής συνύπαρξής τους.

Τα περισσότερα από τα πανέμορφα και ιδιαίτερα έξυπνα τετράποδα μας υποδέχτηκαν με φιλικές διαθέσεις, άλλα ενοχλήθηκαν από την παρουσία μας και άλλα πάλι αδιαφόρησαν εντελώς. Με την βοήθεια της Μελίνας που μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου καταφέραμε να τα προσεγγίσουμε περισσότερο και να έρθουμε πιο κοντά στον θαρραλέο, πιστό και αφοσιωμένο ελληνικό ποιμενικό και μάλιστα πετύχαμε να μας εμπιστευτεί και να χαϊδέψουμε τον Ηρακλή «Είναι σκυλιά ιδιαίτερα έξυπνα» μας λέει η Μελίνα που τα πλησιάζει με ιδιαίτερη αγάπη και εκείνα ανταποκρίνονται στο άκουσμα του ονόματός τους. Για να συμπληρώσει ότι «Είναι ιδιαίτερα πιστός σκύλος, δίνει αγάπη στο αφεντικό του και είναι εξαιρετικός φύλακας».

Η κ. Μαρία Τριβουρέα υπεύθυνη του προγράμματος Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου που υλοποιεί ο Αρκτούρος μαζί με τον Όμιλο Φίλων του Ελληνικού Ποιμενικού υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων για την απόκτηση καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών είναι μεγάλο, όπως μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τη στήριξη των ενεργειών, που πραγματοποιούνται για τη διατήρηση της φυλής. Την περασμένη χρονιά γεννήθηκαν 32 κουτάβια τα οποία και δόθηκαν. Η κ. Τριβουρέα επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι βοσκοί, που πήραν Ποιμενικούς, παρακολουθούνται στενά και σε περίπτωση κακομεταχείρισης ή βασανισμού, το ζώο τούς αφαιρείται, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις θα δοθεί στον ενδιαφερόμενο το πολυπόθητο κουτάβι. Μάλιστα προτεραιότητα έχουν οι κτηνοτρόφοι που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν λύκοι και αρκούδες καθώς βασικός στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι η διατήρηση της φυλής του ελληνικού ποιμενικού, η προστασία του κτηνοτρόφου μέσω της πρόληψης των ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα ζώα και η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων της υπαίθρου με το φυσικό περιβάλλον.

Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την απόκτηση ελληνικού ποιμενικού ως σκύλου φύλαξης των κοπαδιών τους, όσο και για τη στήριξη των άλλων δράσεων διατήρησης και επαναφοράς της φυλής. Η ζήτηση υπερκαλύπτει κατά πολύ την προσφορά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λίστας αναμονής και τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για τους ανάδοχους κτηνοτρόφους.

Η σημαντική προσπάθεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τον Ελληνικό Ποιμενικό θα συνεχιστεί με την ίδια θέληση και πίστη, πάντα με τελικό στόχο την διαφύλαξη και επαναδιάδοση αυτής της θαυμάσιας φυλής που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Αυτό τόνισαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου που πασχίζουν μια δεκαετία και πλέον να ανταποκρίνονται με συνέπεια στο έργο που έχουν αναλάβει και που με περισσή αγάπη και υπευθυνότητα καταφέρνουν να φέρνουν σε πέρας.

Ελληνικός Ποιμενικός, μία πανάρχαια φυλή σκύλου

Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι ο πιστός φίλος και προστάτης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Εδώ και αιώνες είναι ο αχώριστος σύντροφος και ο πιστός φύλακας των τσομπάνηδων και των κοπαδιών.

Με χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα από τα βάθη των αιώνων στις δύσκολες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, έχει άριστη όσφρηση, ακοή και όραση μεγάλη κινητικότητα και ανθεκτικότητα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι όμορφος και δυνατός. Αυτός είναι, με λίγα λόγια, ο Ελληνικός Ποιμενικός, μία πανάρχαια φυλή σκύλου που ζει στην ορεινή Ελλάδα και που –δυστυχώς- στις μέρες μας μειώθηκε πληθυσμιακά, αφού η εγκατάλειψη της παραδοσιακής ορεινής κτηνοτροφίας οδήγησε στον εκφυλισμό της φυλής με αποτέλεσμα ελάχιστα καθαρόαιμα να επιβιώνουν σήμερα. Οι πρώτες αναφορές για τον Ελληνικό Ποιμενικό γίνονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία όπου ο θεός Απόλλωνας εξημέρωσε το σκύλο για να συντροφεύει τη θεά 'Aρτεμη στο κυνήγι. Κατά το Νίκανδρο οι ηπειρωτικοί σκύλοι πλάστηκαν από τον Ήφαιστο. Οι αρχαίες πηγές μας πληροφορούν, ότι πρόγονοί μας διέκριναν τις φυλές των σκύλων σε δύο βασικές κατηγορίες, τους κυνηγετικούς και τους ποιμενικούς. Οι ποιμενικοί σκύλοι ονομάζονται «Μολοσσοί» ή «Ηπειρωτικοί», ονομασία που προήλθε από την περιοχή καταγωγής τους, η αρχαία Ελληνική Μολοσσία, σημερινή Ήπειρος.

της Δέσποινας Αμαραντίδου

www.omikron.tv/magazine

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.