Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Παχύσαρκο ή υπέρβαρο είναι ένα στα τρία ελληνόπουλα


Παχύσαρκο ή υπέρβαρο είναι ένα στα τρία ελληνόπουλα σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών με σωματικό υπέρβαρο ή παχυσαρκία είναι ότι διστάζουν να συμμετέχουν σε...αθλητικές δραστηριότητες λόγω της περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζουν ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά ακολουθούν έναν τρόπο ζωής με σχετικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από τη διενέργεια έρευνας κατά την οποία εξέτασαν τη φυσική κατάσταση, τις διατροφικές συνήθειες και τις καθημερινές κινητικές δραστηριότητες παχύσαρκων και μη, μαθητών της Πέμπτης και ΄Έκτης τάξης του Δημοτικού σε διάφορες σχολικές μονάδες της χώρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, Νίκο Διγγελίδη, επίκουρο καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Σπύρο Κάμτσιο, μεταπτυχιακό φοιτητή, το 28,3% των μαθητών χαρακτηρίζει σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία. Για τα παραπάνω ενοχοποιούνται η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις καθιστικές καθημερινές συνήθειες και την ανθυγιεινή διατροφή. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των τελευταίων δεκαετιών έχουν επηρεάσει παιδιά, εφήβους και ενήλικες οι οποίοι βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση, τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, καταναλώνουν τροφές με μικρή διατροφική αξία και αθλούνται ελάχιστα έως και καθόλου.

Για την κακή εικόνα που έχουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μαθητές για το σώμα τους, οι δύο ερευνητές επισημαίνουν πως για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να παρακινηθούν οι μαθητές και να ενθαρρύνονται από όλους για να συμμετέχουν σε καθημερινές φυσικές δραστηριότητες. Σημαντική είναι επίσης η καλλιέργεια ενός σχολικού κλίματος με έμφαση στην προσωπική βελτίωση και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και όχι στην κοινωνική σύγκριση.

Ο κ. Διγγελίδης δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως για την αντιμετώπιση του φαινομένου των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών χρειάζεται να στραφούμε όλοι στην αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων για τη φυσική δραστηριότητα.

"Σε έναν κόσμο, όπου τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, τα σχολεία θα πρέπει να είναι ο πρώτος χώρος, όπου θα διδαχθούν οι μαθητές την αξία της φυσικής δραστηριότητας και των υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών”.

“Γίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων παρέμβασης σε θέματα υγείας- και όχι μόνο- από πολύ μικρές ηλικίες, ώστε να ενισχύσουμε τα βιώματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την υγεία τους σε μακροχρόνια βάση", επισημαίνει.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.