Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Καστοριά: «Ενημέρωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη» (φωτορεπορτάζ)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς «Ενημέρωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη» από το διαβητολόγο Νικόλαο Κεφαλογιάννη...
διευθυντή του Διαβητολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ".

Ο γιατρός παρουσίασε το νέο του βιβλίου «ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» και ενημέρωσε το πολυπληθές ακροατήριο για τις τελευταίες εξελίξεις όσο αναφορά τη νόσο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Διαβητικών του Νομού Καστοριάς.

Όπως δήλωσε στο Μπέτσκα η πρόεδρος του συλλόγου κα Αγνή Κανδύλη «Είναι η τέταρτη εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος. Προηγήθηκαν η Ενημέρωση – Δωρεάν Μέτρηση στο πάρκινγκ της Νομαρχίας, η διάλεξη στο Άργος Ορεστικό και η Ενημέρωση – Δωρεάν Μέτρηση στη Λαϊκή Αγορά της Καστοριάς. Στα επόμενα σχέδια του συλλόγου είναι μια ημερίδα σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη στα μικρά παιδιά. Αυτή τη στιγμή στο νομό Καστοριάς είναι διαγνωσμένα 100 παιδιά με την ασθένεια και άλλα τόσα που νοσούν αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί.».

Μετά το πέρας της διάλεξης και των απαντήσεων στις πάρα πολλές ερωτήσεις από το πλήθος του ακροατηρίου η επισκέπτρια υγείας κα Τάνια Ντόντη έκανε μέτρηση δωρεάν, στον προθάλαμο του Δημαρχείου, σε όσους το επιθυμούσαν. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία της Abbott Laboratories (Ελλάς), η οποία ήταν και αρωγός της όλης εκδήλωσης, την εταιρία εκπροσωπούσε ο κ. Νίκος Ρόζης .

Μπέτσκας

Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ''πάθηση'' κατά την οποία το σώμα δεν παράγει ή δε χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που απαιτείται για το μετασχηματισμό της ζάχαρης, του αμύλου και άλλων τροφών σε ενέργεια, απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ιατρικό πρόβλημα εδώ και 3500 χρόνια. Η ιστορία του θα μπορούσε να χωριστεί σε περιόδους.
• ''Εποχή της κλινικής αναγνώρισης'' (η πρώτη ονομασία του διαβήτη δόθηκε από τον Αρεταίο 120-200μ.Χ).
• ''Εποχή της βιομηχανικής αναγνώρισης του διαβήτη'' (ο Bernard καθόρισε το επίπεδο απέκκρισης της γλυκόζης από τα νεφρά-νεφρικός ουδός απέκκρισης της γλυκόζης).
• ''Εποχή της ινσουλίνης'' ( η πρώτη ένεση ινσουλίνης-1922).
• ''Εποχή ανακάλυψης των αντιδιαβητικών δισκίων'' (η πρώτη παραγωγή αντιδιαβητικών δισκίων το 1920 και το 1995 κυκλοφόρησαν Αναστολείς της α-γλυκοσιδάσης, κατηγορία αντιβιοτικών).
• ''Εποχή ανακάλυψης των γλυκομετρητών'' (1970 ανακαλύφθηκε η πρώτη συσκευή μέτρησης γλυκόζης ,με τη μέθοδο της ανάκλασης που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και το 1972 η ίδια συσκευή που όμως λειτουργεί με ρεύμα).
• ''Εποχή πραγματοποίησης των μεγάλων προσδοκιών'' (η ινσουλίνη πρόκειται να χορηγείται με σπρέι από τη μύτη ή από το στόμα και να βρεθεί μια οριστική λύση σε σχέση με το διαβήτη-τώρα είναι σε στάδιο πειραμάτων στους ανθρώπους).
Δυστυχώς, συμβαίνει συχνά να υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και να μην το γνωρίζουν, γιατί τα συμπτώματά τους φαίνονται ασήμαντα.

Μερικά από τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη :
• Υπερβολική δίψα
• Συχνή ούρηση
• Υπερβολική πείνα
• Ασυνήθιστη απώλεια βάρους
• Αυξημένη κόπωση
• Κνησμός
• Ενοχλήσεις στην όραση

Τύποι σακχαρώδους διαβήτη:
• Διαβήτης Τύπου Ι: Εμφανίζεται, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να παράγει ινσουλίνη. Ο χαρακτηρισμός του ως νεανικός διαβήτης οφείλεται στο γεγονός ότι κατά κανόνα εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους(χωρίς όμως να αποκλείεται κ η εμφάνιση της μορφής αυτής σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα).
• Διαβήτης Τύπου ΙΙ: Σε αυτήν την περίπτωση, δε χρησιμοποιείται αποτελεσματικά η ινσουλίνη, η οποία βοηθά την απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα. Ο χαρακτηρισμός του ως διαβήτης των ενηλίκων, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά κανόνα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία(χωρίς όμως να αποκλείεται κ εδώ η εμφάνιση αυτής της μορφής σε νεότερης ηλικίας άτομα. Εδώ, μπορεί η υγιεινή διατροφή και η άσκηση να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

Μακροχρόνιες επιπλοκές από τον σακχαρώδη διαβήτη
Οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν να εμφανίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές αν δεν ρυθμίζουν καλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Όσο καλύτερα ρυθμίζονται, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να αναπτύξουν μακροχρόνιες επιπλοκές.

Οι σοβαρές και μακροχρόνιες επιπλοκές είναι:
• Aμφιβληστροειδοπάθεια
• Νευροπάθεια,που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, περιφερική νευροπάθεια με τον κίνδυνο ελκών των κάτω άκρων που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς. Επίσης αυτόνομη νευροπάθεια που προκαλεί γαστρεντερικά,ουρογεννητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
• Αρτηριακή πίεση και η στένωση αρτηριών, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Άρα ...ΚΑΡΔΙΑ-ΝΕΦΡΑ-ΜΑΤΙΑ-ΑΓΓΕΙΑ-ΠΟΔΙΑ, είναι αυτά που μπορεί να πειραχθούν αν έχουμε για χρόνια διαβήτη και δεν το είχαμε καταλάβει!!!

Διατροφή και άσκηση
Οι άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με όλους τους άλλους ανθρώπους. Μαζί με την άσκηση και τα φάρμακα(ινσουλίνη, διαβητικά χάπια),η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για έναν καλό έλεγχο στο διαβήτη.

Υπογλυκαιμίες
Μπορούν να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή: είτε γιατί κάνατε ένεση ινσουλίνης και παραλείψατε γεύμα ή καθυστερήσατε να φάτε, είτε λόγω κάποιας έντονης σωματικής άσκησης, είτε υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ!!!
Σημείωση!!!: Όταν το ήπαρ πρέπει να διασπάσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, δεν μπορεί να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη. Γι'αυτό όχι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, όταν παίρνετε ινσουλίνη ή σουλφονιλουρίες. Καλό να τρώτε κάτι όταν πίνετε αλκοολούχο ποτό.

Ψυχολογία
Η Ψυχολογία της Υγείας είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος που ασχολείται με την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας, καθώς και την ανάπτυξη συνθηκών και συμπεριφορών που την προστατεύουν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά αυτού του κλάδου σε χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που έχει σωματικά αλλά και ψυχικά συμπτώματα τα οποία συνήθως αγνοούνται.

Όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη, πλέον στις μέρες μας, δεν θεωρούνται ''άρρωστοι''!!! Απλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι: ''μαθαίνω να ζω με αυτόν και αν μπορώ να είμαι λίγο πειθαρχημένος και προσεκτικός κάνω μία φυσιολογική ζωή, που πιθανότατα μπορεί να είναι και καλύτερη και από έναν υγιή!!!








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.