Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Έρευνες στην Ισπανία για εκτοντάδες χαμένα βρέφη επί Φράνκο


Εκατοντάδες κατηγορίες για απαγωγές και πώληση βρεφών επί Φράνκο μελετούν Ισπανοί δικαστές. Οι πρακτικές αυτές άρχισαν αρχικά ως αντίποινα κατά αριστερών οικογενειών κατά τη δικτατορία του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε μια επιχείρηση λαθραίας διακίνησης βρεφών στην οποία γιατροί, νοσηλεύτριες, ακόμη και...μοναχές συνεργάστηκαν με εγκληματικά δίκτυα.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η 78χρονη Κονσεπσιόν Ροντρίγκο Ρομέρο προσέφυγε στα δικαστήρια για να ανακαλύψει τι συνέβη με το μωρό της. Η Ροντρίγκο Ρομέρο, πρώην μοδίστρα, γέννησε πρόωρα το μωρό της το 1971 σ' ένα νοσοκομείο της Σεβίλλης. Ενας γιατρός της είπε πως έκανε γιο που ήταν μικρόσωμος, όμως «ήταν πολύ καλά στην υγεία του και θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερος», θυμάται σε συνέντευξή της. Ο γιατρός όμως ουδέποτε ξαναφάνηκε και εκείνη δεν ξαναείδε το μωρό της. Δύο ημέρες αργότερα, ένας άλλος γιατρός του νοσοκομείου είπε στον σύζυγό της ότι το μωρό εστάλη σε άλλο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και πέθανε εκεί. Σύμφωνα με το γιατρό, για την ταφή του βρέφους φρόντισε το δεύτερο νοσοκομείο και η σορός βρίσκεται στο κοιμητήριο Σαν Φερνάντο της Σεβίλλης, σ' έναν ανώνυμο τάφο. Η Ροντρίγκο Ρομέρο, ωστόσο, πιστεύει πως ο γιος της κλάπηκε από εκείνη.

Η ανάληψη δράσης για την υπόθεση εκ μέρους της ισπανικής Δικαιοσύνης ήρθε μετά την κατάθεση των πρώτων προσφυγών τον ιανουάριο από την Anadir, ένωση που σχηματίστηκε για να εκπροσωπήσει ανθρώπους που αναζητούν αγνοούμενα παιδιά ή συγγενείς τους.

Ο εισαγγελέας Κάντιντο Κόντε-Πούμπιντο ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου ότι εξετάζονται 849 υποθέσεις, προσθέτοντας ότι 162 μπορεί ήδη να καταχωρηθούν ως ποινικές υποθέσεις, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο για απαγωγές. Τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί και δικηγόροι συζητούν αν μπορεί να θεσπιστεί ένας ειδικός νόμος γι' αυτά.

Η Anadir επισημαίνει πως λίγοι υιοθετημένοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να βρουν τους γονείς τους, αλλά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Πέρα από την Anadir, κι άλλες παρόμοιες οργανώσεις κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθώντας να βρουν δικηγόρους πρόθυμους να εργαστούν χωρίς αμοιβή.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.