Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Παίζουν «ρωσική ρουλέτα» όσοι αγοράζουν φάρμακα μέσω Ιντερνετ


Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και το αδυνάτισμα μέχρι σκευάσματα για μείωση της χοληστερίνης και επιθέματα σιλικόνης για αύξηση του στήθους παραγγέλνουν οι Ελληνες από το Internet. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

«Oσοι παραγγέλνουν φάρμακα από το Internet παίζουν ρωσική ρουλέτα. Ποτέ δεν ξέρουν αν...το φάρμακο θα δράσει, δεν θα δράσει, ή θα επιφέρει ανεξέλεγκτες ενέργειες», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. ∆ημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, έχει βρεθεί σε φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία μελάνι εκτυπωτή, προκειμένου το χάπι να πάρει το κατάλληλο μπλε χρώμα. «Το χάπι αυτό είναι ιδιαίτερα καρκινογόνο και τοξικό. Επιπλέον, στην Ουγγαρία προσφάτως βρέθηκε παρτίδα βιάγκρα που περιείχε καθαρή αμφεταμίνη, δηλαδή το δραστικό συστατικό του ναρκωτικού "έκσταση"», συμπληρώνει.

Τα φάρμακα που παραγγέλνουν πιο συχνά οι Ελληνες από το ∆ιαδίκτυο είναι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στις παρτίδες που έχει εντοπίσει και ανακαλέσει ο ΕΟΦ από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί συμπληρώματα διατροφής με την ένδειξη «φυτικό προϊόν», τα οποία όμως περιείχαν επικίνδυνες δόσεις από φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που μιμούνται τη δράση των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία.

Εχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα που περιείχαν φαρμακευτική ουσία, η οποία έχει αποσυρθεί από την παγκόσμια αγορά διότι ήταν άκρως επικίνδυνη για την υγεία. Επίσης, συχνό φαινόμενο αποτελούν στη χώρα μας οι παραγγελίες συμπληρωμάτων διατροφή για αύξηση της μυϊκής μάζας. Σε τέτοια προϊόντα βρέθηκαν από τις αναλύσεις του ΕΟΦ αναβολικά και στεροειδή που μπορούν να προκαλέσουν με χρόνια χρήση (όπως συστηνόταν) από ανδρική ανικανότητα και στείρωση έως καρκίνο.

Ακόμη ένα παράδειγμα ολόκληρων παρτίδων πλαστών φαρμάκων που έφτασαν στα χέρια πολλών ασθενών μέσω Internet είναι τα αντιιικά την περίοδο της πανδημίας της γρίπης των χοίρων. Σε έλεγχο που έκανε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έπειτα από καταγγελίες ασθενών ανακάλυψε ότι τα αντιιικά που προμηθεύτηκαν οι ασθενείς μέσω ∆ιαδικτύου δεν είχαν καθόλου δραστική ουσία αλλά ζάχαρη.

Νέα οδηγία της ΕΕ

Μάλιστα, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέα οδηγία για την προστασία των πολιτών από τα πλαστά φάρμακα, με την οποία θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί όλα τα κράτη-μέλη σε 18 μήνες. Περιλαμβάνονται συστάσεις για νέα σήμανση, ειδικός έλεγχος στα φυτικά προϊόντα, αυστηρή καταγραφή της διακίνησης φαρμάκων. Επιπλέον, θα εξουσιοδοτεί με ειδικό σήμα τα νόμιμα φαρμακεία που δραστηριοποιούνται στο Internet, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να είναι βέβαιος ότι αγοράζει ασφαλή προϊόντα.

Η λίστα μετα πλαστά φάρμακα που προμηθεύονται αρκετοί μέσω Internet είναι ατελείωτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 27χρονης Βρετανίδας που πέθανε προ ημερών από φάρμακα τα οποία είχε παραγγείλει στο ∆ιαδίκτυο. Η Λόρα Λάμπτεν ήταν τραυματιοφορέας και ήθελε χάπια για να ρυθμίσει τον ύπνο της ανάμεσα στις απαιτητικές βάρδιες, όμως ο γιατρός της δεν της τα συνταγογραφούσε διότι δεν τα ενέκρινε.

Ετσι παρήγγειλε από το Internet χάπια με μια δραστική ουσία, την αμιτριπτιλίνη. Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν περισσότερα από 20 χρόνια στα φαρμακεία και ποτέ δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτά όμως που παρέλαβε η Λόρα από το Internet είχαν τόσο υψηλή περιεκτικότητα της εν λόγω δραστικής ουσίας, που αντί να τη βοηθήσουν να κοιμηθεί, έκαναν την καρδιά της να σταματήσει.

Χωρίς νομοθεσία

Σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθεσία, αλλά ούτε και μηχανισμός που να αφορά στις παραγγελίες φαρμάκων μέσω ∆ιαδικτύου. Εν τούτοις, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σε συνεργασία με την Interpol και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συμμετείχε στην επιχείρηση «Pangea ΙΙ» με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων μέσω ∆ιαδικτύου και την ενημέρωση του κοινού.

«Επιπλέον, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Υπηρεσία ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με διεθνείς οργανισμούς για τον καλύτερο έλεγχο της διακίνησης πλαστών φαρμάκων», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας.

«Στο σύστημα αγοράς φαρμάκων από το ∆ιαδίκτυο δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την ποιότητά τους. Επιπλέον, είναι άκρως επικίνδυνα, καθώς εάν κάποιος εκδηλώσει ανεπιθύμητες ενέργειες, κανένας γιατρός δεν θα γνωρίζει τι ακριβώς έχει πάρει για να του δώσει το κατάλληλο αντίδοτο ή θεραπεία», εξηγεί η κ. Γεωργία Τερζή, προϊσταμένη του Τμήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης στον ΕΟΦ.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

* Σε φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία έχει βρεθεί μελάνι εκτυπωτή, που προστέθηκε για να πάρει το χάπι μπλε χρώμα

* Μεταξύ των επικίνδυνων προϊόντων έχουν εντοπιστεί αυτοδιαγνωστικά τεστ για HIV/AIDS που είχαν μεγάλες πιθανότητες λάθους διάγνωσης

* Φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής για μείωση της χοληστερίνης, τα οποία περιείχαν υδράργυρο

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.