Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καστοριά : Αιτήσεις για Δωρεάν Διανομή Τροφίμων σε Απόρους


Από το τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται ανακοίνωση που αφορά την υποβολή αιτήσεων για Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους για το έτος 2011.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων για την Ελλάδα έτους 2011, το οποίο περιλαμβάνει ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, μακαρονάκι κοφτό και κριθαράκι μέτριο), λευκασμένο μακρύσπερμο ρύζι, και τυρί (φέτα και γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ).

Ως φορείς υλοποίησης του προγράμματος ορίζονται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 22830/5-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 660) Κ.Υ.Α.:

• Φιλανθρωπικά Ιδρύματα ή Σύλλογοι
• Ιερές Μητροπόλεις
• Σύλλογοι παλιννοστούντων
• Σύλλογοι πολυτέκνων αναγνωρισμένων από την Α.Σ.Π.Ε.
• Σύλλογοι τριτέκνων
• Σύλλογοι μονογονεϊκών οικογενειών
• Σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρονίως πασχόντων κ.λ.π.
• Σύλλογοι αθίγγανων
• Μόνιμοι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπως προσδιορίζονται από την Οδηγία 81/645/Ε.Ο.Κ., όπως αυτή ισχύει κάθε φορά
• Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) που υλοποιούν προγράμματα σίτισης απόρων ατόμων
Όσοι από τους παραπάνω φορείς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, παρακαλούνται να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την 1η Ιουλίου 2011, ημέρα Παρασκευή στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, οι υποβληθείσες αιτήσεις θα θεωρούνται εκπρόθεσμες. Οι παραπάνω αιτήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά (υπ’ αριθμ. 22830/5-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 660) Κ.Υ.Α.):

1. Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού σύστασης του φορέα (ΦΕΚ) από το οποίο να προκύπτει: α) η καταστατική έδρα, β) τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν το δικαίωμα υπογραφής και εκπροσωπούν το φορέα υλοποίησης και γ) βεβαίωση αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής, από την οποία να προκύπτουν οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού. Παράλληλα από το καταστατικό πρέπει να προκύπτει η φιλανθρωπική δραστηριότητα του φορέα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει καταστατικό, απαιτείται η υπάρχουσα πράξη ίδρυσης του φορέα.
2. Επίσημο έγγραφο από το αρμόδιο όργανο εκάστου φορέα υλοποίησης για τον καθορισμό του υπευθύνου (ονοματεπώνυμο, Α.Δ.Τ., στοιχεία επικοινωνίας) για την παραλαβή και διανομή των προϊόντων στους τελικούς δικαιούχους.
3. Άδεια λειτουργίας από όπου να προκύπτει η δυναμικότητα ή η δυνατότητα φιλοξενίας – περίθαλψης απόρων στην περίπτωση που οι φορείς είναι γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κ.λ.π.
4. Κανονισμός λειτουργίας ή άλλο κατάλληλο επίσημο έγγραφο στην περίπτωση των συσσιτίων από το οποίο να προκύπτει η ύπαρξη κατάλληλων χώρων σίτισης αλλά και ο αριθμός των σιτιζόμενων ατόμων.
5. Ονομαστική κατάσταση των τελικών δικαιούχων σε έντυπη μορφή στην οποία θα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα υλοποίησης (όπως το υπόδειγμα 2 της υπ’ αριθμ. 22830/5-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 660) Κ.Υ.Α. ), καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή (δισκέτα ή CD σε πρόγραμμα excel).
6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα υλοποίησης στην οποία θα βεβαιώνεται ότι:
α. όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στην κατάσταση του υποδείγματος 2 είναι ακριβή, αληθή και σύμφωνα με την απόφαση επιλεξιμότητας.
β. όλα τα απαραίτητα επίσημα δικαιολογητικά απορίας των τελικών δικαιούχων βρίσκονται στα αρχεία του φορέα και είναι διαθέσιμα για κάθε εθνικό και κοινοτικό έλεγχο, που προβλέπεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
γ. τηρούνται λογιστικά βιβλία για τις σχετικές ενέργειες.
δ. τηρούνται οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. 22830/5-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 660) ΚΥΑ.

Επίσης τα δικαιολογητικά που θα υποβληθούν στους φορείς υλοποίησης ανά τελικό δικαιούχο σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αριθμ. 22830/5-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 660) Κ.Υ.Α. και τηρούνται στα αρχεία των φορέων θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση συμμετοχής και να διαβιβαστούν και αυτά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής προκειμένου να διεξαχθεί ο σχετικός διοικητικός έλεγχος.

Τέλος, επισημαίνουμε τα εξής:

Κοινή συνθήκη που διέπει όλους τους τελικούς δικαιούχους είναι η απορία, ανεξαρτήτως κατηγορίας στην οποία υπάγονται, δηλ. άπορα άτομα, σιτιζόμενα ή πολύτεκνες οικογένειες. Η απορία αποδεικνύεται βάσει του φορολογούμενου πραγματικού ή τεκμαρτού και του απαλλασσόμενου ή φορολογούμενου με ειδικό τρόπο εισοδήματος του κάθε δικαιούχου, όπως αυτό προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (2010) σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει η σχετική υπ’ αριθμ. 22830/5-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 660) ΚΥΑ και όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί με το υπ’ αριθμ. 27626/27-5-2011 του ΥΠΑΑΤ.

Στην περίπτωση των συλλόγων πολύτεκνων οικογενειών, ο αριθμός των τελικών δικαιούχων οικογενειών πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τον αριθμό των γονέων και των προστατευόμενων μελών κάθε οικογένειας, όπως αυτός προκύπτει από πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Κατόπιν όλων αυτών , οι φορείς υλοποίησης έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενημέρωσης των τελικών δικαιούχων και διανομής των τροφίμων σε αυτούς και μόνο εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια των παραγράφων 1 και 2 της σχετικής παραπάνω Κ.Υ.Α.


Για περισσότερες πληροφορίες: Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Καστοριάς, στο Διοικητήριο, 1ος όροφος, γραφείο 4, κα. Γιασεμή Ευαγγελία, τηλ. 2467350248.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.