Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Καστοριά: Παρέλαση με διαμαρτυρίες

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. Στην Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νότια Παραλία έλαβε χώρα η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Ο πολύ καλός καιρός βοήθησε να βρεθεί πλήθος κόσμου στο χώρο της παρέλασης. Στον ίδιο χώρο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων αλλά και στο σιντριβάνι υπήρχαν μαθητές , γονείς και κάτοικοι των σχολείων που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η διαμαρτυρία έγινε ειρηνικά με πανό και συνθήματα υπέρ της διατήρησης των σχολείων. ‘Ήταν εκεί τα δημοτικά της Πενταβρύσου των Αμπελοκήπων και του Γυμνάσιο του Γάβρου.
Η συντονιστική επιτροπή αγώνα του 6/θ Δ/Σ Πενταβρύσου-Τσάκωνης μοίραζε και φυλλάδια στους περαστικούς το οποιο άφηνε αιχμές κατα του Προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομό Καστοριάς κ.Πετσάλνικο.Τέλος τόνιζε οτι είναι το μοναδικό 6/θ περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο σε όλη την Ελλάδα που κλείνει χωρίς την συναίνεση του , αναιτιολόγητα και προκλητικά.





Μετά την λήξη της παρέλασης ο κόσμος κατευθύνθηκε μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς όπου και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα.
Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη αλλά διακριτική. Υπήρχαν άνδρες της ΟΠΚΕ κοντά στην εξέδρα , μια διμοιρία αστυνομικών κρυμμένη στο δρόμο πίσω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας έτοιμη να επέμβει αν χρειαστεί και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά πίσω και απέναντι από την εξέδρα των επισήμων αλλά και κοντά στους διαδηλωτές.





Ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο και όπως είχαν διαμηνύσει οι υπεύθυνοι των συλλόγων η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος.





Μπέτσκας
το Μαύρο Πρόβατο της ενημέρωσης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤO ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΛΤΟ ΦΩΝΑΖΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΓΔΕΡΝΑΝ;

Στις 26-28 Μαρτίου με περισσότερο θράσος από ποτέ, βασανιστές, δολοφόνοι, και συνένοχοι αγοραστές, συγκεντρώνονται στην 1η Διεθνή Έκθεση Γούνας Αθήνας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μιλάνου, της Μόσχας, του Χονγκ Κονγκ κ.α. αλλά και της καρδιάς της ελληνικής βιομηχανίας εκτροφής και θανάτωσης γουνοφόρων ζώων, την Καστοριά. Την οργανωμένη και ξεδιάντροπη απαξίωση της ζωής που αποτελεί προσβολή για όλα τα ζώα, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, στοχεύοντας με την ίδρυσή του εδώ και 3 χρόνια στην «εξωστρέφεια» προς τις διεθνείς αγορές. Δρώντας με την ευλογία του «κράτους» συμφερόντων, που αντιμετωπίζει εχθρικά ότι υπερασπίζεται τη ζωή και την ελευθερία, και πελατειακά ότι ευνοεί τις τσέπες του, πάνω από 70 εταιρίες θανάτου και επεξεργασίας πτωμάτων εκθέτουν τα κατορθώματά τους. Το ρόλο του εκθεσιακού νεκροτομείου παίζει η ΕΧPO Athens που κατά τα άλλα, σε λιγότερο από ένα μήνα θα φιλοξενήσει έκθεση τεχνολογιών περιβάλλοντος.

Στην έκθεση θράσους οι εκτροφείς-σωματέμποροι, οι σφαγείς και οι γδάρτες, αποκρύπτουν σκόπιμα τις εικόνες φρίκης που βρίσκονται πίσω από τα κουφάρια πολυτελείας. Αφενός δεν παραδέχονται ότι παγιδεύουν, αιχμαλωτίζουν, στριμώχνουν ασφυκτικά, πνίγουν, χτυπούν μέχρι θανάτου, δηλητηριάζουν με στρυχνίνες και αέρια, σκοτώνουν με πρωκτικό ηλεκτροσόκ, γδέρνουν μισοζώντανα μινκ, τσιντσιλά, αλεπούδες, ρακούν, κουνέλια, κάστορες, λυγκες, ενυδρίδες, σκύλους, γάτες και αλλά μη ανθρώπινα ζώα. Αφετέρου αποκρύπτουν το γεγονός ότι επιλέγουν αυτές τις μεθόδους θανάτωσης με μοναδικό κριτήριο ότι είναι πιο οικονομικές και δεν αφήνουν ίχνη από την σφαγή στο τρίχωμα. Πίσω από το κάθε γούνινο παλτό του κάθε εκθεσιακού περιπτέρου, κρύβουν επιμελώς τα πιο φριχτά ουρλιαχτά, τα τρέμουλα, και τις απεγνωσμένες προσπάθειες διαφυγής 10-15 λύκων, 15-20 αλεπούδων, 10-12 καστόρων, 27-30 ρακούν, ή 60-100 σκίουρων. Στις διαφημίσεις τους τονίζουν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος, ενώ τα ιδία τα μη ανθρώπινα ζώα, συνήθως δεν παρουσιάζονται καν, ως μη συναισθανόμενες πρώτες ύλες, διαθέσιμες προς πάσα εκμετάλλευση.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου μην γίνεσαι θύμα και παπαγαλάκι των ντοκυμαντέρ όπως το Behind The Mask. Εννοείτε πως τα κινήματα αυτά έχουν ένα ποσοστό δίκιου αλλά απο την άλλη πλευρά μεγενθύνουν μόνο το κομμάτι που τους βολέυει ώστε να κανουν πιο "προκλητικό" το δικό τους κινηματογραφικό προιόν.. Τα ζωάκια που σκοτώνονται στη Καστοριά είναι μόνο ένα είδος μιγκ (το οποίο κι αυτό είναι ειδική διαστάυρωση),και θανατώνονται με τον πιο "ανώδυνο" τρόπο (με την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα,κάτι που δηλητηριάζει αργά και τους ανθρώπους απο τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων).. Ειδικά για τους λύκους που αναφέρεις τελούν υπο καθεστώς προστασίας γενικά στην βόρεια Ελλάδα,αλλά και κανένα αλλο είδος δεν εκτρέφεται στη Καστοριά..
Αν και δεν μου αρέσει που πέρνω το μέρος των "δολοφόνων" οπως τους αποκαλείς,παρόλα αυτά και κάποιες απο τις ενέργειες των κινημάτων όπως το ALF είναι εντελώς άστοχές,όπως την απαλευθέςρωση 250.000 και πλέον μιγκ πέρσι το καλοκαίρι που πίστεψέ με βρήκαν πολύ πιο οδυνηρό θάνατο απο τις ρόδες των αυτοκινήτων και την θερμοπληξία,μιάς και τα ζώα αυτά δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και συμπεριφέρονται ως κατοικίδια (πλησιάζουν τον άνθρωπο για να τα ταίσει).. Αν ήσουν πέρσι εδώ πάνω θα έβλεπες τους "δολοφόνους" που λές να προσπαθούν με όποιον τρόπο είχαν να σώσουν αυτά τα ζώα,ενω οι δρόμοι είχαν γεμίσει πτώματα σε όλον το νομό!!
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην οικολογική πλευρά και τις διαταραχές που προκλήθηκαν στο ντόπιο οικοσύστημα και ιδίως στην πανίδα των πτηνών. Μερικά απο αυτά τα ζωάκια μάλιστα κατάφεραν και πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην Αλβανία προσβάλοντας κι εκεί το οικοσύστημα.

Φυσικά και διαφωνώ γενικά με το κίνητρο του κέρδους σε καθε είδους τέτοιες "δουλειές" (αυτό για να μην παρεξηγηθώ),αλλά απο την άλλη ο άνθρωπος γενικά εκμεταλέυεται τους φυσικούς πόρους προς όφελός του στην συγχρονη εποχή με αυτό δυστυχώς το κίνητρο είτε πρόκειτε για φυτά και ζώα είτε για ορυκτά και μέταλα.. Η γούνα στην Καστοριά είναι απο τις πιο φιλικές μορφές εκμετάλευσης των ζώων και σιγά-σιγά σβήνει.. Οπότε τέτοιου είδους "εξεγέρσεις" ακόμα και σαν αρνητική διαφήμιση λειτουργούν υπέρ για αυτούς που τους ενδιαφέρει το προιόν της γούνας.
Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά:
Οτι η εξέλιξη και το εμπόριο είναι γενικά αντίθετο προς την οικολογία,γι αυτό υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται απο όλους ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε "βιώσιμα" κάπως την κατάσταση. Οταν χτυπάμε συμφέροντα πρέπει να ξέρουμε τί ειδους συμφέροντα χτυπάμε και μηπως δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα.
Για την ιστορία η επειχείριση απο όπου "ελευθερώθηκαν" τα μιγκ καταστράφηκε και δεν λειτουργεί πιά, περίπου 20 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους και πολοί περισσότεροι που εξαρτώνταν απο την συγκεκριμένη επιχείριση,πάρα πολλά μιγκ πέθαναν κάτω απο άθλιες συνθήκες στους δρόμους και τους αγρούς,πολλές "εμμεσες" ζημιές στα κοτέτσια των χωριών της περιοχής,εστίες μόλυνσης απο τα πεθαμένα μιγκ που δεν αποτελούν διατροφικό ενδιαίτημα για τα άγρια ζώα (εκτός ίσως απο τα κοράκια), κίνδυνος για μικρά παιδιά που πλησίαζαν τα ίδια τα ζωάκια για να τα "ταίσουν" κλπ..

Μετά απ'όλα αυτά τι τρόπο διαχείρισης θα πρότεινες που να είναι ακόμα πιο φιλικός για την διαχείριση των ζώων αλλά και την διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Καστοριά εσύ?

Ένας Καστοριανός!

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.