Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τα web radios είναι το μέλλον

Την ώρα που τα ραδιόφωνα των FM παραπαίουν, ιδίως τα μουσικά, τα αντίστοιχα web radios στο Ιντερνετ μοιάζουν να ανθούν...

Τα εγχώρια όχι και τόσο πολύ ακόμα -όσο στο εξωτερικό τουλάχιστον-, οι πρώτες βάσεις όμως έχουν μπει ήδη κι εδώ. Οι προσπάθειες πολλών παιδιών που αγαπούν το ραδιόφωνο και τη μουσική είναι συγκινητικές. Και νομίζω αγνές και άδολες, αφού χωρίς οικονομικό κέρδος καταθέτουν και χρήμα και κόπο. Σημειώστε μερικά καλά web radios και αναζητήστε τα στο Διαδίκτυο:

«OFF Radio» (από Θεσσαλονίκη), «Radiobubble» (με δικό του καφέ-μπαρ στην Ιπποκράτους, για εκδηλώσεις και ζωντανές εκπομπές με συμμετοχή του κοινού), «Indieground» (εξαιρετική alternative μουσική), «Rock Machine» (για τους φίλους του κλασικού ροκ των seventies), «80s Mania Show» (μουσική, αλλά και... ειδήσεις από τη δεκαετία του '80), «poplie» (καλή ροκ, ως επί το πλείστον), «Music Society» (με 65 παραγωγούς, όσους δεν έχουν όλα τα FM μουσικά ραδιόφωνα) κ.ά.

Τα web radios θα αυξήσουν τους ακροατές τους όταν αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά οι ραδιοφωνικοί δέκτες που θα πιάνουν εκτός από FM ραδιόφωνα και εκείνα του Ιντερνετ. Ηδη κυκλοφορούν κάποιοι στην Ελλάδα, στο εξωτερικό βέβαια είναι σαφώς πιο διαδεδομένοι.

Λείπει και η Ολγα Τρέμη...
Το «Protagon Radio», πάντως, έκανε πίσω. Οι ιθύνοντες του protagon.gr είχαν δρομολογήσει την ίδρυση τους δικού τους διαδικτυακού ραδιοσταθμού, αλλά τελικά ανέβαλαν τα σχέδιά τους. Δεν έβρισκαν χορηγούς, η αιτία. Λογικό και αναμενόμενο. Εδώ δεν βρίσκουν τα FM, που διαθέτουν και πολύ περισσότερους ακροατές, θα τα καταφέρουν τα ιντερνετικά, που είναι ακόμα στα σπάργανα; Ισως δεν υπολόγισαν και κάτι άλλο στο «Protagon Radio», κάτι που αποτελεί κανόνα στο ραδιόφωνο, είτε εκείνο είναι στα FM είτε στο web: Τα τηλεοπτικά πρόσωπα σπανίως κάνουν γκελ στο ερτζιανό κοινό (που είναι πιο αυστηρό). Ιδίως τα προβεβλημένα πρόσωπα. Αν περιμένεις, επομένως, να κάνεις επιτυχία με τον Καμπουράκη, άσ' το καλύτερα...

Βήμα βήμα βελτιώνεται
Ακούγεται βελτιωμένος ο «Βήμα 99,5» το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται πως βρίσκει τη ρότα του με ορισμένες καλές εκπομπές. Δεν είναι τυχαίο που αυτές γίνονται από αμιγώς ραδιοφωνικά πρόσωπα, τα οποία δεν θέλουν και δεν διαθέτουν σχέση με την TV.

Απαγορευμένες λέξεις
Εκπομπή κάνουν κάθε Κυριακή απόγευμα 4 με 6 οι «Schooligans» στον «Αθήνα 9,84» -δεν είναι σούπερ, δεν είναι και κακοί όμως. Σε ένα από τα ένθετά τους, δίλεπτης διάρκειας, με τίτλο «Το 'πε, το 'πε ο Μπαμπινιώτης», αναφέρονται στον ορισμό και την ετυμολογία ορισμένων «κακών» λέξεων. Οπως «κλάνω», «πουτάνα» κ.ά. Στην ουσία, αναπαράγουν τα αντίστοιχα λήμματα από τα λεξικά. Εχει τη φάση του το πράγμα, ειδικά έτσι όπως το στήνουν οι πιτσιρικάδες. Ωστόσο, αυτό ενόχλησε κάποιες συντηρητικές πτέρυγες στο δήμο και υπήρξαν -ανεπίσημες- αντιδράσεις. Δεν ξέρω, μπορεί να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι «Schooligans» έβγαλαν on air έναν ράπερ από τα Πατήσια, που είπε ένα τραγούδι του με τίτλο «kaklamani» και το οποίο αναφερόταν στο γνωστό θέμα του πάρκου στην Πατησίων με τα κομμένα δέντρα. Την προηγούμενη Κυριακή, ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης βγήκε στην εκπομπή και υποστήριξε το συγκεκριμένο ενθετάκι. Ενώ καλεσμένος ήταν και ο Φοίβος Δεληβοριάς, η «Υβρεοπομπή» του οποίου με τους... ακατονόμαστους στίχους ακούστηκε ολόκληρη στον αέρα. Please, αμάν με την υποκρισία. Αν θέλουν κάποιοι να διαμαρτυρηθούν, ας βρουν τους κατάλληλους λόγους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.