Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ζήσης Σίσκος: Ένας Καστοριανός θεολόγος μεταξύ των νικητών διαγωνισμού της επιτροπής Echos

Πέντε δοκίμια επιλέχθηκαν ως τα κορυφαία των συμμετοχών στον διαγωνισμό δοκιμίου της επιτροπής Echos για την Διεθνή Οικουμενική Διάσκεψη της Ειρήνης (IEPC)...
Είναι συνδεδεμένος με την Διεθνή Οικουμενική Διάσκεψη της Ειρήνης (IEPC), που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) και θα διεξαχθεί στο Κίνγκστον της Τζαμάικα από τις 17 έως τις 25 Μαΐου 2011.

Η Επιτροπή Νέων Echos του Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Οικουμενική Κίνηση, ξεκίνησε τον διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο του 2010 με βάση το θέμα της διάσκεψης, “δόξα ἐν ὑψίστοις θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη”. Τριάντα δοκίμια ελήφθησαν από έντεκα διαφορετικές χώρες και οκτώ διαφορετικές οικογένειες εκκλησιών. Η επιτροπή επιλογής Echos συναντήθηκε ταυτόχρονα με την Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών από τις 14 έως τις 18 Φεβρουαρίου, για να επιλέξει τους πέντε συγγραφείς δοκιμίου που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC) στο Κίνγκστον, καθώς και στην προσυνοδική εκδήλωση της νεολαίας.

Οι νικητές είναι:
Francis Maberi, Ουγκάντα, Εκκλησία της Ουγκάντας - Αγγλικανική
Chrisida Nithzakalzani, Ινδία, Ταμήλ Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία
Lena Schäfer, Γερμανία, Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία
Ariel Siagan, Φιλιππίνες, Ευαγγελική Εκκλησία Μεθοδιστών Φιλιππίνων
Ζήσης Σίσκος, Ελλάδα, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ορθόδοξος Χριστιανός

Δώδεκα επιλεχθέντα δοκίμια θα δημοσιευθούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης και θα προσφερθεί ως πηγή οικουμενικής δικτύωσης για την συνέχιση του έργου για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Μέχρι την ώρα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC), το ηλεκτρονικό βιβλίο θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη στη σελίδα της νεολαίας του δικτυακού τόπου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC). Τα επιλεγμένα δοκίμια καλύπτουν τα τέσσερα επιμέρους θέματα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC): Ειρήνη στην κοινωνία, Ειρήνη με την γη, Ειρήνη στην αγορά, Ειρήνη μεταξύ των λαών.

“Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας μαρτυρούν την βαθιά δέσμευση των νέων στις εκκλησίες, για θεολογικό προβληματισμό και δράση για την αντιμετώπιση της βίας”, ανέφερε η κριτική επιτροπή κατά την παρουσίαση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ τον Φεβρουάριο.

Η ομάδα επιλογής ήταν σε θέση να ολοκληρώσει αυτό που περιγράφεται ως “ένα ευχάριστο και δύσκολο έργο” που έγινε με την χρήση ακόμα και διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας για ένα εξ αποστάσεως συμμετέχον μέλος από το Οντάριο του Καναδά.

Τον συντονισμό είχε η Natalie Maxson, πρώην στέλεχος του εκτελεστικού προγράμματος του Γραφείου Νεολαίας του ΠΣΕ, η κριτική επιτροπή παρατήρησε ότι οι κοινές επιλογές προέκυψαν κατά την επιλογή των δοκιμίων. Η ομάδα επιλογής προεπέλεξε δώδεκα δοκίμια με βάση την ποιότητα του περιεχομένου τους. Οι συζητήσεις στη συνέχεια περιστράφηκαν γύρω από τις εκπροσωπήσεις (π.χ., περιφέρεια, φύλο, χώρα, ομολογία, οικουμενική εμπειρία, αυτοσυγκέντρωση σε επιμέρους θέματα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC). Οι συζητήσεις σχετικά με την εκπροσώπηση αποτέλεσαν επιμέρους κριτήρια για την τελική επιλογή των κορυφαίων πέντε νικητών.

Διαβάστε το δοκίμιο του Ζήση Γ. Σίσκου στο amen.gr

Συγχαρητήρια στον Συμπατριώτη μας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.