Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Κάπνισμα: Ιστορία και ατάκες!

Τρίτη 31 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα κατα του καπνίσματος. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευσή του στους κλειστούς χώρους, για το κάπνισμα. Δεν είναι οτι καλύτερο για την υγεία του ανθρώπου αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Μπορεί το κάπνισμα να προκαλεί καρκίνο και άλλα πολλά αλλά τα ίδια προκαλουν τα φουγάρα των εργοστασίων, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων κλπ για τα οποία οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν παίρνουν θέση γιατί δεν τους βολεύει.


Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, θεωρώ -αν και δεν είμαι καπνιστής- πως στο συγκεκριμένο ζήτημα οι αντικαπνιστές έχουν άδικο. Δέχονται αδιαμαρτύρητα κάθετι που βλάπτει την υγεία όλων μας και το συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας και αντιδρούν αν δουν κάποιον καπνιστή να καπνίζει σε κλειστό χώρο.

Όπως και να 'χει, το kouinet.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για το κάπνισμα. Ιστορία και ατάκες καπνιστών και αντικαπνιστών. Τα συμπεράσματα δικά σας:

Η ιστορία του καπνίσματος
Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ' όλο τον κόσμο.
Από τότε ακόμα υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Το 1604 ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιάκωβος Α' κατήγγειλε τη χρήση του καπνού ως απαίσια για τα μάτια, μισητή για τη μύτη, καταστροφική για το μυαλό κι επικίνδυνη για τα πνευμόνια.

Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα, όταν με την πρόοδο της μηχανικής έγινε δυνατό να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από το στρες της μάχης, οι στρατιώτες κάπνιζαν όλο και πιο πολύ, με συνέπεια να εθιστούν στη νικοτίνη.

Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης κι έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής ανέμελης ζωής. Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του '60, όταν η ιατρική κοινότητα και οι κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και να επιβάλουν σταδιακά απαγορεύσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Η πρώτη επιστημονική έρευνα επί του θέματος έγινε το 1962, από τον ιατρικό σύλλογο της Μ. Βρετανίας. Δύο χρόνια αργότερα, αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνέδεσε για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα. Τότε άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες, που οδήγησαν το 1965 σε νόμο, που προέβλεπε -μεταξύ άλλων- την αναγραφή σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία».

Οι 24 πιο έξυπνες ατάκες για το τσιγάρο
1. Δεν με ενοχλεί το άσθμα μου εκτός αν είμαι κοντά σε σκύλους ή καπνό. Αυτό που θα με ενοχλούσε περισσότερο είναι ένας σκύλος που καπνίζει.
Στιβ Άλεν

2. Αν το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον παράδεισο, τότε δεν θα πάω.
Μαρκ Τουέιν

3. Δεν είμαι μανιακός καπνιστής πια. Πλέον τελειώνω μόνο δύο αναπτήρες την ημέρα.
Μπιλ Χικς

4. Θυμήσου: αν καπνίζεις μετά το σεξ, το κάνεις πολύ γρήγορα.
Γούντι Άλεν

5. Ο μόνος τρόπος να κόψεις μια κακιά συνήθεια είναι να την αντικαταστήσεις με μια καλύτερη.
Τζακ Νίκολσον (Εξηγεί γιατί από το τσιγάρο πήγε στο πούρο)

6. Τα τσιγάρα και ο καφές είναι οι καλύτεροι φίλοι των αλκοολικών.
Τζέραρντ Γουέι

7. Το μοναδικό ασφαλές τσιγάρο είναι το τελευταίο σου.
Ντουέιν Άλαν Χαν

8. Χιλιάδες Αμερικάνοι κόβουν το κάπνισμα καθημερινά. Πεθαίνουν από αυτό.
Ανώνυμος

9. Το τσιγάρο είναι η πιο τέλεια μορφή μιας απόλυτη απόλαυσης. Είναι εξαιρετικό και αφήνει κάποιον δυσαρεστημένο. Τι παραπάνω θέλει κανείς;
Όσκαρ Ουάιλντ (από το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι)

10. Συνήθιζα να καπνίζω δύο πακέτα την ημέρα και σιχαίνομαι που δεν είμαι πια καπνίστρια. Αλλά δεν θα θεωρήσω ποτέ τον εαυτό μου μη-καπνίστρια γιατί πάντα βρίσκω τους καπνιστές τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους στο τραπέζι.
Μισέλ Φάιφερ

11. Πάντα είχα σαν κανόνα να μην καπνίζω όταν κοιμάμαι και να μην σταματάω όταν είμαι ξύπνιος.
Μαρκ Τουέιν

12. Το κάπνισμα σκοτώνει. Αν πεθάνεις, έχεις χάσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής σου.
Μπρουκ Σιλντς

13. Θα σας πείραζε να μην καπνίσω;
Γκράουτσο Μαρξ

14. Αργά ή γρήγορα, όλοι σταματάνε να καπνίζουν.
Άγνωστος

15. Αν έφτιαχναν τα τσιγάρα και τα πούρα σε σχήμα ενός συγκεκριμένου μέρους του αντρικού σώματος, οι περισσότεροι άντρες θα το έκοβαν αμέσως. Ίσως αυτό δεν γίνεται επειδή τα πούρα μοιάζουν σε αυτό ούτως ή άλλως, και παρόλα αυτά, ακόμα βλέπεις άντρες να τα ρουφάνε σαν να χαιρετάνε, πεινασμένοι, τον σύντροφό τους που μόλις γύρισε από ένα μακρινό ταξίδι.
Ντουέιν Άλαν Χαν

16. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσεις το κάπνισμα, είναι να έχεις μαζί σου βρεγμένα σπίρτα.
Ανώνυμος

17. Φίλησα το πρώτο μου κορίτσι και κάπνισα το πρώτο μου τσιγάρο την ίδια μέρα. Από τότε δεν ξαναβρήκα χρόνο για το κάπνισμα.
Αρτούρο Τοσκανίνι

18. Τα τσιγάρα είναι δολοφόνοι που ταξιδεύουν μέσα σε πακέτα.
Μαίρη Οτ

19. Το να πιστεύουμε ότι κάτι κάνουμε, τη στιγμή που δεν κάνουμε τίποτα, είναι η πρώτη παραίσθηση του καπνίσματος.
Ραλφ Γουόλντο Έμερσον

20.Από τότε που σταμάτησα το κάπνισμα, αποφάσισα να αφήσω μουστάκι, γιατί είναι καλύτερο για την υγεία. Άδειασα μάλιστα την ταμπακέρα μου από τσιγάρα και τη γέμισα με ψεύτικα μουστάκια, τα οποία πρόσφερα στους φίλους μου λέγοντας: Μουστάκι; Μουστάκι; Μουστάκι; Περίεργο, κανείς δεν τόλμησε να πάρει ποτέ.
Σαλβαδόρ Νταλί

21. Καπνιστές, η υγεία δεν είναι το παν, αλλά χωρίς την υγεία, όλα τα υπόλοιπα είναι τίποτα.
Ανώνυμος

22. Οι ζώνες καπνιστών στα εστιατόρια είναι σαν ζώνες ούρησης σε πισίνες.
Ανώνυμος

23. Το τσιγάρο είναι ένας φορητός ψυχολόγος.
Τέρι Γκιγιεμέ

24. Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο. Το έχω κάνει εκατοντάδες φορές.
Μαρκ Τουέιν

Χάρης Σπ.
ΚouiNet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.