Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συρτάκι για Γκίνες στη Ρόδο

Στη Ρόδο και πιό συγκεκριμένα στο χωριό της «Κρεμαστής» θα διοργανωθεί το μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου, με σκοπό την διεκδήκιση μίας θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness...

Οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη δοθεί από την επιτροπή των ρεκόρ και οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει σε πυρετώδεις ρυθμούς, με στόχο να συγκεντρωθούν τα 2.000 άτομα που θα χορέψουν τον γνωστό σε όλους μας «χορό του Ζορμπά».

Η εκδήλωση είναι μία ιδέα του πολιτιστικού συλλόγου ΕΦΑΚ και προγραμματίστηκε για να διεξαχθεί στις 31 Ιουλίου 2011.

Για όσους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ως χορευτές μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα μέσω facebook ή στην ιστοσελίδα SirtakiDance

Πηγή Η Ροδιακή

Το συρτάκι είναι ένας δημοφιλής ελληνικός χορός. Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση, δεν είναι αυθεντικός παραδοσιακός ελληνικός χορός. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek) από αργές και γρήγορες κινήσεις του χασάπικου.

Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές "σέρνουν" τα πόδια τους σε αντιδιαστολή με τους πηδηχτούς χορούς. Το όνομα συρτάκι ενσωματώνει και τον συρτό (στο πιό αργό μέρος του) και στοιχεία πηδηχτού (στο γρηγορότερο μέρος του).

Σήμερα το συρτάκι είναι ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας και ακούγεται σε πολλά μέρη του κόσμου ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Πηγή wikipedia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.