Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τρίτη μέρα έντασης στην Αλβανία, φόβοι για νέο ‘97


Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν οι διαδηλώσεις σε Τίρανα αλλά και στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλβανίας. Την ίδια ώρα που η διεθνή κοινότητα καλεί τους αλβανούς πολιτικούς (Ράμα και Μπερίσα) να σταθούν στο ύψος που τους αρμόζει και να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην χώρα.

Χθες και προχθές υπήρξαν...διαπληκτισμοί βουλευτών τις αντιπολίτευσης αλλά και υποστηρικτών του ΣΚ με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται έξω από το κτήριο της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικών Αποτελεσμάτων.

Οι διαπληκτισμοί έφεραν 15 βουλευτές του ΣΚ αντιμέτωπους με μηνύσεις από την αλβανική αστυνομία.

Εν τω μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν κάνει επανειλημμένος έκκληση για αυτοσυγκράτηση ενώ πολύ αλβανοί πολιτικοί δήλωσαν πώς η ακύρωση της επίσκεψης Μπαρόσο στα Τίρανα είναι αποτέλεσμα της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντας το ώς ένα μείον στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Πολύ ξένοι παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Πρέσβης, Αλεξάντερ Αρβιζού κάλεσαν τον Μπερίσα να αναγνώριση έστω και το προσωρινό αποτέλεσμα το οποίο βγάζει νικητή τον Ράμα, αναγνωρίζοντας τον έτσι έμμεσα και ως τον επίσημο νικητή των Τιράνων.

Σ’ αντίθεση με τον Μπερίσα που ενώ λέει πως θα σεβαστεί οποιοσδήποτε αποτέλεσμα ανακοινώσει η κεντρική επιτροπή εκλογών συνεχίζει ακάθεκτος την “πλαστογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος” με διάφορα τερτίπια.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, να παρέμβουν για να σταματήσουν αυτό, που χαρακτήρισε ως “εκλογικό έγκλημα, που διαπράττει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή”.

Ο ίδιος ανήγγειλε την κατάθεση καταγγελίας στον εισαγγελέα κατά της επιτροπής, με την κατηγορία της “πλαστογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος” ενώ παράλληλα ζήτησε και ψυχιατρική εξέταση για τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής!



Σε συνέντευξη Τύπου, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι “η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, εδώ και δύο ημέρες διαπράττει ένα έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη δημοκρατία”.

“Εμείς έχουμε κερδίσει στα Τίρανα. Εκατομμύρια μάτια είδαν, σε απευθείας μετάδοση, τη διαδικασία και το αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο κ. Ράμα, απευθύνοντας έκκληση “στην ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν αφήνοντάς μόνους τους Αλβανούς στη δύσκολη αυτή στιγμή”.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος απηύθυνε, επίσης, έκκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, να παρέμβει προς υπεράσπιση της ψήφου και της συνταγματικής σταθερότητας της χώρας.



Παρ’ όλα αυτά όμως η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών συνεχίζεται, και κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή. Πάντως, απορίας άξιον είναι το πως οι ψήφοι που προορίζονταν για τους δημάρχους βρέθηκαν στις κάλπες για τους δημοτικούς συμβούλους, δημιουργώντας έτσι πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Μπερίσα η όποια καλείτε να απαντήσει στο μεγάλο αυτό ερώτημα.

Αν και ως κυβέρνηση όφειλε να ακυρώσει αυτούς τους ψήφους συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει να καταμετρηθούν εντείνοντας κι άλλο την είδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης "γεννώντας έτσι" φόβους πως η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ’97.



(Σ.σ.: Το 1997 ξέσπασε «εμφύλιος» στην Αλβανία, ο κόσμος πήρε τα όπλα και για δυο χρόνια η χώρα βρισκόταν στο έλεος των τρομοκρατικών οργανώσεων που εκμεταλλευόμενες το χάος που επικράτησε δεν άφησαν τίποτα όρθιο λεηλατώντας, κλέβοντας, και καίγοντας ότι βρουν στο πέρασμά τους…)

Η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα διαδηλώσεις σε Τίρανα και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ από την συμμετοχή του κόσμου φαίνετε πως οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τις διαμαρτυρίες μέχρι να ακυρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες.

Πηγή:albanews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.