Κυριακή 29 Μαΐου 2011

5 + 1 κάθετοι άξονες της Εγνατίας προς υλοποίηση

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας οδού επικεντρώνεται η προσπάθεια του Yπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της «Εγνατία Οδός ΑΕ», προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης πενταετίας στο σύνολό τους.



Συνολικά οι κάθετοι άξονες είναι εννέα, πλην όμως οι πέντε είναι οι σημαντικοί και αποτελούν τμήματα πανευρωπαϊκών διαδρόμων, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αλλος ένας άξονας προωθείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας» του Υπουργείου.

Με την ολοκλήρωση των αξόνων μειώνονται σημαντικά η απόσταση και ο χρόνος απόκρισης, με αποτέλεσμα σε περίπου τρεις ώρες να μπορεί κάποιος να φτάσει από τις πρωτεύουσες των χωρών της νότιας Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα.


Ο «ΑτΚ» συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα των αξόνων και τις εξελίξεις των μελετών, διαγωνισμών και έργων που υλοποιούνται, στοιχεία που παραχώρησε ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Τάσος Μουρατίδης.


Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας (Βουλγαρία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος IV):


Είναι συνολικού μήκους 96 χλμ., με κόστος κατασκευής 310 εκατ. ευρώ. Ο άξονας αποτελεί απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV (Βερολίνο – Πράγα- Βουδαπέστη - Σόφια - ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Η ολοκλήρωση του άξονα από Θεσσαλονίκη έως Σόφια αποτελεί έργο προτεραιότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.


Σε κυκλοφορία είναι ήδη τα τμήματα: Δερβένι - Λαχανάς - Ριζιανά (35 χλμ.), Ριζιανά - Στρυμονικό (8 χλμ., είναι όμως σε εξέλιξη διαγωνισμοί ανάθεσης μελετών για αναβάθμιση - διαπλάτυνση), Χριστός - Σιδηρόκαστρο (10 χλμ., σε εξέλιξη μελέτη αναβάθμισης - διαπλάτυνσης) και Πετρίτσι - Προμαχώνας (12 χλμ.). Υπό κατασκευή είναι δυο τμήματα: Στρυμονικό - Λευκώνας - Χριστός (22 χλμ.) και Σιδηρόκαστρο - Πετρίτσι (9 χλμ.).


Ολοκληρωμένα πλήρως είναι τα τμήματα από τον ανισόπεδο κόμβο Λαγκαδά μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Λαχανά. Στον κόμβο Λαχανά, όπως τόνισε ο κ. Μουρατίδης, υπάρχει ένα κομμάτι σε εκκρεμότητα, το οποίο θα παραδοθεί στο τέλος του ερχόμενου Ιουλίου. Στο τμήμα Στρυμονικό - Χριστός υπάρχει νέα δημοπρασία, καθώς εδώ και δυο χρόνια έχει σταματήσει η προηγούμενη εργολαβία. Η νέα δημοπρασία θα είναι στον... αέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου και αναμένεται οι εργασίες να διαρκέσουν δυο χρόνια για την παράδοση του τμήματος στην κυκλοφορία.


Στο τμήμα Κάτω Αμπέλα (δηλαδή Σέρρες) - Πετρίτσι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε ποσοστό 95%. Εμεινε μια ασφαλτική στρώση για να δοθεί στην κυκλοφορία, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Ιούλιο.


Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή (Αλβανία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος VIII):


Είναι συνολικού μήκους 72 χλμ., με κόστος κατασκευής 320 εκατ. ευρώ. Εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades – Cafasan – Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Θα έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.
Μέχρι τα μέσα του 2011 αναμένεται ο διαγωνισμός για το τμήμα Κορομηλιά - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή. Αν τα έργα ξεκινήσουν αρχές του 2012, τότε ενδέχεται μέχρι το τέλος του 2014 να παραδοθεί και το τελευταίο τμήμα αυτού του δρόμου. Σε κυκλοφορία είναι τα 51 χλμ. Σιάτιστα -Κορομηλιά.


Στο ΕΣΠΑ αναμένεται να ενταχθούν τα 13 χλμ. Κορομηλιάς - Ιεροπηγής (αυτοκινητόδρομος) και τα 8 χλμ. της σύνδεσης με Κρυσταλλοπηγή (δίιχνη διατομή).


Οπως είπε ο κ. Μουρατίδης, το τμήμα που απομένει των 21 χλμ. έχει πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση και κηρυγμένες απαλλοτριώσεις και εντός της εβδομάδας υποβάλλεται η αίτηση ένταξης και τα τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση του έργου με 110 εκατ. ευρώ στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας»).


Αρδάνιο - Ορμένιο (Βουλγαρία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος ΙΧ):


Είναι συνολικού μήκους 124 χλμ., με κόστος κατασκευής 240 εκατ. ευρώ. Είναι άξονας στρατηγικής σημασίας και βασική σύνδεση με τη Βουλγαρία. Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου IX στο ελληνικό έδαφος. Το «προβληματικό» τμήμα είναι το Μάνδρα - Ψαθάδες (δηλαδή Διδυμότειχο), δεδομένου ότι ο ανάδοχος κηρύχτηκε έκπτωτος.


Νέος διαγωνισμός και επαναδημοπράτηση αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι και ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2012. Στα 38 χλμ. από το Αρδάνιο μέχρι τη Μάνδρα υπάρχει ανάδοχος και η σχετική σύμβαση πέρασε κι από ελεγκτικό συνέδριο. Ο σχετικός φάκελος είναι στη Βουλή και μόλις εγκριθεί θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Τα 72 χλμ. Διδυμότειχο - ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι σε κυκλοφορία.


Κομοτηνή - Νυμφαία - ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Βουλγαρία - Πανευρωπαϊκός Διάδρομος ΙΧ):


Είναι συνολικού μήκους 23 χλμ., αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙΧ και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 85 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του άξονα αποφασίστηκε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την ανάπτυξη των οδικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας. Το σύνολο του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί (παρότι η εταιρία το ανέλαβε το 2006) μέχρι το τέλος Ιουλίου. Θα μείνει η παράκαμψη της Κομοτηνής, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο.


Ξάνθη - Εχίνος - Μελιβοία - ελληνοβουλγαρικά σύνορα:


Η βούληση υλοποίησης του άξονα αυτού εκφράστηκε μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, το 1998. Εντός Ελλάδας, το μήκος του άξονα ανέρχεται σε 55 χλμ., εκ των οποίων στα 46 χλμ. (τμήμα Ξάνθη - Εχίνος - Δημάριο) ο υφιστάμενος δρόμος παρουσιάζει μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και στα επόμενα 9 χλμ. (τμήμα Δημάριο - ελληνοβουλγαρικά σύνορα) υπάρχει μόνον ένας δασικός χωματόδρομος. Ο άξονας είναι σε επίπεδο μελετών και οι μελέτες αναμένεται να κοστίσουν περίπου 8 εκατ. ευρώ, όπως σημείωσε ο κ. Μουρατίδης. Το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα - Βουλγαρία (Interreg). Στο ΕΣΠΑ δε θεωρείται πιθανό να ενταχθούν έργα, οπότε το μέλλον του άξονα είναι άδηλο.


Νίκη - Φλώρινα - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη:


Το έργο εξαγγέλθηκε πέρσι. Είναι 14 χλμ. και προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Ηδη κατόρθωσε η «Εγνατία Οδός ΑΕ» να πάρει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και να κηρύξει τις απαλλοτριώσεις και υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας» του υπουργείου για ένταξη και χρηματοδότηση.

Πηγή:agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.