Αναγκαστικές αποσπάσεις γιατρών -και νοσηλευτών- σε κοντινά νοσοκοµεία που αντιµετωπίζουν πρόβληµα ελλείψεων, φέρεται να εισηγείται η Επιτροπή Σοφών για την Υγεία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των...«Νέων», σύµφωνα µε τον συντονιστή της επιστηµονικής οµάδας για τις συγχωνεύσεις καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας Λυκούργο Λιαρόπουλο, το πλεόνασμα των νοσοκοµειακών γιατρών είναι της τάξης των 6.500. Επίσης, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Αθηνών ∆άφνη Καϊτελίδου, στο πλαίσιο της Επιτροπής Σοφών, στη χώρα µας αντιστοιχεί σχεδόν ένας γιατρός για κάθε νοσοκοµειακή κλίνη.
Ακόμα, αναφέρεται ότι η χώρα µας διαθέτει 3,4 φορές περισσότερους καρδιολόγους σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ε.Ε., 2,6 φορές περισσότερους ουρολόγους, 2,7 φορές περισσότερους παιδιάτρους, 90% περισσότερους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές και 58% περισσότερους γενικούς χειρουργούς. Παράλληλα, οι ειδικότητες που φαίνεται να µένουν στα… αζήτητα είναι η ογκολογία και η γενική ιατρική. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 0,9 ογκολόγοι ανά 100.000 πληθυσµού, σε αντίθεση µε την αντιστοιχία 2 προς 100.000 που είναι ο µέσος όρος της Ε.Ε.
Όσον αφορά στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα όταν στην Ε.Ε. αντιστοιχούν κατά µέσο 6,9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής των σοφών για την Υγεία Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει στα «Νέα», ότι το «κούρεµα» στις κλινικές των νοσοκοµείων της χώρας, θα αποτελέσει καλή αφορµή για να αρχίσει και η αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ. Στην Αττική λειτουργούν 450 κλινικές σε 26 νοσοκοµεία και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος ανακοινώνει πως πρέπει να µειωθούν στις 350.
Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι όταν ολοκληρωθούν οι συνενώσεις κλινικών θα φανεί σε όλη του την έκταση και το πλεόνασµα γιατρών ανά ειδικότητα, «αφού µέχρι σήµερα οι προσλήψεις γιατρών γινόταν βάσει των αναγκών των τµηµάτων και όχι βάσει της πληρότητας και της παραγωγικότητας αυτών». «Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται να προκηρύσσουµε θέσεις εάν δεν καταγράφεται αντίστοιχη αποτελεσµατικότητα. Αντίθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται τα κενά σε νοσοκοµεία της ίδιας περιφέρειας µε το υπάρχον προσωπικό», συµπληρώνει.
Επιπλέον, όπως προσθέτει ο κ. Μόσιαλος, πρέπει να µπει τέλος στον άναρχο τρόπο µε τον οποίο δίδονται οι ειδικότητες. «Η εξειδίκευση των νέων γιατρών πληρώνεται από τους έλληνες φορολογουµένους, άρα πρέπει να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες. Αλλωστε, η πολυδιάσπαση κλινικών έχει συνέπεια να µη γίνεται καλή εκπαίδευση αφού οι νέοι γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιµετωπίσουν όλο το εύρος των περιστατικών της ειδικότητάς τους».
Στο μεταξύ, και η έκθεση που κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας για τις επικείµενες συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων ο κ. Λιαρόπουλος, προβλέπει πάγωµα των προσλήψεων. «Αν η χώρα µας αποφασίσει να προσεγγίσει σταδιακά το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκοµείων, πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόµενη τετραετία», αναφέρει.
tvxs.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.