Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συλλογή Υπογραφών για τους ROMA(Video)


Η Τοπική Ομάδα Δράσης Καστοριάς της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει στην εκστρατεία για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Ευρώπη.
Την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 απο τις 10:30 π.μ. με 1:30 μ.μ. στην Πιάτσα ΤΑΞΙ (πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας)
θα γινει Συλλογή Υπογραφών για τους ROMA γιατί ‎"Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη από διακρίσεις" και επίσης γιατι"Τι Ραγκουτσαρια θα κάναμε αν δεν υπήρχαν οι Τσιγγάνοι;" .
Κάποια λόγια για τους ROMA:
Εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής τους και της έλλειψης επιθυμίας ή/και δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κατοίκων κάθε περιοχής οι Τσιγγάνοι έχουν πέσει συχνά θύματα διακρίσεων. Συχνά αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη", του "επαγγελματία ζητιάνου", του "τσιγγούνη" κ.ά. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίων των Ρομά συντηρούνται εν μέρει από την αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ των Τσιγγάνων,που δεν οφείλεται βέβαια σε κάποιο εγγεννές χαρακτηριστικό της φυλής, αλλά στα υψηλά επίπεδα φτώχειας στις τάξεις τους και στην αδυναμία ή αρνησή τους να ενσωματωθούν με τους τοπικούς πλυθησμούς.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρομά υπήρξαν μεταξύ των θυμάτων των μαζικών εκτελέσεων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μαζί με Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπάρχει η άποψη οτι περίπου 400.000 Ρομά εκτελέστηκαν από τους Ναζί την περίοδο εκείνη.
Οι έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία πανελλήνια (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα με τον τίτλο "Ασπίδα-Ρομ" (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ)[8].
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι στην Ελλάδα "την τελευταία δεκαετία παρατηρείται η μεγαλύτερη παράνομη έξωση Ρομά", ενώ παράλληλα είναι σε έξαρση η εξύβριση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους, με την συμβολή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα αναφέρεται ότι «ήδη την 1η Σεπτεμβρίου 2006 κατατέθηκε ερώτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον εισηγητή για θέματα μειονοτήτων, σοσιαλιστή βουλευτή Λετονίας Μπορίς Τσίλεβιτς».

"Διάσημοι Ρομ"

Κάποιοι διάσημοι Τσιγγάνοι ή τσιγγάνικης καταγωγής είναι οι παρακάτω:

Τσάρλι Τσάπλιν - Ηθοποιός
Γιουλ Μπρίνερ - Ηθοποιός
Μάικλ Κέιν - Ηθοποιός
Μπομπ Χόσκινς - Ηθοποιός
Κώστας Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής
Αλέξανδρος Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής
Βασίλης Παϊτέρης - Μουσικός, τραγουδιστής
Μάκης Χριστοδουλόπουλος - Τραγουδιστής
Ελένη Βιτάλη - Τραγουδίστρια
Μανώλης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής
Στάθης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής
Χρήστος Πατσατζόγλου - Ποδοσφαιριστής
Ειρήνη Μερκούρη - Τραγουδίστρια
wikipedia.org

Μπέτσκας: Επίσης ενδιαφέρων έχει να δείτε το ντοκιμαντέρ του Εξάντα για τους Ρομά γι'αυτό και σας το παραθέτουμε.

"Σε καιρούς οικονομικής ύφεσης και κρίσης, οι μειονότητες τίθενται στο στόχαστρο. Οι Ρομά, η μεγαλύτερη και πιο ευάλωτη μειονότητα της Ευρώπης, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια σε όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, ήταν ανέκαθεν ένα εύκολο θύμα. Και ο διωγμός τους από το Γαλλικό κράτος το καλοκαίρι του 2010, ανακάλεσε στη μνήμη εποχές που θεωρούσαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το «Χωρίς Πατρίδα Καμιά» καταγράφει τη φυγή τους από τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαφωτισμού, ακολουθεί την πορεία τους πίσω στη Ρουμανία, τις προσπάθειές τους για να στήσουν εκεί μια ζωή από την αρχή, και τα αδιέξοδα που τους οδηγούν επανειλημμένα στο δρόμο της μετανάστευσης. Το «Χωρίς Πατρίδα Καμιά» είναι το χρονικό ενός λαού υπό διωγμό."




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.