Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σε κόκκινο συναγερμό η Ιαπωνία

Μάχη προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα δίνουν οι Ιαπωνικές αρχές. Όμως, τα στοιχεία της φύσης δεν είναι με το μέρος τους ...
καθώς ο άνεμος βοηθά τον πυρηνικό όλεθρο διότι φυσά με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα, στέλνοντας τα σωματίδια της ραδιενέργειας στις πόλεις και στους ανθρώπους.

Τα επίπεδα του νερού στον αντιδραστήρα 2 πέφτουν συνέχεια παρά τις προσπάθειες των τεχνικών να το αναπληρώσουν με θαλασσινό αφού το κεντρικό και το εφεδρικό σύστημα έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Έτσι παραμένουν εκτεθειμένες οι ράβδοι του ουρανίου και αυξάνεται ο κίνδυνος ότι θα επέλθει τήξη του πυρήνα.

Την ίδια ώρα αποκλείει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το ενδεχόμενο το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να εξελιχθεί σε μια καταστροφή παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια.

Παράλληλα, η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Επιπλέον η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως την αποστολή ομάδας ειδικών από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.

Όσον αφορά στους αντιδραστήρες που βρίσκονται στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκοσίμα Νταϊνι, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Εντωμεταξύ, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό έχουν ανέλθει σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση σε 6.000 αλλά ο αριθμός θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέβει πολύ περισσότερο.

Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν εντοπιστεί τη Δευτέρα στην Οναγκάουα και στην Μιναμισανρίκου της επαρχίας Μιγιάγκι όπου οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και τις 10.000.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι στην περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Περίπου 170.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει μέχρι την Κυριακή τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν, σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε εκκενώσεις και άλλων περιοχών σε μεγαλύτερη ακτίνα για περισσότερη ασφάλεια.

Την ίδια ώρα σε μεγάλα τμήματα της χώρας, ακόμα και το Τόκιο, γίνονται μπλακάουτ επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο. Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Tepco ανακοινώνει μάλιστα ότι οι διακοπές ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Πηγη madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.