Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κρατάει χρόνια αυτή η... μπόχα


Τα σκάνδαλα, που έχουν συγκλονίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο με απόπειρες δωροδοκίας ποδοσφαιριστών, είναι πολλά και γι' αυτό όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν είναι πρωτόγνωρα. Ας τα θυμηθούμε:

1) Στις 28 Μαΐου 1975 ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Τούμπα στον ημιτελικό του κυπέλλου τον Ηρακλή, αλλά το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία. Κι αυτό διότι οι παίκτες του «γηραιού» Τάκης Νικολούδης, Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Γιώργος Ροκίδης είχαν ομολογήσει ότι παράγοντας του «τριφυλλιού» αποπειράθηκε να τους δωροδοκήσει. Το «τριφύλλι» κρίθηκε ένοχο στα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο στις 12 Δεκεμβρίου 1975 αθωώθηκε από την τριμελή επιτροπή της ΕΠΟ με την ψήφο του τότε προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Ανδριανόπουλου, και έτσι γλίτωσε τον υποβιβασμό στη Β' Εθνική.

Η υπόθεση αυτή πήρε το όνομά της από μια ανθοδέσμη η αποδοχή της οποίας στη σέντρα του γηπέδου θα σήμαινε πως οι τρεις παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή.

2)Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική όταν ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει, προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά ο «γηραιός» υποβιβάστηκε.

3) Το 1982 καταγγέλθηκε απόπειρα δωροδοκίας και πάλι σε παιχνίδι Ηρακλή-Παναθηναϊκού για το κύπελλο. Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς, Γιώργος Χαλκίδης, του πρόσφερε το ποσό των 2 εκατ. δραχμών για να έχει μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο ματς.

Ο Παναθηναϊκός δεν τιμωρήθηκε με απόφαση του ΑΣΕΑΔ, όχι επειδή οι δικαστές δεν πείσθηκαν για την ενοχή της ΠΑΕ, αλλά γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, καθώς ο δράστης δεν ήταν μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

4)Το 1986 ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, πρότεινε στους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη να έχουν μειωμένη απόδοση, με το ανάλογο αντίτιμο. Η ΑΕΚ δεν υποβιβάστηκε, αλλά τις αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα.

5)Την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αρης Λουκόπουλος, κατηγόρησε τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον στόπερ της ομάδας του, Λεωνίδα Βόσδου, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι «δεν με πλησίασε κανείς». Οι δικαστές έκριναν ότι ο Λουκόπουλος κατασκεύασε την ιστορία για να δημιουργηθεί κλίμα εις βάρος της ΑΕΚ πριν από τον μεταξύ τους αγώνα.

6) Το 1988 ο Ολυμπιακός κατηγορήθηκε για απόπειρα δωροδοκίας των παικτών της ΑΕΚ Θεολόγη Παπαδόπουλου και Βασίλη Βασιλάκου, από τους Γιώργο και Σταύρο Κοσκωτά, πριν από αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στα ημιτελικά του κυπέλλου. Στην υπόθεση είχε εμπλοκή ο παλιός παίκτης της Ενωσης Ντίνος Μπαλής, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός δεν τιμωρήθηκε.

7)Ο διαιτητής Κώστας Ακρίδας το 1989 κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας του παραμονή του αγώνα του Λεβαδειακού με τη Λάρισα. Μέσω φίλου η ομάδα της Λιβαδειάς του πρόσφερε 1,5 εκατ. δραχμές και τελικά τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

8) Το 2002 σε τηλεοπτική εκπομπή ακούγονται ηχογραφημένες συνομιλίες του Θωμά Μητρόπουλου με τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα (κανόνιζαν αμοιβές για διαιτητή, επόπτη), ο οποίος ακουγόταν να λέει «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμ...». Είναι η εποχή της περιβόητης παράγκας, ωστόσο δεν επιβλήθηκε καμία τιμωρία.

9) Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τερματοφύλακας των Τρικάλων, Χρήστος Πούρης, κατήγγειλε ότι γνωστός του από τη Λιβαδειά του πρόσφερε 30.000 ευρώ για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Λεβαδειακό. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα...

www.enet.gr
Μπέτσκας:Και όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες που λέει και ο Πανούσης...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.