Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Εγκαίνια της Έκθεσης «50 χρόνια Αστερίξ» στο Άργος Ορεστικό.


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού έγιναν την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, ώρα 11.30 π.μ., τα εγκαίνια της περιοδικής Έκθεσης «50 χρόνια Αστερίξ».
Η Έκθεση αυτή οργανώθηκε απ’ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ (εκδότρια εταιρεία του Αστερίξ στην Ελλάδα), και περιλαμβάνει 34 κάδρα με θέμα την 50ετή ιστορία του δημοφιλούς κόμικ, συνοδευόμενα από κείμενα στα ελληνικά και γαλλικά.
Η εν λόγω Έκθεση θα φιλοξενηθεί στο αναφερόμενο Μουσείο, από 13 Μαρτίου ως 31 Μαΐου 2011.
Οι επισκέπτες της θα μπορέσουν ν’ ανακαλύψουν την Ορεστίδα των ρωμαϊκών χρόνων (1ος αι. π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ), οδηγημένοι από τους ήρωες του ανυπόταχτου γαλατικού χωριού, πατρίδας του Αστερίξ.
Ακολουθώντας τον Αστερίξ οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν την αρχαία Ορεστίδα με μια σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, που θα τους συνδέσει προσωπικά με το ιστορικό παρελθόν και θα τους κάνει να το οικειοποιηθούν και να το κατανοήσουν καλώς. Αυτό είναι, σύμφωνα με τη σχετική ομιλία – εισήγηση του αρχαιολόγου Χάρη Τσούγγαρη, και το πλεονέκτημα της υπόψη έκθεσης, δηλαδή η συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μουσείου με τους ήρωες ενός κόμικ, οι οποίοι έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως ως σύμβολα αντίστασης σε κάθε μορφής καταπίεση.

Στην αρχή των εγκαινίων της Έκθεσης μίλησαν περί αυτής με τη σειρά, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ορεστίδος κ. Μελίκα Σανταλίδου, ο Δήμαρχος κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου και ο γνωστός αρχαιολόγος κ. Χάρης Τσούγγαρης, ο οποίος αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και σαφήνεια στην ενεπίγραφη στήλη με το περίφημο Δόγμα των Βαττυναίων, έτους 192 μ. Χ., που βρέθηκε στο Κρανοχώρι Νεστορίου το 1880 και περιλαμβάνει μία διαμαρτυρία των αρχαίων Ορεστών προς τους τότε Ρωμαίους κατακτητές της Μακεδονίας.
Στα εγκαίνια της παρουσιαζόμενης έκθεσης παρευρέθηκαν, εκτός απ’ τους προαναφερόμενους κ.κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, Μελίκα Σανταλίδου, και Χάρη Τσούγγαρη, ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Σουέρεφ, Διευθυντής της ΚΘ/ ΕΠΚΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι αρχαιολόγοι και οι λοιποί υπάλληλοι του Μουσείου Άργους Ορεστικού, ο κ. Βασίλειος Αβραμίδης, Πρόεδρος του τοπικού Μορφωτικού Συλλόγου « Η Ορεστίς», ο πρώην δήμαρχος της κωμόπολης κ. Νικόλαος Τοτονίδης και πολλοί κάτοικοι του Άργους Ορεστικού.
Πηγή:radioargos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.