Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Στην Κική Δημουλά το μεγάλο κρατικό βραβειο λογοτεχνίας



Στην Κική Δημουλά, μια από τις πιο αγαπημένες ποιητικές φωνές, απονεμήθηκε δικαίως το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας.Tην ημέρα που γιόρταζε ο έρωτας απονεμήθηκε στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της. «Ο έρωτας, όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού, γένους ούτε θηλυκού, ούτε αρσενικού, γένους ανυπεράσπιστου», έχει γράψει η ίδια σε κάποιους στίχους της. Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της, η ποιήτρια δήλωσε ότι ήταν «έκπληκτη και συγκινημένη»: «Θα πω το αυτονόητο. Με τιμά βαθύτατα το μέγεθος αυτού του βραβείου, που μου έχει απονεμηθεί, και ως έννοια, αλλά και σαν απόδειξη της εκτίμησης των μελών της επιτροπής, που ψήφισαν υπέρ αυτού. Τους ευχαριστώ θερμά, έκπληκτη και συγκινημένη».

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010 αφορούν στις εκδόσεις του 2009. Το δεύτερο μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το βιβλίο της με τίτλο «Σμιθ» που διαδραματίζεται στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Με το βραβείο διηγήματος τιμήθηκε ο Παναγιώτης Κουσαθανάς για τη συλλογή διηγημάτων του «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» (εκδ. Ίνδικτος).

Το βραβείο Δοκιμίου-κριτικής απέσπασε η μελέτη του Άγγελου Χανιώτη «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνικό κόσμο» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης). Το βραβείο ποίησης πήγε στον γνωστό δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα για την ποιητική συλλογή του «Ρήματα» (εκδ. Άγρα). Το βραβείο χρονικού-μαρτυρίας πήγε στον Γιώργο Βέη για το βιβλίο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδ. Κέδρος. Το βραβείο Περιοδικού μοιράστηκαν τα λογοτεχνικά περιοδικά «Το δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Από την επόμενη χρονιά ο θεσμός των κρατικών βραβείων ανανεώνεται, καθώς θα αλλάξει ο τρόπος απονομής των βραβείων: για πρώτη φορά ο χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών θα είναι καθορισμένος (Μάιος), όπως ο χρόνος της ανακοίνωσης της βραχείας λίστας (Οκτώβριος), της τελικής ανακοίνωσης και απονομής των βραβείων (Νοέμβριος και Δεκέμβριος αντίστοιχα). Ακόμα θεσπίζονται νέες λογοτεχνικές διακρίσεις: πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα (έως 35 ετών), εφηβικού/νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου, εικονογραφηµένου παιδικού βιβλίου, μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά αλλά και ειδικό θεµατικό βραβείο για βιβλίο που προάγει τον διάλογο για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.