Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Απο την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη


600 εκατομμυρίων ευρώ η επένδυση και 5.200 στρεμμάτα του εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας θα χρειαστούν για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκο πάρκο στην Ευρώπη..Επίσης εξήγγειλε την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων με συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Αναλυτικά το σημείο της ομιλίας του έχει ως εξής:
Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα αλλά και η ΔΕΗ χρωστάμε στην περιοχή και σήμερα, με τις επενδύσεις που σχεδιάζονται, αποπληρώνεται μέρος αυτού της του χρέους στους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον της περιοχής σας.

Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανανέωση του παραγωγικού της δυναμικού στην περιοχή, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας με χαμηλές εκπομπές και με ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή.

Ωστόσο, η κυριότερη πρωτοβουλία στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα αφορά σε μια μεγάλη πρωτοβουλία κάνει συμβολικά και ουσιαστικά πράξη τη μεγάλη στροφή που επιχειρούμε μαζί, προετοιμάζοντας το μέλλον της περιοχής για τη μετα-λιγνιτική εποχή.

Το πώς από ενεργειακό κέντρο της χώρας που στηρίχθηκε στην αξιοποίηση του συμβατικού καυσίμου του λιγνίτη, η περιοχή θα γίνει πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το επίκεντρο της προσπάθειας μετάβασης στην νέα ενεργειακή εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αφορά την πραγματοποίηση :

1. μιας επένδυσης φωτοβολταϊκού σταθμού.

2. πολύ μεγάλου βεληνεκούς

3. σε συνδυασμό με την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί ήδη μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα έργο-οδηγό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή.

Θα προσελκύσει νέες επαγγελματικές δραστηριότητες υψηλής αξίας ενώ παράλληλα το μέγεθος και ο καινοτόμος χαρακτήρας του σχεδίου θα παρακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έτσι, η Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Και είναι βέβαιο ότι μια τέτοια επένδυση θα ανοίξει και νέες ευκαιρίες παραγωγής τεχνογνωσίας και διεθνών συνεργασιών για την περιοχή, για τις επιχειρήσεις της, για τα πανεπιστήμιά της.

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατομμυρίων ευρώ και για την πραγματοποίησή της θα αξιοποιηθεί έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Θα επιδιωχθεί η υλοποίηση του οραματικού αυτού έργου να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Μάλιστα, όπως θα σας εξηγηθεί στη συνέχεια, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το έργο θα ενσωματώνει και τη μεταφορά καινοτόμου ενεργειακής τεχνογνωσίας στη Δυτική Μακεδονία, με την κατασκευή στην περιοχή του εργοστασίου παραγωγής του εξοπλισμού του φωτοβολταϊκού σταθμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της σε Κέντρο Ενεργειακών Εξελίξεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.