Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Καστοριά: Για πρώτη φορά «Χειμερινό Σχολείο Αστροφυσικής»

Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στην Καστοριά το Χειμερινό Σχολείο Αστροφυσικής, το οποίο διοργανώνουν ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Καστοριάς, η Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Καστοριάς και η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (HEL.A.S) και έχει σαν βασικό στόχο να φέρει κοντά επιστήμονες που εργάζονται στην Αστροφυσική από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με νέους φοιτητές που ειδικεύονται ή επιθυμούν να ειδικευτούν στην Αστροφυσική.

Η πρωτοτυπία του Σχολείου είναι ότι δίνει στους νέους και τις νέες τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα νέα επιτεύγματα και στη συνέχεια σε ομάδες εργασίας να αναλύσουν μόνοι τους βασικές ερωτήσεις που θα τεθούν από τους καθηγητές τους.

Το σχολείο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με εναλλαγή της θεματικής περιοχής του, και θα καλύψει μακροπρόθεσμα ένα ευρύ φάσμα επιμέρους θεμάτων αιχμής στην επιστήμη της Αστροφυσικής. Στόχος των οργανωτών είναι να διευρυνθεί η συμμετοχή και από φοιτητές που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Καταλυτικός ρόλος στην επιλογή της πόλης της Καστοριάς ήταν η ένθερμη στήριξη του Δημάρχου Καστοριάς και της ΔΗ.Π,Ε,ΚΑ., στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Δημοτική μας Αρχή, ώστε η Καστοριά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις και με την εύκολη προσβασιμότητα της πόλης, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό Κέντρο Φιλοξενίας Επιστημονικών και Εκπαιδευτικών Συναντήσεων και Συνεδρίων.

Το σχολείο θα λειτουργήσει από τις 6 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2010 και το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρωινές διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκαπαίδευσης Καστοριάς, από τέσσερις διαφορετικούς καθηγητές πανεπιστημίου / ερευνητές, με θέματα εισηγήσεων :

- Παραγωγή Ενέργειας σε Γαλαξίες, Βασίλης Χαρμανδάρης

- Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών (Πηγές ακτίνων Χ και Γάμμα), Λουκάς Βλάχος

- Η Διαστολή του Σύμπαντος: Έννοιες και πειραματική απόδειξη, Μανώλης Πλειώνης

- Σύγχρονες Κοσμολογικές απόψεις για την ερμηνεία της επιταχυνόμενης διαστολής, Σπύρος Βασιλάκος

Τα απογευματινά εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό Βέργου του Δήμου Καστοριάς, όπου οι φοιτητές, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες θα εργαστούν σε συγκεκριμένα θέματα της επιλογής τους. Την τελευταία μέρα οι φοιτητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και θα ακολουθήσει συζήτηση και αξιολόγηση από τους ακαδημαϊκούς

Κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Σχολείου Αστροφυσικής, θα δοθεί μία ενδιαφέρουσα διάλεξη για τους πολίτες της Καστοριάς, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, από τον Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Χαρμανδάρη με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια .....με το Φως».
Πηγή:giapraki.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.