Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Καστοριά: «Λιμναία Οικοσυστήματα»

Στη λίμνη της Καστοριάς και τις αλλαγές που επίκεινται μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας επικεντρώθηκαν οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν στο σεμινάριο με θέμα...
«Λιμναία Οικοσυστήματα: Ανθρωπογενείς Επεμβάσεις και Αειφορική Διαχείριση», που διοργάνωσε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Το τριήμερο σεμινάριο παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, με σκοπό οι συμμετέχοντες να «περάσουν» τα σωστά μηνύματα στους μαθητές σε ό,τι αφορά την οικολογική …συμπεριφορά που πρέπει να υπάρχει στις λίμνες και τις λεκάνες απορροής τους.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του Πανελλήνιου Δικτύου για τις λίμνες, συντονιστής του οποίου είναι το ΚΠΕ Καστοριάς, όπου συμμετέχουν περισσότερες από 500 σχολικές μονάδες της Ελλάδας.

«Θέλαμε, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, να υπάρχει μία άμεση αναφορά στη σημερινή πραγματικότητας της λίμνης Ορεστιάδας, προκειμένου να εντάξουμε στην αντίληψη όλων την έννοια του συμπλέγματος «λίμνη και λεκάνη απορροής», γιατί έχουμε αντιληφθεί ότι δεν έχει γίνει πολύ κατανοητή στον κόσμο. Με άλλα λόγια, πρέπει οι κάτοικοι της Καστοριάς – και όχι μόνο – να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε μία λίμνη με αναφορά μόνο στο νερό και την άμεση περιλίμνια περιοχή, αλλά όλο τα σημεία από όπου απορρέουν τα νερά της», εξήγησε ο διευθυντής του ΚΠΕ, Θόδωρος Μαρδίρης.

Η λίμνη της Καστοριάς χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, ενώ, ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, συζητήθηκε και το θέμα της διαχείρισης της λίμνης και της λεκάνης απορροής της, με το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης να καλείται πλέον να «παίξει» η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό, επιλέγη να είναι μία εκ των εισηγητών η κ. Ι. Κάγκαλου, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων, προκειμένου να αναφερθεί στην οργάνωση ενός σχεδίου διαχείρισης μίας λίμνης και της λεκάνης απορροής της.

«Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας φορέας διαχείρισης είναι να διαμορφώσει ένα σχέδιο σε βάθος πενταετίας. Σε ό,τι αφορά την οργάνωση αυτού του σχεδίου, το οποίο, πλέον, θα πρέπει να γίνει από τους επιστήμονες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μπορούμε να μάθουμε από ανθρώπους που το έχουν κάνει νωρίτερα από μας», τόνισε ο κ. Μαρδίρης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το σεμινάριο, λόγω του ειδικού του ενδιαφέροντος, παρακολούθησαν και Καστοριανοί πολίτες, ενώ για τις εξελίξεις που αφορούν στο Φορέα Διαχείρισης και τα υπέρ και τα κατά της νέας κατάστασης αναφέρθηκαν και η Ε. Αμπαρτζάκη και Κ. Μιχαλοπούλου, ως εκπρόσωποι του τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καστοριάς. Ταυτόχρονα, ο κ. Μαρδίρης – βιολόγος σε ό,τι αφορά την επιστημονική του ιδιότητα – αναφέρθηκε στα προβλήματα ευτροφισμού της Ορεστιάδας, αλλά και των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στους ζωντανούς οργανισμούς της.

Γιάννα Λούσιου
sentra


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.