Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ενημερωτική Συνάντηση με Εκπροσώπους του ΤAP στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Σε συνέχεια των ενεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, για το έργο κατασκευής του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) TAP, που θα...
μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Σκοπός ήταν η παροχή διευκρινήσεων επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οποία γνωμοδότησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας τον Απρίλιο 2012 και η ενημέρωση για την πρόοδο του έργου, ενόψει και της νέας γνωμοδότησης που θα απαιτηθεί επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.




Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG στην Ελλάδα Στάθης Θεοδωρόπουλος, Senior Country Advisor TAP, Friedrich von der Schulenburg, Country Manager ENT και Κώστας Τσιρίκης, Permits & ESIA Country Coordinator ENT, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Exergia Κώστας Μπάτος, συντονιστής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και Κέλλη Παπαπαύλου, υπεύθυνη ομάδας οικολογίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.



H εταιρεία Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG αποτελεί κοινοπραξία που συστάθηκε με σκοπό τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP), που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας. Το μήκος του αγωγού στο Ελληνικό έδαφος είναι περίπου 546 χλμ (365 χλμ από Κήπους στην Θεσσαλονίκη και περίπου 181 χλμ. από Θεσσαλονίκη μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα) και διέρχεται από την περιοχή της Καστοριάς. Το έργο έχει σχεδιαστεί με μεταφορική ικανότητα αγωγού τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως και πρόβλεψη για επέκταση στα 20 bcm, ανάλογα με την παραγωγή και τη ζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν στοιχεία και πληροφορίες για το έργο και συζητήθηκαν ενδεχόμενες επιπτώσεις του στη περιοχή της Καστοριάς. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η οριοθέτηση διέλευσης του αγωγού από την περιοχή μας και δόθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Αναλύθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, τόσο κατά την διάρκεια κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία του έργου. Τα ανωτέρω αποτελούν το αντικείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στους αρμόδιους φορείς για έγκριση.



Ο κ. Σαββόπουλος αφού τόνισε την σημασία της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου για την περιοχή μας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της εταιρίας για την ενημέρωση, έθεσε το θέμα των παροχών κατά μήκος του αγωγού που θα επιτρέπουν την μελλοντική χρήση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ΤΑΡ, σε πρώτη φάση οι σχεδιαζόμενες παροχές θα είναι πέντε, μια εκ των οποίων θα αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.