Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η 15η Συνάντηση Χορωδιών “Πόλη Μελαγχολική” του Ανέστη Αγγελή

Εντυπωσιακά ακούσματα σε μια κατάμεστη αίθουσα του μπαϊρακτάριου δημοτικού ωδείου Καστοριάς…
Μια πανδαισία μουσικής, με ακούσματα από την Μακεδονία, τον Μωριά, την Μικρά Ασία, αλλά
και έντεχνες μελωδίες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι παραβρέθηκαν την περασμένη Κυριακή το βράδυ στην 15η Συνάντηση Χορωδιών, που έλαβε χώρα, στην αίθουσα του Μπαιρακτάριου δημοτικού ωδείου Καστοριάς.

Επρόκειτο για μια ομολογουμένως ξεχωριστή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν τρεις μουσικές χορωδίες, ταξιδεύοντας το κοινό η κάθε μια με το δικό της τρόπο, στα μονοπάτια της καλής, ποιοτικής μουσικής, δίνοντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο τόνο στην όλη εκδήλωση.

Ακούστηκε για πρώτη φορά το μουσικό κομμάτι με τίτλο “Πόλη Μελαγχολική”

Την 15η Συνάντηση Χορωδιών, διοργάνωσαν ο Δήμος Καστοριάς, ο μουσικο-φιλολογικός Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΘ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ», στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ης επετείου από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνάντηση των χορωδιών, είναι ένας θεσμός που γεννήθηκε πριν 15 χρόνια και καθιερώθηκε ως πολιτιστική αναφορά της περιοχής, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί επένδυση και παρακαταθήκη της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου. Όσον αφορά τις χορωδίες που συμμετείχαν φέτος, ήταν η γνωστή‘’Παρέα φίλων τραγουδιού” του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου αρμονίας Καστοριάς, η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου «ΑΘ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ» καθώς και η νέα χορωδία Νεμέας «ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΣ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 15η συνάντηση των χορωδιών τις εντυπώσεις κέρδισε, το τραγούδι με τίτλο ”Πόλη Μελαγχολική” που έγραψε ο πρώην βουλευτής κ. Ανέστης Αγγελής, μελοποίησε ο κ. Παύλος Φωτιάδης και ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση από ην παρέα φίλων τραγουδιού του μουσικο-φιλολογικού Συλλόγου «ΑΡΜΟΝΙΑ».

Για μια αυθόρμητη κίνηση χωρίς ωστόσο, να περιέχει το στοιχείο της σκοπιμότητας ούτε της δημοσιότητας, έκανε λόγο όσον αφορά στο μουσικό του κομμάτι “Πόλη Μελαγχολική”, ο πρώην βουλευτής κ Άννεστης Αγγελής. Μάλιστα όπως είπε, ο κ. Φωτιάδης σε μία φιλική συζήτηση που είχε μαζί του, του ζήτησε να γράψει κάτι για την Καστοριά και σε μισή ώρα, εξήγησε ο κ Αγγελής, βγήκαν οι συγκεκριμένοι στίχοι.

Το κομμάτι γράφτηκε πριν δύο χρόνια και μελοποιήθηκε από τον κ. Φωτιάδη, ενώ όπως είπε, σήμερα το άκουσε για πρώτη φορά στα ελευθέρια της πόλης μας και μάλιστα, στη συμπλήρωση των 100 χρόνων. Σχολιάζοντας επισήμανε, ότι η έννοια του μελαγχολικού έχει μέσα της μία ανείπωτη ομορφιά.

Το μελαγχολικό δεν έχει την έννοια της κατάθλιψης, έχει την έννοια της αισιοδοξίας απλώς είναι στα πλαίσια της αναμονής. Η Καστοριά, όπως υποστήριξε ο πρώην βουλευτής, θυμάται την καθαρή λίμνη, την πόλη με τους πολλούς εργαζόμενους.

Επίσης, θυμάται και αναπολεί και τις καλές ημέρες, με κάποια όμως μελαγχολία αλλά ταυτόχρονα και με μία αισιοδοξία. «Είναι ιδιαίτερα μουντό το κλίμα λόγο της οικονομικής δυσπραγίας ακόμα και εδώ στην Καστοριά», κατέληξε ο κ. Αγγελής .

Εφημερίδα Νέα Καστοριά


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.