Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

"Yesterday": Ένα τραγούδι μια περιπέτεια! (βίντεο)

Το "Yesterday" - όπως όλα τα τραγούδια - κρύβει μια μικρή ιστορία. Ο McCartney ισχυρίζεται πως ονειρεύτηκε την μελωδία ένα βράδυ καθώς κοιμόταν με την τότε φιλενάδα του και αργότερα αρραβωνιαστικιά του, Jane Asher, στο σπίτι της οικογένειας Asher στον αριθμό 57 της Wimpole Street.

Για την ακρίβεια είχε εγκατασταθεί στο σπίτι από το 1964 έως το 1966. Μόλις ξύπνησε έτρεξε... στο πιάνο και έπαιξε την μελωδία ώστε να μην την ξεχάσει.



Για ένα ολόκληρο μήνα ρωτούσε φίλους μουσικούς αν κανείς είχε ακούσει την μελωδία, από φόβο μήπως και ασυνείδητα είχε κλέψει την μελωδία από κάποιον άλλον. Είναι δυνατόν να συμβεί. Επιστημονικά μια τέτοια πράξη ονομάζεται cryptomnesia. Αφού τελικά βεβαιώθηκε πως πως η μελωδία ήταν δική του άρχισε να γράφει τους στίχους. Στην αρχή, μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλοι στίχοι, οι Lennon και McCartney είχαν πρόχειρα ηχογραφήσει το τραγούδι τραγουδώντας στο ρεφρέν "Scrambled Eggs/Oh, my baby how I love your legs" (τραγουδήστε το...) και για καιρό ο τίτλος του ήταν "Scrambled Eggs".

Ο McCartney είχε εμμονή με το τραγούδι. Σε διάφορες συνεντεύξεις τους τα μέλη του συγκροτήματος είχαν συχνά αναφερθεί στις επίμονες προσπάθειες του να το τελειώσει. "Μιλούσε συνέχεια γι'αυτό λες και ήταν ο Μπετόβεν!" είχε πει ο George Harrison.

"Έκανε πολλούς μήνες να τελειώσει το τραγούδι. Όποτε βρισκόμασταν στο στούντιο συνέχεια μιλούσε γι’αυτό! ήταν ένα από τα τραγούδια που δουλεύαμε συχνά εκείνη την εποχή. Συχνά γελούσαμε με τον τίτλο που προσωρινά του είχε δώσει..." είχε πει ο Lennon.

Τελικά ο McCartney ολοκλήρωσε τους στίχους σε ένα ταξίδι του στην Πορτογαλία το Μάιο του 1965. Μαζί με την Asher είχαν επισκεφτεί την Λισαβώνα για διακοπές. Μία μέρα δανείστηκε την κιθάρα του Bruce Welch, τραγουδοποιού και μέλος των The Shadows, στο σπίτι του οποίου διέμεναν και έκανε τις τελικές διορθώσεις. Αρχικά το τραγούδι προτάθηκε στον τραγουδιστή Chris Farlowe αλλά εκείνος το απέρριψε θεωρώντας ότι ήταν πολύ "αργό". Πρωτογνώρισε επιτυχία στην Μεγάλη Βρετανία με την φωνή του Matt Monro.

Ηχογραφήθηκε τελικά στα Abbey Road Studios στις 14 Ιουνίου του 1965. Λέγεται πως στην ηχογράφηση δεν ήταν κανένα άλλο μέλος του συγκροτήματος. Όλοι μαζί το έπαιξαν σε μια συναυλία ένα χρόνο μετά. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των The Beatles, "Help!". Αν και ήταν δημιουργία του McCartney στο άλμπουμ και στις αργότερα εκδόσεις το υπογράφει μαζί με τον Lennon (Lennon & McCartney), όπως και πολλά άλλα τραγούδια του.

Ο παραγωγός του συγκροτήματος George Martin θυμάται μια συζήτηση που είχε με τον μάνατζερ Brian Epstein: "Είναι τραγούδι του Paul. Μήπως πρέπει να γράψουμε μόνο το όνομα του;" Ρώτησε ο Martin και ο Epstein του απάντησε: "Όχι! Δεν θα διαλύσουμε τους Beatles". Το 2002 είχε ζητηθεί άδεια από την Yoko Ono να αντιστραφούν τουλάχιστον τα ονόματα, από "Lennon, McCartney" σε "McCartney, Lennon". Το πρώτο όνομα αναφέρεται στον συνθέτη και το δεύτερο στον στιχουργό. Η Ono αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το Guinness World Records το "Yesterday" είναι το πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών.





tsekouratoi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.