Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καστοριά: H οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας πίσω στα χωριά τους

- ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
- ΠΟΣΟΣΤΟ ΡΕΚΟΡ 28,5%
- Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στο πρωτοφανές ποσοστό του 28,5% εκτοξεύτηκε η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία-σοκ της ελληνικής στατιστικής αρχής. Είναι χαρακτηριστικό πως...πριν ένα χρόνο, τον Μάιο του 2011, το ποσοστό κυμαίνονταν στο 24,9% δηλαδή είχαμε αύξηση σε 12 μήνες!
Τόσο η ανεργία, όσο και η οικονομική κρίση έχουν προβληματίσει πολλούς συμπολίτες μας που θέλουν να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους. Ειδικά μάλιστα τον τελευταίο καιρό λογω καλοκαιριού, πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αλλά με στόχο, να παραμείνουν για πάντα στα πάτρια εδάφη.

Με τα λίγα λεφτά, τα οποία διαχειριζόμαστε υλοποιούμε έργα υποδομής και ανάπτυξης

«Η ανεργία είναι υπόθεση και ευθύνη του κεντρικού κράτους. Πρέπει να τρέξει προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ, όπως είναι αυτά τα 5μηνά ώστε να μειωθεί. Εμείς ως περιφερειακή ενότητα οφείλουμε τα λίγα λεφτά, τα οποία διαχειριζόμαστε, να είναι πλέον στοχευμένα ώστε να γίνουν έργα υποδομής και ανάπτυξης και αύριο μεθαύριο πέρα από το χρόνο κατασκευής, να μπορούν να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, τα λίγα έργα που υλοποιεί η Π.Έ. προσπαθεί να είναι τα αρδευτικά που εάν τα εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα θα εξασφαλίσουν 5-6 χιλιάδες αρδευτικά στρέμματα και θα μπορούν απασχοληθούν με την καλλιέργεια των φασολιών και του μελιού γύρω στα 20 άτομα. «Αυτός, άλλωστε είναι και ο στόχος μας», πρόσθεσε ο αντιπερειφερειάρχης.

Πέρα όμως από αυτά, έγιναν προσπάθειες από την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και για τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων ώστε να ενταθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο. Ένα θέμα, το οποίο έχει διευθετηθεί: « Ήμουν από την αρχή υποστηρικτής σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι μια δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται σε ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Σαββόπουλος.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ (ΕΠΙ)ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Πάντως παρατηρείται τώρα τελευταία ότι λόγω κρίσης περισσότεροι είναι οι απόδημοι που έρχονται στα πάτρια εδάφη για ολιγοήμερη ξεκούραση. Όλο και πιο πολλοί σκέφτονται να μείνουν μόνιμα, με την ανεργία και τις οικονομικές δυσκολίες στα ύψη. Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και ήδη στα χωριά μας παρατηρείται κινητικότητα, ενώ όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο, όλο και περισσότεροι απόδημοι θα έρχονται σε αυτά για …διακοπές.


Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι σημεία τα οποία θα πρέπει στοχευμένα να αναδείξουμε

Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν φέτος για να πάνε διακοπές, καθώς 7 στους 10 δεν μπορούν λόγω κρίσης, η επιστροφή στα χωριά για διακοπές είναι η καλύτερη λύση. Από οικονομικής άποψης τουλάχιστον, γιατί γλυτώνουν τα έξοδα της διαμονής, όπως τον ύπνο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακόμη περισσότερες ημέρες, απ’ ότι θα έμεναν, εάν πήγαιναν κάπου αλλού.

«Πολύς κόσμος επιστρέφει από τα αστικά κέντρα, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να δουλέψει. Γι’ αυτό και όπως είπα και παραπάνω, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, καθώς ένας μεγάλος αριθμός έχει γυρίσει στον πρωτογενή τομέα, ώστε να έχει την δυνατότητα κάποιος να ασχοληθεί. Γιατί είναι ο μόνος πλέον τομέας, ο οποίος μπορεί να προωθήσει ένα μεγάλο κομμάτι εργατικού προσωπικού. Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι δύο από τα τρία σημεία, τα οποία θα πρέπει στοχευμένα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς να τα αναδείξουμε», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας η μόνιμη επιστροφή στα πάτρια είναι μια λύση

Με την Ελλάδα «βυθισμένη» στην κρίση, την ανεργία στα ύψη και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι όσοι επιστρέφουν προσωρινά για διακοπές, σκέφτονται να μείνουν και μόνιμα! Άλλωστε, ήδη πολλοί έχουν αφήσει την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και έχουν γυρίσει τα χωριά μας. Εκεί μπορούν να ασχοληθούν με τη γη ή με άλλου είδους δουλειές, που έχουν σχέση με την παραγωγή. Ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, η μόνιμη επιστροφή στα πάτρια είναι μια λύση, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

«Τι άλλο να κάνουμε στην Αθήνα; Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν ζούμε καλά, τα παιδιά μας δεν νιώθουν καλά και δεν μεγαλώνουν σωστά μέσα σε μια πολυκατοικία. Η επιστροφή στη φύση του ακριτικού νομού μας είναι ίσως η καλύτερη λύση» είναι τα λόγια που έχουν πει κατά καιρούς, στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, όσοι τόλμησαν και έκαναν το μεγάλο βήμα.

Είναι βέβαιο, λοιπόν ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι τόσο δύσκολα και να οδηγούνται σε αδιέξοδο, πολλοί από αυτούς που φέτος θα έρθουν προσωρινά στα χωριά για διακοπές, του χρόνου ίσως είναι και μόνιμοι κάτοικοι αυτών! Το έχει ανάγκη και η Μακεδονική ύπαιθρος, που τα τελευταία χρόνια αφέθηκε στη μοίρα της.

Ενδεικτικά, τα ποσοστά ανεργίας τα οκτώ τελευταία χρονιά στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
2005: 12%
2006: 9,7 %
2007: 10,1 %
2008: 10,7%
2009: 9,3%
2010: 17,2%
2011: 23,7%
2012: 28,5%


Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου για τη "Νέα Καστοριά"

Επιμέλεια: Mπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.