Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Αργυράκης: «Έχουμε τουρισμό στην Καστοριά αλλά δεν τον κρατάμε»

-«Τουριστικός θησαυρός» ο τουριστικός οδηγός του Αργυράκη.
-Ποιες δράσεις πρέπει να διεκπεραιωθούν για να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην Καστοριά;
-Χρειάζεται μακιγιάζ η πόλη

Το κατάστημα τουριστικών ειδών με την επωνυμία «Αργυράκης», που βρίσκεται στην Καστοριά, είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους της αναφερόμενης πόλης και σε πάμπολλους επισκέπτες της, για την... ποικιλία και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που διαθέτει. Δημιουργός, ιδιοκτήτης και «ψυχή του καταστήματος» είναι ο κ. Αργύριος Παύλου.

Τα τουριστικά προϊόντα του κ. Παύλου αποτελούν αποκλειστικές παραγγελίες του ιδίου, έχουν ως θέμα τους την Καστοριά, είναι διαφόρων ειδών, όπως ενημερωτικά βιβλία, ταξιδιωτικοί χάρτες, όμορφα κοσμήματα, κεραμικά πλακίδια, τοπικά ποτά και διαφημίζουν όλα επιτυχώς την εν λόγω πόλη.

Επιπλέον το κατάστημα τουριστικών ειδών με την επωνυμία «Αργυράκης» εξέδωσε έναν εύχρηστο και άριστο τουριστικό οδηγό για τον επισκέπτη της πανέμορφης Καστοριάς το οποίο έφτασε να είναι ένας από τους καλύτερους με διεθνή προβολή. Πριν ένα χρόνο περίπου το κατάστημα εξέδωσε χάρτη και για τη Δυτική Μακεδονία όπου εσωτερικά ενσωματώνει και το Άργος Ορεστικό με όλες τις οδούς.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται ο κύριος Αργυράκης για την έκδοση του νέου αυτού χάρτη για τον οποίο κατέβαλλε εξαιρετικά μεγάλο κόπο. Κατά την άποψή του επειδή ο χάρτης αποτελεί το πιο αναλώσιμο σε ένα τουριστικό μαγαζί προέβη σε αυτήν την αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια η οποία απαίτησε 7 μήνες δουλειάς με μοναδικό στόχο την προβολή της πόλης.

Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα ξενοδοχεία αλλά και όλες τις οδούς της πόλης, πράγμα που διευκολύνει τόσο επισκέπτες όσο και φοιτητές. Επιπλέον προβάλλει τα μουσεία της Καστοριάς και τις εκκλησίες που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί έτσι ώστε να αφουγκραστεί την πολιτιστική παράδοση της Καστοριάς, τα έθιμα, και τις ρίζες των Καστοριανών πολιτών οι οποίες απορρέουν μέσα από την ιστορία μας.

Η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα από τα μουσεία δεν έχει επιτευχθεί όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο κύριος Αργυράκης. Αναφερόμενος στο λαογραφικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων δήλωσε πως αδικείται αν και είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, αφού μέσα υπάρχουν εκθέματα του Πειστικού Νίκου ο οποίος «είναι ο Φειδίας του 20ου αιώνα».

Επιπλέον ο κ. Αργυράκης δηλώνει πως άντλησε την έμπνευσή του για το στήσιμο του χάρτη από τα πολλά ταξίδια τα οποία έχει κάνει. Θεωρεί πως ο κάθε τουρίστας μέσα από έναν μικρό και εύχρηστο χάρτη όπως αυτόν που δημιούργησε σε τρείς γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ρώσικα, θα κατατοπιστεί πλήρως. Να σημειωθεί βέβαια πως ουσιαστικό ρόλο στη δύσκολή εποχή που διανύουμε, παίζει το γεγονός πως ο τουρίστας δεν θα δαπανά μεγάλα ποσά αγοράζοντας βιβλία προκειμένου να προσανατολιστεί στην Καστοριά αλλά με την αγορά του συγκεκριμένου τουριστικού οδηγού έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ομορφιές της και τα εκπαιδευτικά μονοπάτια στα οποία μπορεί να περπατήσει.

Η σύσταση του τουριστικού οδηγού έγινε με την αρωγή του Γιώργου Αλεξίου, Καστοριανού δάσκαλου αλλά και με την επικουρία των μηχανικών του Δήμου Καστοριάς οι οποίοι συνέβαλλαν στην συλλογή στοιχείων . Κυρίαρχο μέλημα του κυρίου Αργυράκη ήταν να συλλέξει τα στοιχεία από αξιόλογες πηγές έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν τουριστικό θησαυρό .

Αξιοσημείωτο είναι πως ο περιζήτητος αυτός τουριστικός οδηγός έχει διοχετευτεί σε όλα τα περίπτερα , σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στα Ταξί της Καστοριάς αλλά και σε ξενοδοχεία. Έτσι με αυτή την κίνηση επιτυγχάνεται η άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση του τουρίστα.

Επιπρόσθετα ο κ Αργυράκης αναφέρθηκε και στην τουριστική κίνηση της Καστοριάς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έχουμε τουρισμό αλλά δεν τον κρατάμε». Πρέπει να γίνουν αξιόλογες προσπάθειες για να τονωθεί ο τουρισμός αλλά και η τοπική οικονομία στην Καστοριά. Ο τουρισμός στην Καστοριά εκδηλώνεται Παρασκευή Σάββατο Κυριακή. Θα πρέπει όπως υπογραμμίζει ο ίδιος οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να μειώσουν τις τιμές τους, ιδιαίτερα τις καθημερινές μέρες έτσι ώστε να επιτευχθεί η διάρκεια στον τουρισμό. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οι οποίες θα είναι ευνοϊκές για να προσελκύουν κόσμο.

Ακόμα σύμφωνα με την άποψή του, καλό θα ήταν να προβληθεί η Καστοριά με μία αεροφωτογραφία με κυρίαρχο το σλόγκαν: «Καστοριά-το νησί της ξηράς». Ασπαζόμενος τα λόγια του φλέμινγκ «συνήθως η φαντασία υπερβάλλει την πραγματικότητα, ενώ εδώ η πραγματικότητα υπερβάλλει την φαντασία» επιδιώκει να τονίσει την ομορφιά της Καστοριάς.

«Δεν επιτρέπεται η πόλη του Βυζαντίου με την τέχνη των βυζαντινών εκκλησιών της Καστοριάς να είναι σε αυτήν την κατάντια», τόνισε ο κύριος Αργυράκης. Χρειάζεται μακιγιάζ η πόλη ,το οποίο θα επιτευχθεί με το να αποκτήσει η Καστοριά το βυζαντινό χρώμα της ώχρας. Σημαντική είναι η καθαριότητα, με την τοποθέτηση ταμπελών σε ελληνικά, αγγλικά, ρώσικα σε οδούς μουσεία, εκκλησίες, έτσι ώστε να μπαίνει κανείς στην πόλη και να νιώθει ότι μπαίνει στο Βυζάντιο. Η Καστοριά άλλωστε είναι η πόλη του Βυζαντίου με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες και κυρίαρχη την Κουμπελίδικη.

Τέλος επιτακτική κρίνεται η ανάγκη, για τη προβολή των νέων ατόμων της Καστοριάς που διαπρέπουν σε οποιοδήποτε τομέα. Ο κ. Αργυράκης κρατά προσωπικό αρχείο με τα άτομα που διαπρέπουν έτσι ώστε η Καστοριά να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι θα δύνανται να έρθουν σε επαφή με τέτοια εκλεκτά άτομα τα οποία βάζουν το δικό τους λιθαράκι.

Επιπρόσθετα με στόχο να αναγνωριστεί η προσπάθεια που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων το κατάστημα Αργυράκης, προσέφερε δώρο ένα κάδρο σε όλα τα ξενοδοχεία και έγραψε «για την μεγάλη και αθόρυβη προσφορά σας στην πόλη μας ,σας ευχαριστούμε από καρδιάς, με εκτίμηση από τα σουβενίρ Αργυράκης». Ήταν μία αξιόλογη πράξη από μέρους του, με στόχο να προσφέρει ηθική ικανοποίηση στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων,δράσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιεί η πολιτεία.



Αναστασία Τζάκα
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.