Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Γ. Πετκανάς : Οι λίγοι ας μην κάνουν κακό στους πολλούς

Εν μέσω του καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατακόρυφα, το νερό αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για αυτές τις δύσκολες θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε.


Η αλόγιστη σπάταλη του νερού όμως, λειτουργεί...
εναντίον της πλειονότητας των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς για αυτό, όλοι οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι η σπατάλη του νερού (ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού), καταδικάζει κάποιους άλλους, στη στέρησή του και συγχρόνως δημιουργεί σοβαρά μελλοντικά προβλήματα επάρκειάς του.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργος Πετκανάς κάνει έκκληση σε όλους τους δημότες του Δήμου Καστοριάς, να αποφεύγουν την αλόγιστη σπατάλη του νερού και η κατανάλωση και η χρήση του να γίνεται με σύνεση.

«Πρέπει να τονίσουμε, ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πρέπει όλοι οι συμπολίτες και συνδημότες μας να επιδείξουν κατανόηση και συνεργασία σε αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό που μας έχει χαρίσει η φύση», το νερό για να φτάσει στις βρύσες των σπιτιών μας, προϋποθέτει μια διαδικασία, ξεκινάει από τις πηγές και τις γεωτρήσεις, ακολουθεί μια πορεία προς τις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια και καταλήγει στα σπίτια «έτσι λοιπόν την εποχή αυτή, λόγω έλλειψης αυτού του φυσικού αγαθού, προσπαθούμε με την προτροπή και την παράκληση προς του συνδημότες μας να τηρήσουμε κάποιες βασικές αρχές. Το νερό που έχουμε την τύχη, να έχουμε στον τόπο μας, στην Καστοριά και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία είναι πόσιμο ακόμα», εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο κ. Πετκανάς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ η ιεραρχία που θα πρέπει να ακολουθείτε στη χρήση νερού είναι η εξής:

Α. Πρώτα για να πίνουμε,

Β. Μετά για την ατομική μας υγιεινή, και τέλος,

Γ. Ακολουθεί οτιδήποτε άλλο ( πότισμα κήπων, πρασίνου, κτλ).

Ωστόσο, αυτή η ιεραρχία δεν ακολουθείται από μερικούς δημότες, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα, «Δυστυχώς, διαπιστώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαιτέρως στις Δημοτικές Ενότητες μια υπερκατανάλωση, μια σπατάλη του νερού, ιδιαίτερα κατά το πότισμα. Και είναι κρίμα και άδικο κάποιοι συνδημότες μας, να μην έχουν να πιουν νερό, να μην έχουν νερό για την προσωπική τους υγιεινή και άλλοι να ποτίζουν ασύστολα όλη τη νύχτα τους κήπους τους».

Καθημερινά, η ΔΕΥΑΚ αγωνίζεται για να εξασφαλίζει την παροχή πόσιμου νερού σε όλους τους καταναλωτές του Δήμου Καστοριάς. Σε όλον αυτόν τον αγώνα, έρχεται αντιμέτωπη με καθημερινά προβλήματα λόγω:

1. Των προβληματικών δικτύων που παρέλαβε σε πολλές Δημοτικές Ενότητες.

2. Των μικρής χωρητικότητας υδατοδεξαμενών που κατασκευάσθηκαν στο παρελθόν.

3. Των τεχνικών προβλημάτων που ανακύπτουν από την έντονη λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Μια αρνητική διαπίστωση, είναι πως σε κάποιες περιοχές, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί βλάβες και δεν υπάρχουν προβλήματα και ενώ οι δεξαμενές είναι γεμάτες μέσα σε δύο με τρεις ώρες αδειάζουν. Ο κ. Πετκανάς θέλοντας να κάνει πιο κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από την ανεξέλεγκτη χρήση νερού, χρησιμοποίησε το παράδειγμα των συγκοινωνούντων δοχείων, «Συνήθως αυτοί που βρίσκονται στα ψηλά στρώματα, χάνουν πρώτοι το νερό και είναι οι αδικημένοι, ενώ αυτοί που είναι χαμηλά, το αφήνουν να τρέχει ασύστολα και απλόχερα. Άρα λοιπόν ας συντονιστούμε και ας συνεργαστούμε όλοι μαζί. Είναι λίγες οι εβδομάδες που πρέπει να περάσουμε από εδώ και μπρος, για να μπορέσουμε να έχουμε καλά και θετικά αποτελέσματα, με λιγότερα προβλήματα, λιγότερες γκρίνιες, οι οποίες θα μπορούσα να πω ότι είναι δίκαιες από μεριάς των καταναλωτών, καθώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί δεν έχουν νερό να πιούνε».

Στη συνεργασία όλων των δημοτών και των πολιτών του Δήμου Καστοριάς ευελπιστεί ο κ. Πετκανάς και κάνει έκκληση να επιδείξουν κατανόηση, όσον αφορά το πότισμα των εξωτερικών χώρων. Δεν ζητάει να μην ποτίζουν, αλλά να ποτίζουν με σύνεση, να χρησιμοποιούν όσο νερό χρειάζεται με το σύστημα της σταγόνας και συνεργαστούν με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, η οποία διατίθεται στο δώσει διάφορες τεχνικές λύσεις.

Πριν 18 μήνες, δηλαδή όταν είχε πρωτοαναλάβει δράση η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή, ήρθε αντιμέτωπη με δίκτυα παλαιωμένα και αυτομάτων μπήκε σε διαδικασίες αποκατάστασης βλαβών ώστε να μην υπάρχουν απώλειες, καθαρίστηκαν δεξαμενές.

Η ΔΕΥΑΚ γνωστοποίησε σε όλους τους καταναλωτές της ότι, θα προβεί άμεσα, σε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες ώστε να παταχθούν φαινόμενα παράνομων συνδέσεων παροχής σε αγρούς, σπατάλης και υπέρμετρης κατανάλωσης που επηρεάζουν αρνητικότατα τις ζωές των υπολοίπων πολιτών του Δήμου Καστοριάς, «Μετά τις παρακλήσεις και τις προτροπές θα γίνουμε αυστηρότεροι, δεν γίνεται να παίρνει κάποιος νερό χωρίς υδρόμετρο και να είναι ανεξέλεγκτος σχετικά με τη χρήση του νερού, αλλά ούτε πρέπει να γίνεται ασύστολη χρήση και ακόμα και από αυτούς που το πληρώνουν».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν εντοπιστεί αρκετά σημεία που δεν συμβαδίζουν με αυτούς τους κανόνες, για αυτό η ΔΕΥΑΚ ζητάει τη συνεργασία των δημοτών και σε αυτό το επίπεδο. Να ενημερώνουν δηλαδή, αν υπάρχει κατασπατάληση του πόσιμου νερού, καθώς δεν είναι δυνατόν να ποτίζουν κάποιοι τα αγροτεμάχιά τους, με πόσιμο, χλωριομένο και ακριβοπληρωμένο νερό, «Όλα αυτά ήδη έχουν εντοπιστεί από τη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΥΑΚ και είμαστε σε συνεργασία με όλους τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, αλλά και με τους περισσότερους κατοίκους. Οι λίγοι ας μην κάνουν κακό στους πολλούς. Τους παρακαλούμε και αυτούς να συνετιστούν και να συμπαρασταθούν σε αυτό το δύσκολο αγώνα που δίνουμε καθημερινά για το πόσιμο νερό».

Καλούνται, λοιπόν, όλοι οι καταναλωτές να σεβαστούν τους συμπολίτες τους και ειδικά όσοι κάνουν χρήση νερού χωρίς υδρομετρητές, να συμμορφωθούν όχι μόνο ως προς τη χρήση, άλλα και δηλώνοντας άμεσα (μέχρι 31/07/2012) τις παράνομες παροχές τους.

Η ΔΕΥΑΚ θα διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους και όπου διαπιστωθούν παράνομες συνδέσεις, χωρίς άλλη προειδοποίηση, θα προβεί σε κατάργηση παροχών που δημιουργούν προβλήματα στο σύνολο των καταναλωτών.

Χρύσα Κοσμίδου

Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.