Σε µια αποµακρυσµένη γωνιά της Βορειοανατολικής Ινδίας ζει µια από τις ελάχιστες, πλέον, φυλές ιθαγενών που τα τελευταία 100 χρόνια βρίσκονται αποµονωµένες, χωρίς καµιά επαφή µε τον σύγχρονο κόσµο και τις εξελίξεις του σε όλα τα επίπεδα και κυρίως... στον τεχνολογικό τοµέα.
Η αποµόνωση, όµως, δεν θα µπορούσε να σταθεί εµπόδιο για τα µέλη της φυλής Κάσι, αφού η παρατηρητικότητα και η ευρηµατικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης που δεν χρειάζεται ειδικές και µοντέρνες συνθήκες για να εκδηλωθεί.
Η φυλή Κάσι είχε να λύσει ένα σοβαρό τεχνικό πρόβληµα, πώς, δηλαδή, θα µπορούσε να διασχίζει µε ασφάλεια τα ποτάµια της περιοχής της. Και τα µέλη της έδωσαν µαθήµατα αφού δεν περιορίστηκαν στο να φτιάξουν γέφυρες, αλλά, παρατηρώντας τη λειτουργία των δέντρων, κατόρθωσαν να φτιάξουν ζωντανές γέφυρες, χωρίς να κόψουν ούτε ένα φύλλο! Τα τεχνολογικά τους επιτεύγµατα µένουν ζωντανά εδώ και 500 χρόνια και αποτελούν πλέον αξιοθέατα.
Φίκος ο ελαστικός
Η λύση για την κατασκευή των ζωντανών γεφυρών είναι ο Ficus elastica, ο οποίος είναι ένα είδος λαστιχόδεντρου που ευδοκιµεί στην περιοχή των Κάσι.
Ο φίκος ο ελαστικός, όταν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, γίνεται τεράστιο δέντρο διατηρώντας τα αναρριχητικά του χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται στη µεγάλη ευκολία µε την οποία µπορεί να κανείς να «χειραγωγήσει» την εξέλιξή του. Οι ιθαγενείς παρατήρησαν, όµως, και µια ακόµα βασική λειτουργία του Ficus elastica, που ήταν το «κλειδί» για να κατασκευάσουν τις φυσικές γέφυρες, και αυτή η λειτουργία ήταν το δευτερεύον ριζικό σύστηµα που έχει το συγκεκριµένο λαστιχόδεντρο. Τα µέλη της φυλής Κάσι άρχισαν να «χτίζουν» τις γέφυρες κατευθύνοντας, όπου ήταν αναγκαίο, αυτό το δευτερογενές ριζικό σύστηµα. Η µοναδική παρέµβαση που έκαναν ήταν ότι δηµιούργησαν σωλήνες από κορµούς καρύδας για να περνάνε από µέσα οι ρίζες στα σηµεία που ήθελαν να «χτίσουν».
Η φυσική δόµηση της γέφυρας ολοκληρώνεται σε 10 µε 15 χρόνια και το αποτέλεσµα είναι εντυπωσιακό αφού οι ζωντανές αυτές γέφυρες µπορούν να φτάσουν µέχρι και 30 µέτρα ύψος, ενώ αντέχουν φορτία έως 2 τόνων.
Πηγές: http://topontiki.gr/article/33697, youtube , διαδίκτυο
antikleidi.wordpress.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.