Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

20 νέοι της Ευρώπης στην Καστοριά (αναλυτικό ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Οι νέοι του σήμερα… αυριανοί ηγέτες των κοινοτήτων»

Τις αντιπροσωπείες των τριών δήμων από το Sant’ Illario dello Jonio Ιταλίας, Ville d'Orly Γαλλίας και Commune de Viroinval από το Βέλγιο, υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Δήμος Καστοριάς.

Οι εκλεκτοί επισκέπτες βρέθηκαν στην ακριτική μας πόλη για μια εβδομάδα, στο πλαίσιο του... προγράμματος «Οι νέοι του σήμερα...αυριανοί ηγέτες των κοινοτήτων».


Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο δημαρχείο Καστοριάς, συμμετείχαν 20 νέοι από τις παραπάνω χώρες, ενώ τις αντιπροσωπείες υποδέχθηκε σε μια ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, ο δήμαρχος, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ο αντιδήμαρχος, κ. Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη της Καστοριάς και να θαυμάσουν τα πολιτιστικά μνημεία της βυζαντινής αρχόντισσας, αλλά και να γνωρίσουν τη ζεστή φιλοξενία των συμπολιτών μας, δηλώνοντας μάλιστα λάτρεις των πολιτιστικών και πολιτισμικών μας στοιχείων.

«Υποδεχθήκαμε μια αποστολή, η οποία υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013». Είναι ένα πρόγραμμα, στο οποίο συνεργαζόμαστε με άλλες τρεις ευρωπαϊκές πόλεις»,δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, κ. Ιάκωβος Θεοδοσοπουλος, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα από πλευράς δήμου Καστοριάς και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία, αλλά και να αναζητήσουμε και να διευρύνουμε μελλοντική παιδεία συνεργασιών».


Να ενωθεί η Ευρώπη των λαών και όχι η Ευρώπη του χρήματος


«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι που συναντάμε τους φίλους μας εδώ στην πόλη της Καστοριάς, η οποία μας επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα και νιώθουμε υπέροχα. Είμαστε καταγοητευμένοι, τόσο από τον πολιτιστικό πλούτο, όσο και την ποιότητα των ανθρώπων» δήλωσε από την μεριά του, ο αρχηγός της αποστολής από το Βέλγιο, κ. Μπρουνώ Μπουσέ. Βέβαια, όπως είπε, ο βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να υπογραφεί ένα σύμβουλο φιλίας μεταξύ των πόλεων. Έχει γίνει, εξήγησε με τις άλλες πόλεις, τώρα θα υλοποιηθεί και με την Καστοριά. «Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, είναι πάρα πολύ σημαντικό τουλάχιστον οι άνθρωποι να έρχονται κοντά με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι διάφοροι άλλοι οργανισμοί», πρόσθεσε ο Βέλγος επισκέπτης.

Για μια ευκαιρία να ενωθεί η Ευρώπη των λαών και όχι η Ευρώπη του χρήματος, έκανε λόγο ο αρχηγός του πολιτικού προγράμματος και κάτοικος του Ορλί Γαλλίας, κ. Ιζαντίν Ζακλή . Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του αρέσουν πάρα πολύ τα προγράμματα, διότι προσφέρουν το πλεονέκτημα της φιλίας και της αλληλεγγύης.
Όπως δήλωσε τέλος, ο εκπρόσωπος του προγράμματος από την περιοχή της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, κ. Φραντσέσκο Μολάτσε: « Ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι τις ομορφιές της βόρειας Ελλάδας, μιας και ερχόμαστε για πρώτη φορά».


Στόχος να προωθηθεί η ανάπτυξη

Αξίζει να αναφερθεί ότι «Οι νέοι του σήμερα…αυριανοί ηγέτες των κοινοτήτων» είναι ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων δήμων εταίρων στο πεδίο της πολιτικής για τους νέους και της προαγωγής του διαλόγου μεταξύ των γενεών. Στόχος είναι μέσα από ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής δικτύωσης να προωθηθεί η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους ανθρώπους που ζουν στις κοινότητες των εταίρων δήμων παράλληλα με την μετάδοση εμπειριών ζωής από μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, δοκιμάζοντας μία νέα προσέγγιση στην αδερφοποίηση βασιζόμενη σε ένα κοινό όραμα προαγωγής των δυνατοτήτων των νέων ατόμων, του διαλόγου μεταξύ των γενεών και της προώθησης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Το έργο συντονίζεται από τον Δήμο του Sant’ Illario dello Jonio, που βρίσκεται σε μία από τις πιο υποανάπτυκτες περιοχές της Καλαβρίας στην νότια Ιταλία, ενώ συμμετέχουν από τη Γαλλία ο Δήμος Ville d’Orly και από το Βέλγιο η Κοινότητα de Viroinval.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες»(«Europe for Citizens»), Μέτρο 1.2, Δίκτυα αδερφοποιημένων πόλεων με συνολικό προϋπολογισμό τις 120.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει πέντε διεθνείς εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους τέσσερις δήμους εταίρους του προγράμματος και στις οποίες θα υπάρξει διεξοδική ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των ατόμων που θα συμμετέχουν. Ο Δήμος Καστοριάς θα λάβει από τον συντονιστή του προγράμματος 10.500,00€ για επταήμερη εκδήλωση που θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει στην Καστοριά στα πλαίσια των υποχρεώσεων του για το έργο.

Το ποσό θα διατεθεί για τις δαπάνες φιλοξενίας των συμμετεχόντων, καθώς και συντονισμού-οργάνωσης της εκδήλωσης, ενώ οι δαπάνες μετακίνησης των διεθνών συμμετεχόντων θα καλυφθούν από τον συντονιστή, τον ιταλικό Δήμο Sant’ Illario dello Jonio.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.