Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

"Αντιμνημονιακά επιχειρήματα, κατάριψή τους 1 προς 1": Απάντηση σε ερωτήματα


Στο τελευταίο κείμενό μου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου υπήρξαν οι εξής αιτιάσεις:








"1ον η κατάρρευση μιας ιδιωτικής εταιρείας δε σημαίνει ότι είναι η αιτία μιας κρίσης. Είναι το αποτέλεσμα. Η αιτία είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, εν ολίγοις ο καπιταλισμός. Τι σημαίνει θωράκιση μιας οικονομίας;;;γιατί το έλλειμμα εκτινάχθηκε;;;Γιατί άλλες χώρες με μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος δεν αντιμετώπισαν κατευθείαν τα ίδια προβλήματα;; τουλάχιστον 11 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από το ελληνικό."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αιτία της κρίσης βεβαίως και δεν ήταν η κατάρρευση μιας ιδιωτικής εταιρίας (αν και δεν ήταν μια απλή ιδιωτική εταιρία, αλλά μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα, η καταρρευση της οποίας ούτως ή άλλως θα δημιουργούσε τεκτονικούς κινδύνους, όπως συμβαίνει με την κατάρρευση κάθε τράπεζας, τουλαχιστον τετοιου βεληνεκούς) αλλά η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, διαφάνειας και εποπτείας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Πράγματι, αυτή υπήρξε μια μεγάλη δομική αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει αναλυθεί διεξοδικά από νομπελίστες οικονομολόγους επιπέδου Ρουμπινί, Κρούγκμαν και Στίγκλιτς. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαικές κυβερνήσεις φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτό. Η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου αποτελεί άλλο ένα δομικό χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο αντίθετα με ότι ευρέως πιστεύεται, αποτελεί όχι απειλή αλλά όρο επιβίωσης και αναγέννησής του (παραπέμπω στον Σουμπέτερ και τη θεωρία του περί δημιουργικής καταστροφής). Η κρίση αυτή λοιπόν είναι κρίση ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι κρίση του καπιταλισμού εν γένει. Προκειται για εξαιρετικά απλουστευτική και χοντροκομμένη προσεγγιση. Καπιταλισμό έχουν και η Δανία, η Σουηδία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Κίνα και μια σειρά αλλων χωρών και δεν επηρεαστηκαν σε τίποτα. Γιατί; Μα διότι οι τράπεζές τους δεν ήταν εκτεθειμένες σε τοξικά ομόλογα. Αν επροκειτο περι κρίσης του καπιταλισμού δεν θα υπήρχε καπιταλιστική χώρα ανεπηρεαστη. Επειτα, ο ισχυρισμός ότι 11 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν μεγαλύτερο χρεος από το ελληνικό εκείνη την περίοδο δεν εχει την παραμικρή σχεση με την πραγματικότητα. Το χρεος μετραται ως ποσοστό επι του ΑΕΠ, όχι ως αφηρημενη χρηματική μοναδα. Η Ελλάδα είχε και έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρεος μεταξύ ΟΛΩΝ των χωρών της ευρωζώνης. Δεν εχετε παρα να κοιταξετε τα απίσημα στοιχεια. Επαναλαμβανω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τριπλο: τεραστιο χρεος, τεραστιο ελλειμμα, τεραστια αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Μην κολλάτε μόνο στο χρεος που ετσι κι αλλιως είναι μακραν το υψηλότερο.



" 2ον Τα 600 δις που δημοσίευεσε το γερμανικό Spiegel κάθε άλλο παρά φαντασία είναι μιας και δε νομίζω να έχει διαψευστεί.".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Δεν ξερω τι δημοσιευσε το γερμανικό Spiegel, αν εχετε το link να το παρουσιάσετε. Εγω ξερω τα επίσημα στοιχεία της τραπεζας της Ελλάδας. Το να εμμένετε σε φανταστικά νούμερα δεν νομίζω ότι οδηγεί καπου την συζήτηση. Μου κάνει δε εξαιρετική εντύπωση που λίγο πιο κάτω επικαλείστε στοιχεια της Τραπεζας της Ελλάδας, την οποία αμφισβητείτε σχετικά με το συνολικό ποσό των τραπεζικών εκροών.



3ον: "Πάνω από το 85% της φοροδιαφυγής προέρχονταν από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες. Περί το 1 εκ. στοιχίζει ημερησίως η παραμονή των ελλ. Στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Επίσης, οι τράπεζες όλως τυχαίως τη δεκαετία 200-09 είχαν αύξηση των αποθεματικών τους 350 δις (!). Από το 2004 έως το 2008 οι φόροι που κατέβαλαν μισθωτοί, συνταξιούχοι και φυσικά πρόσωπα από 5,6 δις εκτινάχθηκαν στα 11 δις, ενώ την ίδια στιγμή οι φόροι που πλήρωσαν οι ανώνυμες εταιρείες μειώθηκαν από 4,8 δις στα 4,7 δις."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον καλό θα ήταν να προσδιορίζετε την πηγή από όπου αντλείτε τα στατιστικά αυτα δεδομένα διότι με αριθμούς μπορω να παίξω κι εγώ, ουδεν ευκολότερον. Δευτερον δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι η μεγαλύτερη φοροδιαφυγη προερχεται από 6000 μεγαλοοφειλέτες, διότι πολύ απλά εφόσον είναι μεγαλοοφειλέτες εχουν βεβαιωμένα χρεη προς το δημόσιο, συνεπώς δεν φοροδιαφεύγουν, είναι γνωστα τα χρεη τους. Αλλο φοροδιαφυγή και αλλο βεβαιωμενα χρεη στο δημόσιο μεγαλο μέρος των οποίων δεν μπορεί να εισπραχτεί διότι εχει επελθει η πτωχευτική διαδικασία, προκειται για νομικό εμπόδιο. Αυτό που λετε για το Αφγανισταν δεν ξερω που το βρηκατε. Αποκλειεται να είναι τόσο, αλλά ΟΣΟ κι αν είναι θεωρω ότι είναι μια εντελώς περιττη δαπάνη που πρεπει να κοπεί εδω και τωρα.
Από το 2001 ώς το 2009 το μεσο κατα κεφαλην εισόδημα στην Ελλάδα αυξηθηκε κατακορυφα. Οι μισθοί τόσο του δημοσίου οσο και του ιδιωτικού τομεα αυξηθηκαν σταθερα ΥΠΕΡΚΕΡΑΖΟΝΤΑΣ τις ανατιμήσεις από την εισαγωγή του ευρω. Είναι δε δεδομενο ότι το συνολικό φορολογικό βαρος αυτονοήτως πρεπει να πεφτει κατα το μεγαλύτερο μερίδιό του στα φυσικά πρόσωπα και όχι στις εταιρίες, οι οποίες παραγουν πλούτο και θεσεις εργασίας και συνεπώς η υπερφορολόγησή τους θα τις οδηγούσε σε μείωση των δραστηριοτητων τους και μεγαλυτερη ανεργία. Εδω βεβαια κατανοώ ότι η διαφωνία μας είναι καθαρα ιδεολογική μιας και καποιος που αντιμαχεται το καπιταλιστικό συστημα όπως εσυ δεν θελει απλά υπερφορολόγηση των εταιριών, θελει καταργηση των εταιριών και των επιχειρήσεων. Επ' αυτού δεν εχω να πω κάτι. Περι ορεξεως κολοκυθόπιτα. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι εχουμε ενα αθλιο, αδικο και χυμα φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι γνωστό και είναι μια από τις βασικές αιτίες που μας οδηγησαν στην χρεοκοπία. Το δε μνημόνιο αφιερωνει ολοκληρο κεφαλαιο στην ανασυσταση του φορολογικού συστηματος με παροχή συγκεκριμενης τεχνογνωσίας συμφωνα με επιτυχημένα προτυπα του εξωτερικού, προτείνει ποινικοποίηση της μεγαλης φοροδιαφυγης και απολυση διευθυντων ΔΟΕ που δεν πιανουν μετρησιμους στοχους στην εισπραξη εσοδων. Τα λεω αυτα για να ενημερωθείτε στοιχειωδως ως προς το περιεχόμενό του μιας και ειναι απολυτα βεβαιο ότι δεν το εχετε διαβασει. Εσεις θελετε όσο το συνατόν περισσότερους φόρους στο κεφαλαιο. Εγω θελω όσο το δυνατόν λιγότερους στις επιχειρησεις και αναλογική της φοροδοτικής τους ικανότητας φορολογηση των φυσικών προσωπων. Απλά πραγματα.



4ον:"Από το 2008 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν τσεπώσει 200 δις..Να τις ευχαριστήσουμε λοιπόν που ακόμα έχουμε ρευστό!Για τα ληστρικά επιτόκια δανεισμού από Εθνική, Αλφα, Πειραιώς κτλ κουβέντα, τουμπεκί. Για το 1% που δανειζόντουσαν και στη συνέχεια δάνειζαν με 6% στο ελλ. κράτος επίσης τουμπεκί.".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να ξαναπώ το ίδιο πάλι; ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΕΠΩΣΕΙ 200 ΔΙΣ! Έχουν τσεπώσει πολύ λιγότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτων που νομίζετε ότι εχουν τσεπώσει είναι ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ της κεφαλαιακής τους επαρκειας (για να μην εχουμε κι εδω καμια Lehman brothers) και ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ των καταθεσεων. Δεν είναι πραγματικό χρήμα. Δεν μπορω να το πω πιο απλά, λυπαμαι. Επειτα, για ποια ληστρικα επιτοκια δανεισμού μιλάτε; Τα επιτοκια δανεισμού σταγαστικών, καταναλωτικών δανειων κλπ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ μετα την εισαγωγη στο ευρω. Αυτος ακριβως είναι και ο λόγος που ο ιδιωτικός δανεισμός στη χωρα αυξηθηκε κατακορυφα τα τελευταια 10 χρόνια. Εαν τα επιτοκια ήταν ληστρικά δεν θα υπήρχε τόση εκτεταμενη υπερχρεωση στις τραπεζες των ιδιωτων και δεν θα ερχοταν το αναλγητο, καπιταλιστικό κρατος με το νόμο 3869/2010 περι υπερχρεωμενων νοικοκυριών να δωσει τη δυνατότητα κουρεματος των δανειων προς τις τραπεζες κατα 60%, 70%, ακομα και 100%. Ακόμα και τωρα εν μεσω κρίσης η ΕΚΤ ανακοινωσε μείωση του επιτοκίου της στο 0,75% κατι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη πτωση των επιτοκίων. Επίσης. Που είδατε οι ελληνικές τραπεζες να δανειζουν το ελληνικό κρατος με 6 και 7%; Το μεσο επιτοκιο δανεισμού του ελληνικού κρατους μετα την εισαγωγή του ευρω ήταν γυρω στο 3%. Αν σας δανειζαν εσας με 3% να μην τα παιρνατε.



5ον Γνωρίζετε ότι 7.5 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ;;;ΝΑ τους πούμε μπράβο, υποθέτω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φτωχεια είναι ενα παγκόσμιο πρόβλημα. Για κοιταξτε όμως λιγο τα στατιστικα στοιχεια που τοσο σας αρεσουν. Σε ποιες χωρες το ποσοστό φτωχειας είναι μικρότερο; Στις πλεον καπιταλιστικές! Στην δε Δανια που αποτελει προτυπο χωρας με φιλελευθερη οικονομική πολιτική το ποσοστό φτωχειας ειναι νσχεδόν μηδενικό. Φτωχεια υπαρχει από την πρωτη στιγμή της δημιουργιας ανθρωπινων κοινωνιών, δεν τη δημιουργησε ο καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός τουναντιον τη μειωσε αισθητα. Μήπως να εριχνες μια ματια στο ποσοστό φτωχειας και στην κατα κεφαλην αγοραστική δυναμη στις χωρες του πρωην υπαρκτου σοσιαλισμού; Εκει να δεις τη γλυκα. Διοτι τα παντα στη ζωη ειναι σχετικά. Είναι συγκρίσιμα. Ολα τελουν σε αναλογια ως προς κατι. Τωρα ως προς τα υπολοιπα που λες (το μνημονιο ειναι καταστροφη, το κακο μεγαλο κεφαλαιο κλπ) δεν εχω να πω κατι. Οπως είπα και πριν προκειται περι καθαρα ιδεολογικής διαφωνίας. Εσενα δεν σου αρεσει ο καπιταλισμός. Για υποδειξέ μας μια χωρα στον κόσμο που σου αρεσει και θα ηθελες ετσι να είναι και η Ελλάδα. Ασε τη μαμα Ρωσία, αυτη κατερρευσε μετα το τοσο επιτυχημενο σοσιαλιστικό μοντελο. Αυτη τη στιγμη σε όλο τον πλανητη εχει επικρατησει ο καπιταλισμός με εξαιρεση την Βόρεια Κορεα και τη Βενεζουελα του Τσαβες. Την Κουβα δεν τη βαζω διοτι μεχρι και εκει ξυπνησανε και ξεκιναν να κανουν φιλελευθρες μεταρρυθμίσεις. Οποτε το ερωτημα που πρεπει να απαντησεις ειναι σαφες: τι θες να γινει η Ελλάδα; Βενεζουελα ή Βόρεια Κορεα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.