Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο νομό και κατασκευή κρουνών στον Άι-Θανάση (αναλυτικό ρεπορτάζ - συνέντευξη Δ. Σαββόπουλου)‏



Με σκοπό να βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής μας, στο να έχουν ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα για τις καλλιέργειες τους, όπως π.χ. να ενημερώνονται μετρώντας την ταχύτητα ανέμου και την εδαφική υγρασία, η Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς προχώρησε πριν λίγες ημέρες, στην εγκατάσταση τριών νέων μετεωρολογικών σταθμών στους ήδη υπάρχοντες τέσσερις.

Καλύπτουμε όλη την εδαφική περιοχή της Καστοριάς
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός τοποθετήθηκε στην περιοχή των Λακκωμάτων, διότι όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, σε εκείνη την περιοχή δεν υπήρχε κανένας μετεωρολογικός σταθμός και πλέον καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που υπάρχουν κυρίως φασόλια και μήλα. Ο δεύτερος σταθμός τοποθετήθηκε στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή από την Ποριά μέχρι και την περιοχή της Πενταβρύσου και ο τρίτος σταθμός τοποθετήθηκε στην περιοχή των Κορεστίων, όπου εκεί υπάρχει το επώνυμο φασόλι της Καστοριάς, ο γνωστός ελέφαντας.

«Σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς σε Τοιχιό- Άργος Ορεστικό - Αμπελόκηπους και Πολυκάρπη, καταφέρνουμε αφενός μια πληρέστερη καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων που συμβαίνουν και αφετέρου, σε συνεργασία με τη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και με τον προϊστάμενο κ. Πετρίδη, έχουμε πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για όλη την Καστοριά, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι γεωργικές προειδοποιήσεις και να μπορεί ο αγρότης βάσει δεδομένων πλέον, να κάνει και τις ανάλογες ενέργειες για μια σωστή καλλιέργεια», δήλωσε ο κ. Σαββόπουλος και πρόσθεσε «πιστεύω ότι καλύπτουμε πληρέστερα όλη την εδαφική περιοχή της Καστοριάς και μάλιστα σε συνεργασία και με το διαβαλκανικό, θα είμαστε σε θέση σε 3-4 μέρες να έχουμε ένα πακέτο πρόσβασης σε όλους τους πολίτες της Καστοριάς».

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, τους αγρότες της περιοχής μας θα βοηθήσουν επιπλέον και οι τηλεμετρικοί σταθμοί που θα εγκατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη λίμνη της Καστοριάς και μαζί με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που είναι εγκαταστημένοι στην περιοχή του Γράμμου, θα δίνουν όλα τα στοιχεία για την πλήρη ενημέρωση των αγροτών.

«Η εταιρεία έχει ήδη αναλάβει το έργο και πιστεύουμε ότι μέσα στο μήνα θα έχουμε εγκαταστήσει και αυτούς τους τρεις σταθμούς για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπαίνει μέσω του site της περιφερειακής ενότητας και να βλέπει όποιες πληροφορίες θέλει ».

Οι Αγρομετεωρολογικοί Σταθμοί, συλλέγουν πληροφορίες για την :
•Θερμοκρασία αέρα
•Βροχόπτωση
•Σχετική Υγρασία
•Θερμοκρασία Εδάφους
•Υγρασία Εδάφους
•Διεύθυνση Ανέμου
•Ταχύτητα Ανέμου
•Ηλιοφάνεια

Τοποθέτηση κρουνών στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου
Ο κ. Σαββόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα παλιότερο αίτημα του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς, την τοποθέτηση κρουνών στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου για να προφυλαχθεί το δάσος.
Βέβαια όπως εξήγησε, υπάρχουν κάποιοι κρουνοί στην περιοχή του προφήτη Ηλία, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα εμπλέκεται με το σύστημα ύδρευσης άρδευσης του δικτύου του δήμου Καστοριάς.

«Τελικά βρήκαμε τη λύση, ολοκληρώσαμε μια μελέτη, κατασκευάζοντας ένα σύστημα το οποίο θα τραβάει νερό από την λίμνη μέσα στο υπάρχον αντλιοστάσιο. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνει και μια επέκταση του αντλιοστασίου και θα δημιουργηθεί ένας κρουνός που θα έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση φωτιάς να την αντιμετωπίσει. Πιστεύω ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί αυτό μας το εγχείρημα, αφού πρώτα βέβαια, το περάσουμε από το περιφερειακό συμβούλιο και οριστικοποιήσουμε την μελέτη».


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται γύρω στα 43.000 €.

«Πλέον, είναι σε θέση να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, το οποίο εύχομαι να είναι αχρείαστο. Ωστόσο, είναι καλό να βρίσκεται στην περιοχή, για να μην χρειάζονται τα οχήματα της πυροσβεστικής, να ανεβοκατεβαίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουν πυρόσβεση στην περιοχή. Είναι ένα έργο το οποίο έχουμε σκεφτεί εδώ και 2-3 χρόνια και φέτος είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου, Παρασκευή Μπιτζοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.