Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Χρειάζονται μέτρα οικολογικής αποκατάστασης στη λίμνη της Καστοριάς.

Φέτος αν και δεν έχουν σταλεί ακόμα δείγματα για ανάλυση φαίνεται από την οπτική παρατήρηση της λίμνης ότι δεν έχει τόσο μεγάλη διαύγεια όπως πέρσι.Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να είναι πιο ρυπασμένα τα νερά της σε σχέση με πέρσι.



Την διαπίστωση αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν νέες έρευνες του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.«Τον τελευταίο καιρό υπεραναπτυχθηκαν και πάλι τα κυανοβακτηρια και ειδικότερα ένα δυνητικώς τοξικό είδος το οποίο προϋπήρχε στη λίμνη και παρέμεινε καθ΄όλη την περίοδο 1994-σημερα» επεσήμανε η καθηγήτρια Μαρία Μουστακα-Γκούνη . Με βάση τα δεδομένα μας για την οικολογική αποκατάσταση της λίμνης η κ. Μουστάκα τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί η οικοκεντρικη προσέγγιση με μέτρα που θα μειώσουν τα κυανοβακτηρια και θα βελτιώσουν την ποιότητα του νερού. Ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωριστούν τα αίτια της νέας υποβάθμισης της οικολογικής ποιότητας. Είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν υπάρχει ελευθέρωση φωσφόρου από το ίζημα και αν αυτό συμβαίνει να βρεθούν τα αίτια που την προκαλούν (π.χ. αναιωρηση ιζηματος;).Διότι η εσωτερική τροφοδοσία φωσφόρου της λίμνης μπορεί να γινει εξ’ισου σημαντική με την εξωτερική τροφοδοσία απο τη λεκάνη απορροής της λίμνης η ακόμη και η κύρια πηγή αύξησης των κυανοβακτηριων. Πρέπει να απαντηθούν και ερωτήματα όπως: γίνεται εμπλουτισμός της λίμνης με βενθοφαγα και πλαγκτοφαγα ψάρια; Είναι κρίσιμης σημασίας για να καταλάβουμε τα αίτια της υποβάθμισης».

Καλύτερα ήταν τα νερά πριν ένα χρόνο.

Η greenagenda.gr επικοινώνησε με τον περιβαλλοντολόγο-υπεύθυνο για την λίμνη Σ. Γαργάλα.«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των νερών της λίμνης Καστοριάς (ημερομηνία δειγματοληψίας 12-5-2011), για πρώτη φορά δεν ανιχνεύτηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα της λίμνης που αναλύθηκαν φωσφορικά ιόντα. Η μη ύπαρξη των φωσφορικών ιόντων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού της λίμνης.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας-δείκτης για τη μέτρηση ποιότητας των νερών είναι το BOD (βιολογικά απαιτούμενο οξυγόνο για την αποσύνθεση της οργανικής ύλης), το οποίο μετρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 2-3 mg/l, (χαμηλότερα ακόμα και από τα επιτρεπτά όρια για νερά ύδρευσης). Γενικότερα όλοι οι δείκτες που αναλύθηκαν μας έδωσαν αποτελέσματα νερών κολύμβησης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Γενικά, σύμφωνα με μετρήσεις ποιότητας νερών της λίμνης που υπάρχουν, φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση βελτίωσης της ποιότητας των νερών προς ένα νέο σημείο οικολογικής ισορροπίας, ανθρωποκεντρικά καλύτερο. Ο κύριος λόγος φυσικά, είναι η κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού σταθμού Καστοριάς. Σχετικά με τα λύματα, σε σύγκριση με το παρελθόν (πριν το 1994) είναι βέβαιο πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα.Ο κ. Γαργάλαςτόνισε ότι «σήμερα η λίμνη δεν έχει σχέση με προηγούμενες δεκαετίες.Όμως δεν λείπουν βέβαια οι περιπτώσεις που κάποιοι ασυνείδητοι δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λίμνη».

Δήμαρχος Καστοριάς :χρειάζεται προσπάθεια για τη προστασία της λίμνης.

Σήμερα το 94% των αστικών λυμάτων της πόλης δεν καταλήγουν πλέον στη λίμνη λογω της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τον βιολογικό καθαρισμό . Ωστόσο,ο δρόμος είναι μακρύς. «Θα πρέπει να δώσουμε έναν σκληρό αγώνα να μπορέσουμε να κάνουμε βιολογική γεωργία στις παραλίμνιες περιοχές» τόνισε στην greenagenda ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

Η χρήση φυτοφαρμάκων που καταλήγουν μέσω ρεμάτων στην λίμνη της Καστοριάς αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τη δημοτική αρχή.
Οι πηγές ρύπανσης είναι κατά προτεραιότητα
1.Γεωργία (λιπάσματα-φυτοφάρμακα)
2.Αστικά λύματα οικοδομών που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης
3.Αστικές όμβριες απορροές
4.Φυσικές διεργασίες απόθεσης υλικών στη λίμνη, διαμέσου επιφανειακών απορροών.

Επειδή οι πηγές ρύπανσης είναι δεδομένες και μέχρι να ελαχιστοποιηθούν,είναι σημαντικός ο χρόνος ανανέωσης των νερών της λίμνης και ο τρόπος διαχείρισης των θυροφραγμάτων (βρίσκονται στο ρέμα εκτόνωσης της λίμνης), δηλαδή το πότε διώχνεις νερό από τη λίμνη και για ποιο λόγο.

Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής μας ομάδας η κ.Μουστακα τόνισε ότι «από το 1994 μέχρι σήμερα στη λίμνη Καστοριά το φυτοπλαγκτόν γενικότερα και ειδικότερα τα κυανοβακτηρια συμπεριλαμβανομενων και των τοξικών προκύπτει ότι η οικολογική ποιότητα νερού της λίμνης βελτιώθηκε σημαντικά για μια δεκαετία (από το 1999 έως και το 2008) ενώ η βελτίωση ξεκίνησε να υποχωρεί πριν από έναν χρόνο».Κατά την δεκαετία βελτίωσης μειώθηκε η υψηλή βιομάζα του φυτοπλαγκτου και ιδιαίτερα των κυανοβακτηριων ενώ αυξήθηκε σημαντικά η βιοποικιλότητα.

Ημερίδα για την προστασία της λίμνης Καστοριάς

Στα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί διημερίδα με την παρουσία ελλήνων και Γερμανών ειδικών με σκοπό να ακολουθηθούν πρακτικές εξυγίανσης της λίμνης. Στην εκδήλωση αυτή έχει προσκληθεί ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανς-Γιόακιμ Φουχτελ. Στο πλαίσιο της διαδημοτικής ελληνο – γερμανικής συνεργασίας. Μάλιστα, η επόμενη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, 21-24 Ιουνίου, με θέματα την εξυγίανση της λίμνης και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, τον τουρισμό μικρής κλίμακας, αλλά και τις βιοκαλλιέργειες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.