Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Σαν το διαμάντι φέτος το σκληρό σιτάρι

Μετά από αρκετές σεζόν ποιοτικής απαξίωσης του προϊόντος, το σκληρό σιτάρι παρουσιάζει σημαντική ποιοτική βελτίωση, αν και οι αποδόσεις στα στρέμματα δεν είναι ιδιαίτερα καλές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, οι τιμές άνοιξαν στα 20-22 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, εφόσον κλειστεί η τιμή άμεσα και με τα τωρινά δεδομένα είναι φανερό πως η χρηματοπιστωτική στενότητα θα σταθεί εμπόδιο σε υψηλότερες τιμές...


Η νέα σεζόν για τα σκληρά σιτάρια ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα. Αν και ο αλωνισμός δεν έχει ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές, τα πρώτα δείγματα καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες. Η περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται πιο μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αν και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η συγκομιδή θα είναι σε φουλ ρυθμούς. Τόσο στη Βοιωτία όσο και στη Μακεδονία, όπου ο αλωνισμός θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αναμένονται επίσης καλές ποιότητες.
Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων η τελική παραγωγή αναμένεται υψηλότερη από πέρυσι. Αναφορικά με την ποιότητα, τα πρώτα δείγματα κυρίως από τη Θεσσαλία είναι πολλά υποσχόμενα.

Ως επί το πλείστον, το ειδικό βάρος είναι πάνω από 80 kg/hl, τα υαλώδη 80% και οι πρωτεΐνες έχουν 12,5% μέσο όρο.
Τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουν να γίνουν και πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την παραγωγή πανελλαδικά.

Στο Θεσσαλικό κάμπο οι τιμές άνοιξαν στα 20 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, εφόσον κλειστεί η τιμή άμεσα. Στο σύνολο όσων παραδίδουν τη σοδειά τους, προς το παρόν σχεδόν το 20% των παραγωγών «φιξάρει» τιμή γύρω από τα 20 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι τα αφήνουν σε ανοιχτή τιμή. Παράλληλα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, αρκετοί παραγωγοί προτιμούν να κρατήσουν το εμπόρευμα στα χέρια τους.

Η χρηματοοικονομική δυσχέρεια στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα των εμπόρων να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Πλέον τίθεται και θέμα φερεγγυότητας στην αγορά, καθώς οι τράπεζες δεν παρέχουν την ίδια υποστήριξη με τα προηγούμενα χρόνια και επομένως οι αγρότες συνυπολογίζουν το ρίσκο της έγκαιρης πληρωμής. Την ίδια ώρα, η γειτονική Ιταλία, που αποτελεί τον κατεξοχήν πελάτη μας στο σκληρό σιτάρι, δεν προσφέρει ακόμα καλές τιμές.

Φέτος δεν έχουν γίνει προπωλήσεις όπως πέρυσι, ενώ τις τελευταίες μέρες υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον στα επίπεδα των 240 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε ελληνικό λιμάνι, το οποίο δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των πωλητών. Οι πιο πρόσφατες τιμές από τη λίστα της Φότζια είναι για τα καλής ποιότητας στα 260-265 ευρώ/τόνο παράδοση σε ιταλικό λιμάνι. Παράλληλα, στη Γαλλία η σοδειά είναι σε καλή κατάσταση και οι προσφερόμενες τιμές κυμαίνονται στα 265-270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι (Port La Nouvelle).

Η περίπτωση να ανέβουν οι τιμές λόγω αυξημένης εσωτερικής ζήτησης και ανταγωνισμού, όπως έχει συμβεί σε παλιότερες σεζόν, θεωρείται λιγότερο πιθανή από τους αναλυτές. Βέβαια, η άνοδος θα μπορούσε να επέλθει από αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής και των εμπορευμάτων εν γένει.

agronews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.