Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Οι βορειοελλαδίτες στη νέα κυβέρνηση - Επανασύνθεση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης

Σημαντική εκπροσώπηση έχει η Βόρεια Ελλάδα στη νέα κυβέρνηση, καθώς επτά μέλη της προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη.

Ο Θόδωρος Καράογλου επελέγη τελικά για να είναι ο επικεφαλής του επανασυσταθέντος υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς το τελευταίο διάστημα ήταν έτσι κι αλλιώς... τομεάρχης του κόμματος για τα ζητήματα της περιοχής και θεωρείται καλός γνώστης των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν, ενώ υπήρξε και θερμός υποστηρικτής της διατήρησης του συγκεκριμένου υπουργείου και του ρόλου που επιτελεί.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, όπως ήταν αναμενόμενο, αξιοποιείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ως αναπληρωτής υπουργός, καθώς αξιολογήθηκε η εμπειρία του στο αντικείμενο και η πρότερη κυβερνητική θητεία του. Εξάλλου, ήταν τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ τα τελευταία χρόνια και είχε αναλάβει όλο τον τομέα.

Ο Αντώνης Μανιτάκης είναι ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ κι από τους πιο γνωστούς και διαπρεπείς συνταγματολόγους της χώρας. Μετά τις εκλογές του Μαΐου διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πικραμμένου και πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης, που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην τεχνολογία των τροφίμων και έχει υλοποιήσει σειρά καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων, διεθνούς εμβέλειας και με μεγάλη εξωστρέφεια για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Είναι συνάμα διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ και η θέση του ως καθηγητή της γενετικής έχει προκαλέσει στο παρελθόν ποικίλες αντιδράσεις. Στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ. Ηταν εμπνευστής της Ζώνης Καινοτομίας και αποτελεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, που αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποτέλεσε (σύμφωνα με πληροφορίες) πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τους... χάρτες. Από το 1979 είναι καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Ιδρυτής της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας (1994) και του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη (1997) είναι από τους ανθρώπους, που έδωσε περιεχόμενο στη χαρτογραφία και την έκανε γνωστή στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Όπως επίσης ήταν αναμενόμενο, ο Γιάννης Ιωαννίδης, επιστρέφει και αναλαμβάνει το υφυπουργείο Αθλητισμού, ενώ ο βορειοελλαδίτης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, με μακρά κυβερνητική θητεία, ως προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ και με γνώση του αντικειμένου.

voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.