Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αποκλειστική συνέντευξη με το νέο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλο

Στους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

76 ολόκληρα χρόνια μεσολάβησαν για να εκλεγεί ξανά από την Π.Ε. Καστοριάς αριστερός βουλευτής. Επί σειρά δεκαετιών το πολιτικό σκηνικό της περιοχής μας μονοπωλούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Το 2012 το σκηνικό αλλάζει και η Καστοριά με την ψήφο εμπιστοσύνης της στέλνει και πάλι έναν αριστερό βουλευτή στα βουλευτικά έδρανα.

Ο λόγος για τον κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλο το νέο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος... κατάφερε μέσα σε ενάμιση μήνα να εκτοξεύσει το κόμμα που αντιπροσωπεύει, σε τοπικό επίπεδο, από τη τέταρτη στην δεύτερη θέση.

Ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1980 στο Βοτάνι Καστοριάς. Είναι τεχνικός τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας. Εργάστηκε στην εταιρεία IOVEL για την ERICSSON HELLAS με εξειδίκευση στην εγκατάσταση ψηφιακών κέντρων. Από το 2006 εργάζεται στον ΟΤΕ.

Ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ενστερνίζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά του. Μάχιμος και αποφασιστικός, υπόσχεται πως θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, τόσο σε τοπικά, όσο και σε εθνικά ζητήματα.

Σε ενάμιση μήνα κατορθώσετε να αυξήσετε τα ποσοστά σε τοπικό επίπεδο κατά 6,25%. Πού πιστεύεται ότι οφείλεται η στροφή του κόσμου προς το ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχήν δεν το κατόρθωσα μόνος μου. Είναι συλλογική η προσπάθεια. Ήμασταν τέσσερις υποψήφιοι, υπάρχουν άνθρωποι που μια ζωή αγωνίζονται για την αριστερά και επίσης πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι μας βοήθησαν και μας πλαισίωσαν σε αυτόν τον αγώνα. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο, πως η στροφή του κόσμου προς το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια στροφή προς το πρόγραμμά μας, καθώς είναι ένα πρόγραμμα ελπίδας. Μας πίστεψαν, είδαν ότι διαθέτουμε αυτή τη δυναμική με την οποία μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες τους. Αρχικά για μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και για να σταματήσουμε τον κατήφορο που τους είχαν φτάσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τα όσα μέτρα είχανε πάρει, τα οποία προφανώς θα πάρουν και τώρα.

Προς ποιες κατευθύνσεις θα κινηθείτε για την καλυτέρευση των συνθηκών στην Καστοριά;

Ως ένα σημείο, το προς τα πού θα κινηθούμε, το έχουμε εξαντλήσει. Από εκεί και πέρα η δράση μας κοινοβουλευτικά είναι αυτή η οποία μένει να αποδειχτεί. Εννοείται πως θα έρθουμε σε επαφή με φορείς, με τεχνολογικά ιδρύματα , δηλαδή με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, θα τις πάρουμε, θα δούμε τι επίδραση μπορεί να έχουν είτε στα κοινωνικά στρώματα, είτε στο περιβάλλον και θα βρούμε μια λύση αποδεχτή προς όλους και η οποία θα είναι για το κοινό συμφέρον.

Το γεγονός ότι είστε βουλευτής της αντιπολίτευσης πιστεύετε ότι θα δυσχεραίνει το έργο σας για την Καστοριά;

Εννοείται πως οι δυνατότητες είναι μικρότερες. Από την άλλη σε μια περιοδεία που είχαμε, ο πρώην Δήμαρχος του Άργους Ορεστικού κ. Χρυσόστομος Ανανιάδης, μου επισήμανε πως μια παρέμβαση του Κ.Κ.Ε. πριν από αρκετά χρόνια, μέσω της συνυποψήφιάς μου κα Κικής Μιχαήλιδου, έγινε όχληση και ουσιαστικά μου είπε χαρακτηριστικά ότι γλίτωσε ο Αλιάκμονας, όσον αφορά τα λήμματα από το Άργος Ορεστικό. Οπότε υπάρχουν δυνατότητες, όχι όμως όπως αν είσαι κυβερνητικός βουλευτής.

Προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Αντωνίου;

Φυσικά. Είμαστε από τον ίδιο τόπο, μας απασχολούν τα ίδια ζητήματα, είναι μικρή η κοινωνία. Βέβαια υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις περί της πολιτικής, ειδικότερα της οικονομικής. Όσον αφορά τοπικά θέματα εννοείται πως θα δράσουμε μαζί, όχι μόνο με την κυρία Αντωνίου, ήδη έχω έρθει σε επαφή με τους βουλευτές που εκλέχτηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη και στη Φλώρινα και θα κάνουμε μια δυνατή ομάδα σε συνεργασία και με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Βέβαια στις βάσεις που αφορούν τα τοπικά θέματα και για τα οποία θα δούμε πώς ακριβώς μπορούμε να δράσουμε.

Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, κυκλοφόρησαν διάφορα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο ότι ψηφίσατε για πρώτη φορά στη ζωή σας και ότι ήταν και γουρλίδικη αυτή η πρώτη φορά καθώς εκλεχτήκατε βουλευτής.


Έγινε μια παρερμηνεία, είναι η πρώτη φορά που εκλέχτηκα βουλευτής και η δεύτερη φορά που ψήφισα. Δυστυχώς, κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες είναι πολύ πιθανό, λόγω του κακού σήματος και της πιθανής διακοπής της γραμμής, είναι λογικό να παρερμηνευτούν κάποια πράγματα. Επωμίζομαι όλο το βάρος για αυτήν την παρερμήνευση.

Αν τεθεί το θέμα του στρατοπέδου φιλοξενίας λαθρομεταναστών στην περιφέρειά μας, ποια θα είναι η τοποθέτησή σας;

Ξεκάθαρα, είμαστε αντίθετοι ως προς αυτό, όχι μόνο για την Περιφέρεια μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα καταντήσουμε την Ελλάδα ένα Νταχάου, μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Δεν ωφελεί σε τίποτα ένα στρατόπεδο, γεμάτο από εξαθλιωμένους ανθρώπους, περιτριγυρισμένους από συρματοπλέγματα και όπλα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, μέσω του Ο.Η.Ε.. Κέντρα φιλοξενίας στα οποία οι άνθρωποι θα ταυτοποιούνται, θα τους γίνονται υγειονομικές εξετάσεις, αλλά όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν θα περάσουμε αυτή την ευθύνη στα παιδιά μας και ούτε θα ζούμε με αυτό, όπως δηλαδή ζούνε σήμερα οι Γερμανοί με όλα όσα είχαν κάνει στους Εβραίους.

Δηλαδή, αν θελήσουν να φέρουν στην Καστοριά στρατόπεδο φιλοξενίας, όχι συγκεντρώσεως και δεν το θέλουν οι Καστοριανοί, εσάς ποια θα είναι η θέση σας;


Κέντρο φιλοξενίας, ουσιαστικά θα δημιουργήσεις εκεί όπου έχεις την εισροή αυτών των ανθρώπων. Αυτή η εισροή γίνεται ξεκάθαρα από τα σύνορα του Έβρου και από τα νησιά. Να τα φέρουν εδώ και να υποδέχονται ποιον; Άρα θα πρέπει να γίνουν καθαρά εκεί όπου υπάρχει η εισροή τους.

Επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, θέλησε να προβεί στη δημιουργία των εν λόγω στρατοπέδων για να “καθαρίσει η Αθήνα”, συνεπάγοντας ότι θα έρθουν οι λαθρομετανάστες στις δικές μας περιοχές. Μήπως η τακτική αυτή δεν έχει σχέση τόσο με σύνορα, όσο το γεγονός ότι θέλουν να μεταφερθεί άλλου το πρόβλημα;

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ τέτοια ορολογία. Να καθαρίσει η Αθηνά από …τι; Άνθρωποι είναι. Είναι δεδομένο ότι έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής τόσων ετών. Από εκεί και πέρα, μιλάμε για ανθρώπους και ό,τι έγινε έως τώρα, έγινε προκειμένου να επιτευχθούν κάποιοι σκοποί. Να μεταφέρουν το θέμα στην επαρχία, να δημιουργήσουν συντηρητικά αντανακλαστικά και επειδή εμείς σαν αριστερός χώρος έχουμε μια διαφορετική άποψη να καρπωθούν και από εκεί ψήφους, αλλά και από το κέντρο της Αθήνας που θα δείξουν ότι δήθεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, βάζοντάς το κάτω από το χαλί όπως συνήθως κάνουν.

Για τους Ορίζοντες

Χρύσα Κοσμίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.