Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Καθαρίζουμε την Καστοριά μαζί με το ΣΚΑΙ (συνέντευξη)

-Αυτήν την Κυριακή ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ θα βρίσκεται στην Καστοριά

-Δήμος, Σύλλογοι και εθελοντές είναι σε ετοιμότητα για την επίτευξη του στόχου

-Μια μεγάλη ημέρα ξημερώνει για την Καστοριά!

Στις 24 Ιουνίου, ο Δήμος Καστοριάς και οι δημότες του θα ξεχυθούν στην πόλη με σκοπό να την καθαρίσουν. Σύμμαχός τους σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ο... ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, ο οποίος έχει εντάξει τη δράση αυτή στο πρόγραμμα «Καθαρίζουμε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Καστοριάς κ. Δημήτρη Καραταγλίδη, ο Δήμος διοργάνωσε αυτή τη δράση για τον καλλωπισμό και τον ευπρεπισμό αλσύλλιων που διαθέτει η πόλη. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός του αλσυλλίου της Παναγίας της Φανερωμένης, του αλσυλλίου στο λόφο Ξενία και του δάσους της Καλλιθέας στο όριο του περιφερειακού δρόμου. Η δράση στηρίζεται από συλλόγους και φορείς του Δήμου οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντική εργασία. Επίσης ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ έχει εντάξει τη δράση αυτή στο πρόγραμμα «Καθαρίζουμε την Ελλάδα» προβάλλοντας έτσι την πόλη της Καστοριάς.



Πώς όμως εντάχθηκε η πόλη της Καστοριάς στο πρόγραμμα του ΣΚΑΙ;


Όλα ξεκίνησαν τυχαία! Ο κ. Καραταγλίδης, μπήκε εντελώς τυχαία στην επίσημη ιστοσελίδα του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και συγκεκριμένα στην ενότητα «Καθαρίζουμε την Ελλάδα». Από εκεί και ύστερα ο κ. Καραταγλίδης έψαξε για τις απαραίτητες πληροφορίες, συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας και ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους. Έτσι απλά ξεκίνησαν όλα!




Η Καστοριά η δεύτερη πιο καθαρή πόλη της χώρας

Πέρσι, διεξάχθηκε σε γνωστό περιοδικό ένας διαγωνισμός, ο οποίος καλούσε τους αναγνώστες του να ψηφίσουν την πιο καθαρή πόλη της Ελλάδας. Η Καστοριά ψηφίστηκε από όλους τους τουρίστες που την έχουν επισκεφτεί, χαρίζοντάς της τη δεύτερη θέση πανελλαδικά.

Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τους ίδιους τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες αυτή η εικόνα καθαριότητας. Αυτό οφείλετε σε συνδυασμούς πολλών παραγόντων. Σύμφωνα με τον κ. Καραταγλίδη η εικόνα αυτή οφείλεται σε έναν καλύτερο προγραμματισμό από την πλευρά του Δήμου και της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, «Πιστεύω ότι έχουν ενεργοποιηθεί και οι πολίτες, βλέποντας το έργο και την προσπάθεια που γίνεται. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, τόσο από το Δήμο Καστοριάς, όσο και από τους δημότες του».

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές για καθαρισμό;

Σύμφωνα με τον κ. Καραταγλίδη η αρχή για έναν πιο καθαρό Δήμο, έγινε μέσα από την πόλη της Καστοριάς. Εν καιρώ και χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις η δράση θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο Δήμο σε συνεργασία πάντα με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, «Η αρχή θα γίνει μέσα από την πόλη της Καστοριάς και στη συνέχεια θα επιλέξουμε και άλλα δάση εκτός πόλεως».



Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση;

Φυσικά μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες! Όλοι όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το θέμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και ακολουθήσουν στον καθαρισμό των αλσυλλίων. Το ραντεβού για όσους ενδιαφέρονται δόθηκε για την Κυριακή στις 9.30 στην Καλλιθέα εκεί όπου ξεκινάει ο περιφερειακός δρόμος και στο πνευματικό Κέντρο Καστοριάς το οποίο βρίσκεται στο άλσος της Παναγίας της φανερωμένης.

Στη δράση αυτή ο Δήμος Καστοριάς έχει στο πλευρό του και τους Σύλλογο “Απόζαρι”, Σύλλογο “Τσαρσί”, Σύλλογο “Ομόνοια”, Σύλλογο” Χριστόπουλος”, Φίλοι του Περιβάλλοντος, Σύλλογο “Καλλιθέα”, Μανιταρόφιλοι, Εθελοντές αιμοδότες, Μελωδία της Καρδίας, Σύλλογος “Νταηλάκι”, ΣΧΟΚ, ΣΕΟ, Ηλιακοί και Πλανητικοί Παρατηρητές, Εταιρία Προστασίας περιβάλλοντος.

Επίσης θα συμμετάσχουν στη δράση και αντιπρόσωποι από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, οι οποίοι θα βρίσκονται από σήμερα Πέμπτη 21 Ιουνίου στην Καστοριά στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι του σήμερα... αυριανοί ηγέτες των κοινοτήτων» («Today’s youth... tomorrow’s leaders of our communities).

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Δήμου καθώς και στο 6938.120.070



Ποιος είναι ο κύριος στόχος αυτής της δράσης;

Κύριος στόχος της δράσης αυτής, σύμφωνα με τον κ. Καραταγλίδη είναι να γίνουν οι δημότες της Καστοριάς, ακόμα πιο ευαίσθητοι στα θέματα της καθαριότητας. Επίσης βασικός στόχος είναι να καθαριστεί τόσο η πόλη της Καστοριάς, όσο και τα δάση της. Δυστυχώς τα δάση μέρα με τη μέρα γεμίζουν με σκουπίδια από διάφορους δημότες και μη, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία, ούτε είναι σε θέση να κατανοήσουν το κακό το οποίο προκαλούν με την ασυνειδησία τους. Πολλοί μάλιστα είναι του σκεπτικού ότι ένα μικρό σκουπιδάκι δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη ζημιά. Φυσικά αυτή η σκέψη είναι εξολοκλήρου λάθος. Κάποιοι βέβαια δεν αρκούνται μόνο στη ρίψη “ακίνδυνων” κατά τη γνώμη τους σκουπιδιών, αλλά προβαίνουν και στη ρίψη μεγάλου όγκου αντικειμένων και μπαζών. Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Καραταγλίδης επισήμανε, «Πρέπει κάποια στιγμή οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι το περιβάλλον μας αφορά όλους και όλοι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να “λερώνουμε” το περιβάλλον, τα δάση και τους δρόμους που ζούμε. Αν κάποιος αντιληφθεί οτιδήποτε, ότι δηλαδή κάποιος συνδημότης μας προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, είναι καλό να το καταγγείλει στο Δήμο»

Ο κ. Καραταγλίδης τόνισε επίσης ότι η καθαριότητα είναι θέμα της κουλτούρας μας ως Έλληνες , «Έχει να κάνει δυστυχώς με την κουλτούρα του Έλληνα αυτή η ασυνειδησία και πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσει η παιδεία και ενημέρωση περί καθαριότητας μέσα από τα σχολεία. Πρέπει να τεθούν οι σωστές βάσεις από τις μικρές ηλικίες».

Για τους λόγους αυτούς, η Δημοτική Αρχή με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, δηλαδή από το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Η ενημέρωση αυτή θα έχει ως θέμα “Περιβάλλον και καθαριότητα”



Ποια θα είναι τα επιπλέον οφέλη αυτής της δράσης;

Εκτός από το γεγονός ότι θα καθαριστεί η πόλη της Καστοριάς, ταυτόχρονα θα προβληθούν οι ομορφιές της μέσα από τον πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο κόσμος θα μπορέσει να δει ιδίοις όμμασι τις ομορφιές της περιοχής και θα ανοίξει ακόμα ένα παραθυράκι για τον τουρισμό. Οποιοδήποτε είδος προβολής για την Καστοριά έχει όφελος, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η Καστοριά δεν αποτελεί κύριο προορισμό των τουριστών το καλοκαίρι, οι οποίοι όπως είναι φυσικό προτιμούν να επισκέπτονται περιοχές που περιβάλλονται από θάλασσα.

Ευχαριστήρια

Για να επιτευχθεί ο οποιοσδήποτε στόχος σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία, όλων όσων μπορούν να συμβάλλουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ο κ. Καραταγλίδης και μέσα από την εφημερίδα μας θέλησε να ευχαριστήσει τους Συλλόγους, τους πολίτες και τους φίλους που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη δράση. Τα σούπερ μάρκετ «Ελληνική Διατροφή» και «Αφοί Γρηγοριάδη» τα οποία έχουν προμηθεύσει με νερά τους συμμετέχοντες, τον κ. Βελισάριο από τη Μεσοποτάμια ο οποίος προσέφερε τις μπλούζες και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στήριξαν αυτή τη δράση.

Χρύσα Κοσμίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.