Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μαρία Αντωνίου: Θέσεις για τους νέους αγρότες

Οι Νέοι Αγρότες είναι το αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας. Είναι το μέλλον της αγροτιάς και κατ’ επέκταση η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Για τα παιδιά αυτά, τους Νέους Αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια δέσμη μέτρων εφικτών, κοστολογημένων και συμβατών με τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020...




1. Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ θα επιδιώξουμε την αύξηση της ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% (σημερινό πλαφόν) έως 4% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δις) με κριτήρια που θα καθορίζονται σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο.

2. Προωθούμε την εγκατάσταση χιλιάδων Νέων Αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο παρέχοντας πρίμ πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ,κατοχυρώνοντας παράλληλα ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων για τους ίδιους. Παράλληλα, στα Σχέδια Βελτίωσης αυξάνουμε το ποσοστό της επιλέξιμης δαπάνης για έξοδα αδείας πρώτης κατοικίας και έξοδα αδείας αγροτικής εκμετάλλευσης κατά 10%.

3. Θα στηρίξουμε την ηλικιακή ομάδα των 40 – 50 ετών, που επιστρέφουν στη γεωργία λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, με τη διεκδίκηση και αξιοποίηση μέχρι 1% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δις) δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ.

4. Οι παραπάνω προτάσεις μας, σε συνδυασμό με την κατά προτεραιότητα άμεση πρόσβαση στα αναπτυξιακά μέτρα του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή, μικρά επιχειρησιακά προγράμματα έως 70.000 ευρώ (Leader, αγροτοπεριβαντολογικά, σχέδια βελτίωσης, οικοτεχνία κλπ), θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση Νέων Αγροτών στη γεωργία και τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές της χώρας μας που κινδυνεύουν από πλήρη εγκατάλειψη και αφανισμό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.