Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ: "Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας" (συνέντευξη)

Ο Καστοριανός λαός ήταν και είναι πάντοτε συνδεδεμένος με την Εκκλησία.

Μπορεί η ζωή των Ελλήνων και κατ’ επεκταση και των συμπολιτών μας να μεταβάλλεται διαρκώς και μάλιστα προς το χειρότερο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε και την πίστη μας στο Θεό.

Το αντίθετο μάλιστα. Οι πολίτες στη χώρα μας εμφανίζονται ως οι πιο... θρησκευόμενοι μεταξύ των πολιτών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα δύσκολα δύο τελευταία χρόνια, επικαλούμαστε τη βοήθεια του Θεού όλο και πιο συχνά, αναζητώντας τη λύτρωση απ’ τα προβλήματα!

Τα παραπάνω αποδεικνύουν αποτελέσματα πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας, σύμφωνα με την οποία είμαστε ο πιο «πιστός» λαός της γηραιάς ηπείρου, αφού οκτώ στους δέκα δήλωσαν πως πιστεύουν στο Θεό. Το ποσοστό του 81% των θεοσεβούμενων Ελλήνων, απέχει πάρα πολύ απ’ τον Ευρωπαϊκό γενικό μέσο όρο, ο οποίος κατεβαίνει στο 52%.


Αποτέλεσμα της καταρράκωσης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεσμών

Τα πορίσματα της έρευνας, που κατέγραψε το θρησκευτικό συναίσθημα των λαών της Ευρώπης έχουν πολλές ενδιαφέρουσες παραμέτρους. Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες δηλώνουν ότι προσεύχονται σε υψηλότερο ποσοστό από τους άλλους Ευρωπαίους, ενώ σε ποσοστό 56% αναφέρουν ότι σκέφτονται συχνά για το νόημα και το σκοπό της ζωής, σε σχέση με αντίστοιχο ποσοστό 35% στην υπόλοιπη Ε.Ε..

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η θρησκευτικότητα των συμπατριωτών μας παρουσιάζει αυξητική τάση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, είναι αποτέλεσμα της καταρράκωσης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεσμών, από τους οποίους αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι.


Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα, καθώς άλλο είναι η θρησκεία κι άλλο η εκκλησία

«Από τότε που ήρθα στην Καστοριά, είδα πραγματικά το λαό μας να έχει μια ζωντανή σχέση με την εκκλησία. Να συμμετέχει στις πανηγύρεις και στις διάφορες γιορτές, λιτανείες που γινόντουσαν στα παρεκκλήσια μας και αυτή η ζωντανή τους σχέση, αυξάνεται ακόμη περισσότερο» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο μητροπολίτης Καστοριάς, κ Σεραφείμ. « Άλλωστε ο Καστοριανός είναι πάντοτε συνδεδεμένος με την εκκλησία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα, καθώς άλλο είναι η θρησκεία κι άλλο η εκκλησία.

«Η θρησκεία είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που προέρχεται δηλαδή από τη λογική του ανθρώπου, ενώ η εκκλησία είναι ο αποκαλυπτόμενος Χριστός, αυτός δηλαδή ο οποίος φανερώθηκε στους ανθρώπους» εξήγησε ο Σεβασμιώτατος για να συνεχίσει λέγοντας ότι:
« Έχουμε μια πνευματική πρόοδο και βέβαια μπορεί πολλές φορές να οφείλεται στην πρόοδο του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δηλαδή να προοδεύει πνευματικά. Ωστόσο, πιστεύω ότι επηρέασε και η κρίση, αλλά δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στα γεγονότα της κρίσης. Δηλαδή, δε θα πρέπει το Θεό να τον ζητάμε μόνο, όταν έχουμε κάποιες δυσκολίες, αλλά πάντοτε», ήταν τα λόγια του.

Ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να στείλει σε όλους τους ανθρώπους μήνυμα ελπίδας: «Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Μας λέει ότι θα έχουμε δυσκολίες, θα έχουμε προβλήματα, αλλά ο Θεός μας είναι εκεί και λέει: ‘’Δε θα σε εγκαταλείψω. Θα είμαι μαζί σου’’. Το μόνο που χρειάζεται και αρκεί, είναι εμείς να δώσουμε το χέρι μας για να συνεργαστούμε μαζί Του. Ελπίδα, λοιπόν, και παρηγοριά. Αυτό μας τονίζουν και οι πατέρες της εκκλησίας και οι άγιοι της εκκλησίας. Η Αγία Σοφία αυτό μας λέει, ‘’Παρακαλείστε να έχετε την παράκληση μέσα σας’», ήταν τα λόγια του.


Οι πιο πιστοί…

Σε εθνικό επίπεδο τα ποσοστά θρησκευτικότητας εμφανίζονται σε κάποιες έρευνες υψηλότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις γυναίκες, όπως επίσης στον πληθυσμό με κατώτερο μορφωτικό επίπεδο και στις αγροτικές περιοχές.
H πίστη εκδηλώνεται και με πιο «προσωπικούς» τρόπους

Ωστόσο, όπως αναφέρει το «protothema.gr», συγκρίνοντας την θρησκευτικότητα των Ελλήνων με αυτή των υπολοίπων Ευρωπαίων εμφανίζονται και μερικά παράδοξα. Για παράδειγμα, αν και στη δήλωση πίστης στον Θεό οι Έλληνες υπερέχουν κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τα ποσοστά του εβδομαδιαίου εκκλησιασμού στη χώρα μας είναι χαμηλότερα από αυτά άλλων χωρών. Εδώ εμπλέκονται πολιτισμικοί παράγοντες και ιδιαιτερότητες της κάθε θρησκευτικής παράδοσης.

Στην καθολική παράδοση, για παράδειγμα, ο εκκλησιασμός έχει πολύ πιο «υποχρεωτικό» χαρακτήρα, ενώ στην ορθόδοξη, πέραν του εβδομαδιαίου εκκλησιασμού, υπάρχουν και άλλες τελετές, όπως οι Χαιρετισμοί ή οι λειτουργίες σε μοναστήρια, ενώ η πίστη εκδηλώνεται και με πιο «προσωπικούς» τρόπους, όπως η νηστεία, τα τάματα, η προσευχή ή το να ανάψει κανείς ένα κερί.


Όταν μαθαίνω για την πρόοδο τους, γεμίζω από χαρά

«Ο Θεός θα πρέπει να είναι το Α και το Ω της ζωής μας. Ο Χριστός θα πρέπει να είναι, όπως λένε οι πατέρες της εκκλησίας, στην καρδιά μας, κυρίως, αλλά και στα χείλη μας. Και στη χαρά μας και στις δυσκολίες και στις ανέμελες ημέρες, εκείνες δηλαδή που όλα πάνε καλά στη ζωή μας», δήλωσε ο μητροπολίτης Καστοριάς, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια στηρίζει με απόθεμα ψυχής την κοινωνία της ακριτικής μας περιοχής, υπομένοντας μαζί με όλους μας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Πολλές φορές γίνεται, ο ίδιος φωτεινός φάρος που μας καθοδηγεί προς τον Θεό και μας προστατεύει από τις δυσκολίες που υπάρχουν, κερδίζοντας μάλιστα την αγάπη και τον σεβασμό όλων των συμπολιτών μας, μικρών και μεγάλων.

«Δεν είμαι άξιος αυτής της αγάπης και αυτού του σεβασμού. Θα τους παρακαλούσα η λατρεία να ανήκει στον Χριστό και όχι σε εμένα. Αν πράγματι η λατρεία τους αυτή ανήκει στον Θεό, εγώ θα είμαι ο ευτυχέστερος όλων των ανθρώπων και όταν μαθαίνω ότι ο λαός της Καστοριάς προοδεύει εγώ θα γεμίσω από χαρά περισσότερο από εκείνους. Αισθάνομαι τη χαρά τους όταν συμμετέχω και στα χαρούμενα γεγονότα τους, στους γάμους, στις βαπτίσεις, στη χαρά τους. Το αισθάνομαι αυτό, γεμίζω από χαρά, αλλά βάλλομαι και από λύπη, όταν συμμετέχω στη λύπη αυτών των ανθρώπων», είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.