Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Ενεργό ρόλο ζητάνε τα Τοπικά Συμβούλια (αναλυτικό ρεπορτάζ)‏


Διεκδικώντας ποσά που προβλέπονται από τον Καλλικράτη για τα τοπικά συμβούλια, για να παράξουν έργο στα τοπικά διαμερίσματα

Έντονες διαφωνίες προέκυψαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, εξαιτίας...των παραπόνων που υπέβαλαν οι Πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων για τη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντιστοίχων κονδυλίων που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, έτσι ώστε να διαχειρίζονται την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο δήμος πάντως, σύμφωνα με το δήμαρχο Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τρύφωνα Πολυγιάννη, έχει ήδη δρομολογήσει την εκταμίευση των ποσών που ζητούν τα τοπικά συμβούλια. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Χατζησυμεωνίδης, τα ποσά είναι πολύ μικρά για να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων.

Τα ποσά που προβλέπονται από τον Καλλικράτη για τα τοπικά συμβούλια, είναι 1000€ για 2.000 κατοίκους, 2.000€ για οικισμούς έως 10.000 κατοίκους και 3.000€ για οικισμούς άνω των 10.000 κατοίκων.

Ωστόσο, αυτό που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι ότι ο δήμος έχει αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβο έναντι 70.000 ευρώ, την κοπή των χόρτων όλων των τοπικών διαμερισμάτων.


Η πάγια προκαταβολή αυτή θα έλυνε πολλά χέρια και θα βοηθούσε και τους αντιδημάρχους

«Δεν υπάρχει ζωή μόνο στις πόλεις, αλλά και στα χωριά. Αφού υπάρχουν έσοδα από τα χωριά, θα πρέπει να βελτιώσουμε τουλάχιστον την καθημερινότητα τους», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Καστοριάς, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Εμείς οι πρόεδροι θέλουμε να δουλέψουμε και να προσφέρουμε, αλλά να έχουμε και τη συγκατάθεση και τη βοήθεια του δήμαρχου και των αντιδημάρχων», πρόσθεσε διευκρινίζοντας, ότι δεν την έχουν όσο θα έπρεπε.

« Η πάγια προκαταβολή που προβλέπεται από τον Καλλικράτη θα έλυνε πολλά χέρια και θα βοηθούσε και το έργο των αντιδημάρχων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά μικρά έργα που θα βοηθούσαν την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως σκουπίδια, χόρτα, κλαδιά κ.λ. Αυτά όλα θα τα είχαμε λύσει και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν νομίζω ότι ξαφνικά θα λυθούν τα προβλήματα

Η δημοτική αρχή ήδη έχει δρομολογήσει τα προαναφερόμενα κονδύλια για τα τοπικά συμβούλια. Όμως, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, ουσιαστικά τα χρήματα είναι ελάχιστα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα των προέδρων των τοπικών συμβουλίων να τους χορηγηθεί μια πάγια προκαταβολή της τάξεως των χιλίων, δυο χιλιάδων και τριών χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα ανάλογα με τον πληθυσμό. Δεν νομίζω ότι ξαφνικά θα λυθούν τα προβλήματα με τα χίλια ή με τα δυο χιλιάδες ευρώ σε κάθε οικισμό. Σημασία έχει να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, η κατάλληλη υποδομή, το κατάλληλο προσωπικό και η κατάλληλη οργάνωση στο δήμο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Αν δώσουμε χίλια ευρώ σε ένα χωριό, δεν μπορεί να λύσει ούτε τα προβλήματα με τον φωτισμό, ούτε με την καθαριότητα, ούτε με τις λακκούβες που υπάρχουν. Θα καταφέρουν μόνο να αντιμετωπίσουν κάποιες μικρό-βλάβες και μικροζημίες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι περνάμε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης για να καταλήξει τονίζοντας ότι,

«Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας εξαιτίας των τεράστιων περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι μια πολύ μεγάλη και δύσκολη υπόθεση, ενώ όπως τόνισε ο δήμαρχος, αν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους πόρους των δήμων, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να παραχθεί κανένα έργο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.