Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Καστοριά: 1000 κουπόνια δείπνου σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από την Ιερά Μητρόπολη (αναλυτικό ρεπορτάζ)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σε πράξη αγάπης και ανθρωπιάς που σκοπό έχει να στηρίξει τον πάσχοντα συμπολίτη μας, προβαίνει η ιερά μητρόπολη Καστοριάς, διανέμοντας 1000 κουπόνια σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, για να δειπνήσουν με τις οικογένειες τους σε κάποιο εστιατόριο της πόλης μας, την 1η Ιουλίου, με αφορμή την έλευση του πατριάρχη στην ακριτική μας περιοχή.

Πρόκειται για μια συμβολική... κίνηση, εκ μέρους της ιεράς τράπεζας αγάπης της ακριτικής μας μητροπόλεως, που σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη πατέρα Νικόλαο Γιαννουσά, στοχεύει στο να νιώσουν όμορφα οι συμπολίτες μας με την ιστορική άφιξη του Πατριάρχη στη βυζαντινή αρχόντισσα.


Ο λαός να ευγνωμονεί τον Κύριο για την μεγάλη δωρεά της Αγίας Σοφίας

« Η πατρίδα μας διέρχεται από μια οικονομική κρίση και ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις προς τιμήν του πατριάρχη επί της αγιοκατατάξης της οσίας μητρός ημών Σοφίας της εν Κλεισούρας, πρέπει να γίνουν με τρόπο τέτοιο, ώστε ο λαός να ευγνωμονεί τον Κύριο για την μεγάλη δωρεά της Αγίας Σοφίας. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα πρέπει κατά κύριο λόγιο να στραφούν προς τον Θεό, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον παράγοντα άνθρωπο», δήλωσε ο ιερωμένος . «Μαζί με τον πατριάρχη μας, με τη χωρία των αρχιερέων που θα έρθουν στην μητρόπολη μας την ημέρα εκείνη, θα συνεορτάσουν και όσοι βρίσκονται σε αδυναμία, σε ένδεια, σε κατάσταση ανάγκης και χρίζουν της βοήθειας μας. Γι’ αυτό η τράπεζα αγάπης θα διανέμει 1000 κουπόνια για να δειπνήσουν οι συμπολίτες μας με τις οικογένειες τους » πρόσθεσε .


Η Καστοριά γίνεται γνωστή όχι μόνο για τις γούνες, αλλά και για την μνήμη της Αγίας Σοφίας

Αξίζει να τονιστεί ότι το γεγονός της αγιοκατατάξεως είναι μοναδικό στα χρονικά όχι μόνο της μητροπόλεως μας αλλά και της Ελλάδος. «Θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές που ίσως και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να μην ζήσουν, καθώς είναι ελάχιστες οι αγιοκατατάξεις που συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία. Είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά τον οικουμενικό μας πατριάρχη, να λάβουμε τις ευχές και τις πατριαρχικές ευλογίες, να αναπνεύσουμε λίγο από τον αέρα της Κωνσταντινουπόλεως, της πόλης των ονείρων μας. Όλοι κάποτε ευελπιστούμε η Αγιά Σοφία να λειτουργήσει και όλοι εμείς να βρεθούμε ανάμεσα στον λαό του Θεού που θα συμπροσεύχεται. Είναι μια αγία στην οποία προστρέχουν άνθρωποι πλέον από όλο τον κόσμο και ακούν την λέξη Καστοριά και αναρωτιούνται τι είναι αυτή και μαθαίνουν ότι η Καστοριά είναι μια πόλη στην Μακεδονία μας. Έτσι λοιπόν η Καστοριά, γίνεται γνωστή όχι μόνο πλέον για τις γούνες τις, αυτόν τον πλούτο πραγματικά που παράγει η περιοχή μας αλλά είναι γνωστή και θα παραμένει στην ενότητα γνωστή και για την μνήμη της Αγίας Σοφίας» εξήγησε ο πατέρας Νικόλαος.



Σημαντική βοήθεια από τους αδελφούς μας από το Τορόντο


Ο πατέρας Νικόλαος αναφέρθηκε επίσης και στη δωρεά των αδελφών μας από το Τορόντο του Καναδά που απέστειλαν στη μητρόπολη Καστοριάς, το ποσό των 8.000 €. «Είναι μια ανάσα και μια ένδειξη ότι εάν οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και ειδικά οι Έλληνες, βρίσκουν τους τρόπους», δήλωσε ο αρχιμανδρίτης και πρόσθεσε : «Είναι ένα σημαντικό ποσό, το οποίο όμως δεν μας λύνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα χέρια. Μπορούμε να προσπαθούμε όσο γίνεται συχνότερα να δίνουμε κάτι από το περίσσευμα ή από το έλλειμμα μας, ώστε οι φτωχοί αδελφοί μας να μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν, γιατί είναι πλέον θέμα επιβίωσης και αξιοπρέπειας και όχι καλοζωίας και ευδαιμονίας. Το ελάχιστο για τους αδελφούς μας, αυτό που ίσως και για μας να είναι απαραίτητο, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι ακόμα πιο απαραίτητο», είπε καταλήγοντας ο πατέρας Νικόλαος.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.